Nie znam się na krokowcach ^^. Mam tylko serwa DC i AC, ale ja bym zrobił tak.
Zdemontuj z frezarki cały przewód do zasilania wrzeciona (po prostu by możliwie odsunąć go od pozostałych kabli), jak będziesz testował to niech falownik i kabel idący do wrzeciona (który ma być podłączony do niego) będą możliwie daleko od sterownika.
Jeśli to pomoże to kabel zasilania wrzeciona i jakimś cudem coś sieje po kablach zasilających krokowce, a sterownik na kanale Y łatwiej głupieje.
Ten filtr co tam jest zamontowany w sterowniku to może być coś znośnego, albo całkowity syf, mi jeden taki chiński filtr tak siał na wzmacniaczu lampowym że zdążyłem go poskładać dwa razy od zera, aż się połapałem co mi robiło zamieszanie.
Może nic nie filtrować ^^
Ale wziąłbym od zacisku uziemienia na tym filtrze poprowadził przewód zakończony oczkiem idący do dolnej płyty i tam śrubką m3 z nakrętką, przykręcił do obudowy która w tym miejscy była by oczyszczona z farby. Potem z tego miejsca zrobił poprowadził bym przewody idące do przodu, tyłu i góry. Tak aby wszystkie ścianki były uziemione, albo proście przemontował bym to wszystko do starej obudowy PC.
Zasilacz impulsowy zamiast tej partyzantki do zasilania całości też by nie był zły. Ale jakie jest tam napięcie i prąd to pojęcia nie mam.
Sam falownik można podpiąć do sieci przez filtr, bez problemu dostaniesz taki na aukcji, czy giełdzie.
Do testów można spróbować zasilić falownik z innej fazy niż sterownik i PC, zmniejszy to ilość zakłóceń jakie mogły by iść liniami zasialania.
Finalnie najgłupsza propozycja testowa i tylko testowa, bo tak robić się nie powinno, odłącz uziemienie od falownika i sprawdź czy dalej jest problem.
Łatwiej było by jak by się miało oscyloskop, wtedy ładnie by się posprawdzało co i gdzie pojawia się jak falownik startuje, a tak to trzeba na czuja tykać kijem aż się znajdzie.