Witam.
Stałem się szczęśliwym (albo i nie) nabywcą plotera Stepcraft 840 i tylko mam problem z jego uruchomieniem. W czym problem - chyba w komunikacji z komputerem. Ploter po podłączeniu zasilania sygnalizuje to dwiema zielonymi diodami, do portu równoległego jest podpięty kontroler UC100 i poprzez przewód usb podpięty do komputera. Na komputerze uruchomiony program UCCNC i podczas próby poruszenia którąkolwiek osią zero odzewu ze strony plotera. Na kontrolerze świeci się tylko jedna zielona dioda a powinna jeszcze chyba druga niebieska (przynajmniej tak zauważyłem na jakiś filmikach z tym kontrolerem). Przycisk stopu jest w pozycji pracy (po wciśnięciu przekręca się go i on wyskakuje). Czy trzeba coś gdzieś dodatkowo ustawiać, a może użyć inny program. Ploter teoretycznie jest sprawny - proszę o pomoc co i jak powinienem zrobić ewentualnie jak sprawdzić czy z ploterem jest wszystko ok. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Jeśli post zamieściłem w złym dziale to proszę o jego odpowiednie przeniesienia.
Jeśli gdzieś już taki temat był poruszany to przepraszam moja wina że go nie znalazłem i proszę o link do takiego tematu.
Problem z uruchomieniem STEPCRAFT 840
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Problem z uruchomieniem STEPCRAFT 840
Witam
Od razu napiszę, że nie jestem użytkownikiem tego rodzaju urządzeń. Ale mogę Ci podpowiedź jedną rzecz. Jeżeli chcesz uruchomić jakiekolwiek urządzenie to najpierw trzeba zainstalować sterownik do portu USB. Później trzeba zainstalować sterowniki do samego urządzenia. W innym przypadku urządzenia działać nie będzie.
robert
Od razu napiszę, że nie jestem użytkownikiem tego rodzaju urządzeń. Ale mogę Ci podpowiedź jedną rzecz. Jeżeli chcesz uruchomić jakiekolwiek urządzenie to najpierw trzeba zainstalować sterownik do portu USB. Później trzeba zainstalować sterowniki do samego urządzenia. W innym przypadku urządzenia działać nie będzie.
robert
-
Wiem że trzeba zainstalować sterowniki co uczyniłem instalując do kontrolera UC100, do samego plotera niestety żadnych sterowników nie znalazłem i z tego co szukałem nic poza programem do obsługi plotera np. uccnc nie potrzeba. Jeśli takowe sterowniki do samego plotera powinny być to chyba nie potrafię ich znaleźć.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Jeżeli zainstalowałeś sterowniki do USB i wiesz, że są prawidłowo zainstalowane to już jest połowa sukcesu. Ale jeżeli nie posiadasz sterowników do urządzenia to dobrze nie jest. Musisz znaleźć sterowniki do urządzenia pod system na którym będzie to pracować. Po prostu inaczej się nie da.
robert
robert
-
Problem nie tkwi w braku sterowników do plotera, te zainstalowane do kontrolera są wystarczające. Problem tkwi w tym że do kontrolera jest przypisana licencja do programu i do plotera, bez kompletu nie wykorzystam tego kontrolera. Dodatkowo program w wersji demo nie łączy się w ogóle z urządzeniem więc nie ma możliwości sprawdzenie urządzenia. Czeka mnie więc dodatkowy koszt. Takie informacje uzyskałem u oficjalnego dystrybutora.
-
Nowy kontroler z oprogramowaniem i licencją ożywił maszynę
.Jeszcze teraz poczekać na wrzeciono i zabawę czas zacząć