MACH 3 Tryb Sherline 1/2 Pulse w configuracji

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
milostrzygiel
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

MACH 3 Tryb Sherline 1/2 Pulse w configuracji

Post napisał: milostrzygiel » 19 gru 2018, 15:03

Mam pytanie być może proste dla doświadczonych użytkowników programu MACH 3

Co to za funkcja w konfiguracji macha 3

" Tryb Sherline 1/2 Pulse " ?

Nikt o tej funkcji nie pisze a frezarka CNC bez zaznaczenia tego okienka nie działa.

Po zakupie frezarki bez zaznaczenia tej funkcji niestety nie chciała w żadnej osi posuwać silnikami

Po zaznaczeniu tego okienka silniki działają bez problemu.

Co ciekawe kilka razy maszynie udało się zakręcić silnikami bez zaznaczania tego okienka ? niestety było to sporadyczne kręcenie.

Nigdzie na zdjęciach i filmach nie spotkałem się z odznaczeniem tej funkcji i zajęło mi sporo czasu zanim
doszedłem do tego sam.
Załączniki
asuphns.jpg

Autor tematu
milostrzygiel
Posty w temacie: 2

Re: MACH 3 Tryb Sherline 1/2 Pulse w configuracji

Post napisał: milostrzygiel » 02 sty 2019, 11:08

Dodane 5 minuty 44 sekundy:
Coś takiego znalazłem ?

1/2 a pulse? If you can't even catch the short duration pulse currently produced, why would you want a shorter pulse?

The name is misleading because what it performs is actually half of the pulse change on each kernel cycle (ignoring the pulse width setting). The pulse rises at the start of one kernel cycle and falls on the next, so that the pulse duration is a full kernel cycle duration. With a kernel set to 25kHz, that's a full 40µS of pulse width - much greater than the UI would let you set.

What's the catch? The downside is that a full pulse cycle (rise & fall) will now take 2 full kernel cycles - effectively halving your maximum pulse output rate. That said... you could always up the kernel speed if your hardware has the grunt to support it. Even at 65kHz, the pulse width will still be slightly longer (15.4µS) than the maximum configurable width with standard pulsing (15µS).

Dodane 1 minuta 14 sekundy:
No niestety nikt na forum mi nie pomógł i znalazłem gdzieś na forum zagranicznym co to za funkcja konfiguracyjna.

" Tryb Sherline 1/2 Pulse "

opóznienie impulsu STEP względem DIR ?

Tu na forum ktoś napisał że to jest przeznaczone dla produktów Sherline

Bez zaznaczenia " Tryb Sherline 1/2 Pulse " frezarka (silniki ) nie kręcą się ?

Nikt naprawdę nie spotkał się z tym ???
Załączniki
image.axd.png
image.axd.png (7.88 KiB) Przejrzano 790 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”