Tokarka ciągnie stożek?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Tokarka ciągnie stożek?
Witam jestem tu nowy ,nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale jak nie to przepraszam.Stałem się posiadaczem tokarki tuc 40 50 i mam z nią problem ponieważ ciągnie stożek przy uchwycie na 150 mm obrabianego materiału jest różnicy 0,20.Wogule to powierzchnia walca jest jakaś nierówna różne odczyty suwmiarka pokazuje zależy gdzie ją przyłożysz.Na suporcie jest luz góra dól przy uchwycie, dalej jest mniejszy w strone konika .Łoże nie jest już idealne , i sanki narzędziowe na skali ustawiony kąt jest na zero ale jak jade samymi sankami na sucho obok materiału to idą na ukos jakby wrzeciono było skręcone w strone operatora ręce opadają.Jeszcze luz jest na suporcie poprzecznym na srubie trapezowej widać po gwincie że jest wyrobiony bardziej tam gdzie sanki i imak są najbliżej uchwytu.nie da się tego skasować wydaje mi się że trzeba wymienić tą srube i może nakrętke,taką kostke . Prosze o jakieś podpowiedz od czego zacząć ,z góry dziekuje za jakiekolwiek podpowiedzi.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka ciągnie stożek?
Witam
A jesteś pewien, że nie jest to wina wytartego łoża bo jak tylko przy uchwycie Ci ciągnie ten stożek to na bank wina łoża.
A jesteś pewien, że nie jest to wina wytartego łoża bo jak tylko przy uchwycie Ci ciągnie ten stożek to na bank wina łoża.
-
- Posty w temacie: 3
Zacząć należy od przestawienia konia przed suport, zamontowania na nim statywu z czujnikiem zegarowym i sprawdzenia stanu prowadnic suportu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
..... od wyregulowania wrzeciennika

-
Wybacz kamar, ale prace zaczyna się od pomiarów, a nie od przestawiania części obrabiarki tylko dlatego że się da przestawić.
W rękach amatora to szybka droga do pogorszenia stanu, zamiast do poprawy.
Sanki trzeba ustawić na czujnik zegarowy, a nie na "skali na zero".
W rękach amatora to szybka droga do pogorszenia stanu, zamiast do poprawy.
Sanki trzeba ustawić na czujnik zegarowy, a nie na "skali na zero".
-
A jak zmierzy 5 dyszek albo 10? Czytając opis maszyny skłaniam się do takiego wyniku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
To samo

Niezłym testem jest porównanie powierzchni po toczeniu do i od uchwytu.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
dziękuję bardzo chłopakikamar pisze: ↑07 sie 2020, 21:45..... od wyregulowania wrzeciennikaTuc, jak niewiele tokarek ma wrzeciennik na płaskim łożu regulowany kamieniami rozporowymi z przodu i z tyłu. Prowadnice i resztę ma na pewno wyrobione co nie znaczy , że nie da się toczyć w miarę dokładnie. Choć nierówna powierzchnia po toczeniu dobrze nie wróży
![]()