Mam do zrobienia praktycznie coś w 100% identycznego. Z tym że to będzie sama platforma przesuwana po Y.
Więc bez X i Z. Sprawa jest taka że trochę zmieniam konstrukcję pierowtnego urządzenia.
Normalnie to jest tam zamontowany delikatny silnik DC ok 12V, sterowany przez maszynę i odczyt jest na enkoderze optycznym.
Chcę przekonstruować całość żeby była na platformie, bo w oryginale ten silniczek przepycha materiał przez maszynkę.
A teraz cała maszynka(ok 25kg) ma jeździć po materiale.
Wymyśliłem że zmontuje taką platformę. Maszyna będzie wysyłać napięcie 12V na arudino które będzie sterować silnikiem krokowym, prędkość w zależności od poziomy napięcia. Oryginalny enkoder zepnę z paskiem napędowym osi Y tak żeby sygnały przekazywane były rzeczywistym odbiciem ruchu materiału 1:1 jak było to w oryginale.
Więc pozostaje tylko kwestia mechaniki. Zakup silnika, sterownika, przekładni do niego, pręta do przeniesienia napędu, zębatek i pasków. Oraz elementu naciągającego pasek zębaty i oczywiście prowadnice w dalszej kolejności.
Coś takiego, jest tego dokładna nazwa handlowa bo tylko u chińczyka znalazłem.

Gdzie to wszystko można w jednym miejscu kupić. Kiedyś naciąłem się na paski zębate które można było porwać w rękach.... a były zbrojone.