Na co dostajemy GWARANCJE zlecając budowę maszyny. CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
bison88
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7

Na co dostajemy GWARANCJE zlecając budowę maszyny. CNC

Post napisał: bison88 » 01 gru 2016, 17:19

Na co dostajemy właściwie gwaranje zlecając budowę maszyny i czy warunki gwarancji są ientyczne jak kupujemy maszynę fabryczną.

Jaki jest orientacyjny narzut na robociznę zakładając że koszt części i materiałów na budowę maszyny jest 4000 zł

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Na co dostajemy GWARANCJE zlecając budowę maszyny. CNC

Post napisał: pitsa » 01 gru 2016, 17:22

Spotkałem się z przelicznikiem "materiały x3".
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

marcpol
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: marcpol » 01 gru 2016, 17:38

Zlecając budowę nie otrzymujesz jakiejkolwiek gwarancji.

Jeśli gwarant zdecyduje się udzielić gwarancji (nie musi) to otrzymujesz ją w takim zakresie, w jakim opisuje to umowa. To świadczenie całkowicie dobrowolne.

Autor tematu
bison88

Post napisał: bison88 » 01 gru 2016, 17:43

To dużo gdyż za 4000 zł nic ciekawego nie kupimy na budowę maszyny i taka maszyna miała by kosztować
12 000 zł

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 01 gru 2016, 18:23

Jeśli już wiesz ile kosztują podzespoły to pójdź dalej i sam sobie złóż maszynę. Jaki problem?

Autor tematu
bison88

Re: Na co dostajemy GWARANCJE zlecając budowę maszyny. CNC

Post napisał: bison88 » 01 gru 2016, 18:43

pitsa pisze:Spotkałem się z przelicznikiem "materiały x3".
czyli jeżeli materiały X 3 = 12 000 zł (robocizna) + materiały 4000zł = 16 000 :shock:

[ Dodano: 2016-12-01, 18:54 ]
marcpol pisze:Zlecając budowę nie otrzymujesz jakiejkolwiek gwarancji.

Jeśli gwarant zdecyduje się udzielić gwarancji (nie musi) to otrzymujesz ją w takim zakresie, w jakim opisuje to umowa. To świadczenie całkowicie dobrowolne.
Tyle to i ja wiem ale interesuje mnie na co dają zwykle gwarancje bo jeżeli na nic to jaki sens jest zamawiać taką maszynę płacąc tyle pieniędzy.

Gwarancja na elektronikę i poszczególne elementy jest u sprzedawcy więc w teorii producent powinien dawać gwarancję na działanie maszyny czy tak jest nie wiem ?

Miałem styczność z kilkoma maszynami robionych na zamówienie za kwoty również wielokrotnie wyższe niż te 12 000 zł i niestety te maszyny non stop maja usterki i dlatego pytam.

[ Dodano: 2016-12-01, 18:55 ]
ALZ pisze:Jeśli już wiesz ile kosztują podzespoły to pójdź dalej i sam sobie złóż maszynę. Jaki problem?
Zadajesz pytania zamiast odpowiedzieć na moje.

atlc
Posty w temacie: 4

Post napisał: atlc » 01 gru 2016, 22:52

Skoro chcesz odpowiedzi na swoje pytanie to..:
Taki jest sens płacenia tylu pieniędzy za to, ponieważ: ktoś poświęca swój czas, swoją wiedzę oraz zużywa swoje narzędzia żeby wykonać to za Ciebie.
Jeżeli masz czas, wiedzę i narzędzia to nie potrzebujesz wykonawcy, gdy brak jest chociaż jednej z tych rzeczy jesteś skazany na zakup gotowca od producenta, który ma to na magazynie lub wykonuje coś na Twoje zamówienie.
Jeśli kupujący nie potrafi dogadać się z wykonawcą co do warunków gwarancji to nie powinien zamawiać, jak zamówi, to już jego ból, że się nie zabezpieczył.
Jak wykonawca będzie miał udzielić gwarancji, to zapewne będzie chciał za to większą kasę, co jest logiczne. Tym sposobem zbliżasz się kwotowo do cen maszyn produkowanych seryjnie, bo utrzymanie parku maszynowego, ludzi, inwestycje w rozwój itd zwyczajnie kosztują i płaci za to finalny odbiorca produktu.

Zazwyczaj w takich przypadkach klient przychodzi i chce żeby coś dla niego wykonać, nie wie jak, ale chce żeby na wszystkim oszczędzać, a jednocześnie frajer co ma się podjąć zlecenia, ma zapewnić że wszystko będzie działało idealnie, jak w maszynie wykonanej za kasę 3 czy 5 razy większą.

Szybko, Tanio i Dobrze nie specjalnie chce spacerować trzymając się za rączki i śpiewając wesołe piosenki.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pukury » 01 gru 2016, 23:13

witam.
jest taka stara przypowieść-
gość przyszedł do kowala żeby mu coś tam zrobił .
kowal puknął 3 razy młotkiem - tu i tam - i mówi 100 zł.
gość - jak to za 3 puknięcia tyle kasy ?!!
kowal na to - nie - każde puknięcie 5 zł - a reszta za to że wiem gdzie i jak pukać.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: adam Fx » 01 gru 2016, 23:39

Pytanie jeszcze komu to zlecasz i co zlecasz dokładnie . Pan "zbyszko" z forum co sobie dla zabawy zrobi maszyne dla Ciebie skasuje Cię symbolicznie bo to dla niego zabawa i po pracy w wolnych chwilach będzie sobie składał i jesz szansa że jak się będziecie dogadywać to wrazie usterki zaprosisz "zbyszko" na grilla i naprawi maszynkę.
Gdy zlecisz firmie "Super CNC" to oni muszą to zrobić szybko sprawnie i zarobić na chleb opłaty itd. a gwar. Mozna negociować tak jak i inne war.umowy.
Kupujesz pralkę gwar. 7 lat* czytasz co znaczy * - dotyczy tylko obudowy :)
Jak wiadć po tematach na forum czasem nie ma gwar że firma odda zaliczkę a maszyny nie zobaczysz albo będzie lipna.
Pytasz jaki sens zlecać - wiadomo że jak powiesz Proszę mi zrobić identyczną frezarkę jak ta w sklepie DMG to wykonawca musi jednorazowo wszystko zaprojektować pod Ciebie wyszukać i kupić części itd... a DMG koszt projektu dzieli na wszystkich nabywających
Wszystko ma sens bo to punkt widzenia określa co nabędziemy - jeden powie za 3500 kupiłem chińską bylejaką frezarkę stołową a inny puka się w głowe bo za 3500 można kupić 1,5tonową frezarkę a jeszcze inny zrobi sobie sam za te 35000 bo pierwszy ma to w bloku kolejny ma stodołe a trzeci dostemp do złomu i parku maszynowego.
To samo jest z nabywaniem owszem można nabyć tokarkę cnc np. TZC albo zlecić np. https://youtu.be/GN_gjjN4TOE pytanie jake są okoliczności zakupu.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
bison88

Post napisał: bison88 » 01 gru 2016, 23:49

pukury pisze:witam.
jest taka stara przypowieść-
gość przyszedł do kowala żeby mu coś tam zrobił .
kowal puknął 3 razy młotkiem - tu i tam - i mówi 100 zł.
gość - jak to za 3 puknięcia tyle kasy ?!!
kowal na to - nie - każde puknięcie 5 zł - a reszta za to że wiem gdzie i jak pukać.
pzd.
a 4-te puknięcie w głowę kowala :-)

[ Dodano: 2016-12-02, 00:14 ]
atlc pisze:Skoro chcesz odpowiedzi na swoje pytanie to..:
Taki jest sens płacenia tylu pieniędzy za to, ponieważ: ktoś poświęca swój czas, swoją wiedzę oraz zużywa swoje narzędzia żeby wykonać to za Ciebie.
Jeżeli masz czas, wiedzę i narzędzia to nie potrzebujesz wykonawcy, gdy brak jest chociaż jednej z tych rzeczy jesteś skazany na zakup gotowca od producenta, który ma to na magazynie lub wykonuje coś na Twoje zamówienie.
Jeśli kupujący nie potrafi dogadać się z wykonawcą co do warunków gwarancji to nie powinien zamawiać, jak zamówi, to już jego ból, że się nie zabezpieczył.
Jak wykonawca będzie miał udzielić gwarancji, to zapewne będzie chciał za to większą kasę, co jest logiczne. Tym sposobem zbliżasz się kwotowo do cen maszyn produkowanych seryjnie, bo utrzymanie parku maszynowego, ludzi, inwestycje w rozwój itd zwyczajnie kosztują i płaci za to finalny odbiorca produktu.

Zazwyczaj w takich przypadkach klient przychodzi i chce żeby coś dla niego wykonać, nie wie jak, ale chce żeby na wszystkim oszczędzać, a jednocześnie frajer co ma się podjąć zlecenia, ma zapewnić że wszystko będzie działało idealnie, jak w maszynie wykonanej za kasę 3 czy 5 razy większą.

Szybko, Tanio i Dobrze nie specjalnie chce spacerować trzymając się za rączki i śpiewając wesołe piosenki.

A pozostali nie poświęcają czasu, wiedzy i narzędzi ?

Z cenami x 3 za materiały zbliżamy się lub doszliśmy do ceny fabrycznej za maszynę CNC więc nie ma logicznego wytłumaczenia aby zamawiać taka maszynę i kupować jako " kota w worku "

Po co ma się kupujący dogadywać z wykonawcą o gwarancję ? za gwarancję cena maszyny będzie droższa o fabrycznej ?

Pytam poważnie a Wy traktujecie mnie jak intruza niechcianego.

Chciałem jakiś czas temu zamówić maszynę ale:

nikt nie potrafił podać dokładnej ceny za maszynę

czasu wykonania maszyny i terminu

Każdy był tajemniczy co do użytych części i elektroniki, jak naj mniej informacji żeby klient za dużo nie wiedział

A o gwarancji pogadamy po zapłaceniu i wykonaniu maszyny.

[ Dodano: 2016-12-02, 00:26 ]
adam Fx pisze:Pytanie jeszcze komu to zlecasz i co zlecasz dokładnie . Pan "zbyszko" z forum co sobie dla zabawy zrobi maszyne dla Ciebie skasuje Cię symbolicznie bo to dla niego zabawa i po pracy w wolnych chwilach będzie sobie składał i jesz szansa że jak się będziecie dogadywać to wrazie usterki zaprosisz "zbyszko" na grilla i naprawi maszynkę.
Gdy zlecisz firmie "Super CNC" to oni muszą to zrobić szybko sprawnie i zarobić na chleb opłaty itd. a gwar. Mozna negociować tak jak i inne war.umowy.
Kupujesz pralkę gwar. 7 lat* czytasz co znaczy * - dotyczy tylko obudowy :)
Jak wiadć po tematach na forum czasem nie ma gwar że firma odda zaliczkę a maszyny nie zobaczysz albo będzie lipna.
Pytasz jaki sens zlecać - wiadomo że jak powiesz Proszę mi zrobić identyczną frezarkę jak ta w sklepie DMG to wykonawca musi jednorazowo wszystko zaprojektować pod Ciebie wyszukać i kupić części itd... a DMG koszt projektu dzieli na wszystkich nabywających
Wszystko ma sens bo to punkt widzenia określa co nabędziemy - jeden powie za 3500 kupiłem chińską bylejaką frezarkę stołową a inny puka się w głowe bo za 3500 można kupić 1,5tonową frezarkę a jeszcze inny zrobi sobie sam za te 35000 bo pierwszy ma to w bloku kolejny ma stodołe a trzeci dostemp do złomu i parku maszynowego.
To samo jest z nabywaniem owszem można nabyć tokarkę cnc np. TZC albo zlecić np. https://youtu.be/GN_gjjN4TOE pytanie jake są okoliczności zakupu.

Na pralkę dostaję gwarancję 2 letnią a u większości można dokupić za niewielkie pieniądze 5 letnią a ja dalej

nie wiem na co dostaję gwarancję zamawiając maszynę CNC

Maszyny fabryczne są niestety dopracowane bardziej od tzw. samoróbek i czymś trzeba zachęcić klienta aby zamówił

taką maszynę u was tylko czym

Drogo, bez gwarancji, niewiadoma za ile i kiedy będzie można ją odebrać.

Jak za dużo pyta i wymaga to wypad.

Zaliczki na budowę maszyny niezwrotne w wypadku wycofania się z róznych powodów lub marudzenia ale rzadnych konsekwencji w przypadku niewywiązania się z kontraktu lub opóźnienia.

Nie piszę tego złośliwie tylko pytam dlaczego i czym zachęcicie d zamówienia maszyny u Was ??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”