Zasilacz 12VDC z transformatora toroidalalnego.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Zasilacz 12VDC z transformatora toroidalalnego.
Witam chciałbym zasilić sterownik cnc. Sterownik potrzebuje 15A i i napięcia stałego 12V. Potrzebuje schematu najprostszego zasilacza. Wiem, że trzeba dołożyć mostek prostowniczy i kondensatory. Nie chce żadnych stabilizatorów 

greg
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zapomnij o zasilaczu ATX. Z zoltego kabla ( 12V ) wyciagniesz max 4-5 Amp zanim atx sie nie wylaczy. Nie wiem w jaki sposob naluczana jest moc zasilacza ale napewno te 150 czy 200 W jest nie do osiagniecia na zadnej linni .
Szczerze mowiac nie baw sie w budowe zasilacza tylko zakup gotowy ( niedawno interesowal mnie podobny temat - profesjonalne przemyslowe zasilacze 12V x 10Amp DC mocowane na szyne DIN z certyfikatami to koszt 200PLN ).
Pozdrawiam
Szczerze mowiac nie baw sie w budowe zasilacza tylko zakup gotowy ( niedawno interesowal mnie podobny temat - profesjonalne przemyslowe zasilacze 12V x 10Amp DC mocowane na szyne DIN z certyfikatami to koszt 200PLN ).
Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Dobrze wiedziec.
Jak bardzo trzeba obciazyc linie 5 V zeby otrzymac te 15 Amps ?
Kolejne pytanie - z zasilacza atx wychodzi wiele kabli zoltych i czerwonych - czy one sa podzielone w jakis sposob ( w sensie czy na te kable przypada tylko jakas czesc natezenia ktora sie sumuje ? .
W jakis sposob ciezko jest mi sobie wyobrazic zeby w hednym dosc cienkim jablu przeplywal 15 Anp przy 12 V ? Raczej powiedzialbym ze to natezenie jest podzielone ale dlatego pytam bo kolega widze tez ma sporo doswiadczenia.
Kolejne pytanie - z zasilacza atx wychodzi wiele kabli zoltych i czerwonych - czy one sa podzielone w jakis sposob ( w sensie czy na te kable przypada tylko jakas czesc natezenia ktora sie sumuje ? .
W jakis sposob ciezko jest mi sobie wyobrazic zeby w hednym dosc cienkim jablu przeplywal 15 Anp przy 12 V ? Raczej powiedzialbym ze to natezenie jest podzielone ale dlatego pytam bo kolega widze tez ma sporo doswiadczenia.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witam 
Co prawda nie do mnie...

Co prawda nie do mnie...
Równolegle 2x 10Ω/5WInzSpawalnik pisze:Dobrze wiedziec.
Wychodzą z jednego punktu lutowniczego. Możesz zastąpić z powodzeniem jednym grubszym przewodem. Na obrazku widać 4 żółte (12V)Kolejne pytanie - z zasilacza atx wychodzi wiele kabli zoltych i czerwonych - czy one sa podzielone w jakis sposob ( w sensie czy na te kable przypada tylko jakas czesc natezenia ktora sie sumuje ? .

Magiczna tabelka mówi, że do 20A i do 1m długości przewodu wystarcza przekrój 2,5mm², a w zasilaczu są 4 szt o przekroju co najmniej 1mm², więc wszystko OK.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dodam tylko, że część zasilaczy ma fabrycznie wstępnie obciążoną linię 5V i działają poprawnie bez tego obciążenia. W starych zasilaczach należy zwrócić uwagę na stan kondensatorów - gdy są wypukłe należy je wymienić - ich uszkodzenie skutkuje wyłączaniem się zasilacza pod obciążeniem.
Potrzeba obciążenia linii 5V wynika z wahań jej napięcia na skutek obciążenia linii 12V. W zasilaczach jest system monitorujący wartości tych napięć i w razie dużej rozbieżności pomiędzy wartością rzeczywistą, a oczekiwaną następuje wyłączenie zasilacza w celu ochrony podzespołów komputera lub w innym typie zasilaczy spowoduje to ograniczenie mocy dla zasilania 12V. W wielu zasilaczach da się wyłączyć to monitorowanie poprzez wewnętrzną modyfikację.
Potrzeba obciążenia linii 5V wynika z wahań jej napięcia na skutek obciążenia linii 12V. W zasilaczach jest system monitorujący wartości tych napięć i w razie dużej rozbieżności pomiędzy wartością rzeczywistą, a oczekiwaną następuje wyłączenie zasilacza w celu ochrony podzespołów komputera lub w innym typie zasilaczy spowoduje to ograniczenie mocy dla zasilania 12V. W wielu zasilaczach da się wyłączyć to monitorowanie poprzez wewnętrzną modyfikację.