Podstawy

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Pato410
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Podstawy

Post napisał: Pato410 » 23 maja 2016, 02:36

Witam serdecznie wszystkich na forum!, to mój pierwszy temat.
Mam na imię Kamil, mam 22lata, pracuję jako operator tokarki CNC (TAE 45N), od jakiegoś czasu chcę zbudować tokarkę w domu, dokładność skrawania na jakiej mi zależy to przynajmniej 0.01mm
Mam pytania:
-Co wybrać? serwonapęd czy silniki krokowe? jak z sterownikami i prądem zasilania, dysponuję w domu jedynie jedną fazą 230V.
-Czy konieczne jest spawanie aż tak obrzernych konstrukcji? widziałem projekty na forum.
-Nie wystarczyły by np dwie grubsze prowadnice liniowe oparte na porządniejszych profilach metalowych?
-Widziałem wiele sterowników za np 400-600 zł, a nawet za 2000, O co chodzi? A sterowniki silników krokowych? do serwonapędów też potrzeba?

Pozdrawiam!

Tagi:

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Yarec » 23 maja 2016, 15:33

Witam, a jakie wymiary obrabianego materiału ( Ø i L ), przy zakładanej dokładności to raczej spawana rama wsporcza (poskręcać to można wózek inwalidzki). Co wybrać ? - w zależności od przeniesienia napędu (śruba/zębatka/pasek).

Autor tematu
Pato410
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pato410 » 23 maja 2016, 18:13

Witaj! Otóż, chciałbym obrabiać stalowe pręty o średnicy max 60mm i długości max 200mm, dodatkowo czasem aluminium o średnicy od 150 do 200mm ale długości do 60mm :).
Tak roumiem że profile aluminiowe odpadają, i moje zdanie jest takie samo, A np gdyby wspawać ramę z takich stalowych 100x100x5? Czy to też raczej nie zda egzaminu i jedynie 2cm blachy zespawać w jedność?
A co do przeniesienia napędu to wolałbym śruby kulowe :)
Pozdrawiam! jeśli coś źle rozumuję to proszę mnie wyprowadzić z błędu :)

Pytanie dodatkowe, czy do sterowania obrotami wrzeciona z programu jest potrzebny sterownik 3 osiowy? :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”