chciałbym prosić Was o porady przy budowie mini frezarki do plastiku do 2mm grubości maksymalnie, oraz laminatu szklano-epoksydowego. Głównie chciałbym móc wykonywać fronty obudów urządzeń które sobie tworzę oraz wiercić i przycinać formatki z laminatu. Nie zależy mi na szybkości maszyny ani ilościach produkcyjnych, nie będę też tym frezował ścieżek. Zadowoli mnie obszar roboczy zbliżony do A4. Budżet ograniczony dość znacznie. Jako wrzeciona chciałem użyć mini-szlifierki 130W, która służy mi już całkiem dobrze od 2 lat. Napiszę może co już mam i co musi zostać. Prowadnice hartowane fi 14 długość 500mm 2sztuki, śruba trapezowa 10x2 w odcinkach 2x600mm, 1x400mm, 1x200mm; zamiast łożysk liniowych chciałbym zastosować posiadane już tuleje stosowane chyba w rozrusznikach samochodowych (wyglądają na jakiś mosiądz), nakrętki do śrub wykonam z PE bo mam małe formatki. Całość prawdopodobnie będzie wykonana z blachy 5mm i spawana ewentualnie tekstolitu jeśli nie uda mi się w rozsądnej kasie pociąć formatki z blachy. Konstrukcja z ruchomą bramą z dwoma silnikami napęowymi w osi Y.
Śruby zatoczy mi znajomy tokarz żeby oprawić je w łożyska o średnicy wewnętrznej 8mm myślę, że będą wystarczająco trzymać na pozostałym gwincie bo rdzeń śruby ma 6mm i nie wiem czy nie za miałoby to było.
Prowadnice osi Y to byłyby posiadane już 14mm wałki hartowane, osie X i Z chciałem wykonać z wałków hartowanych 12mm tylko czy to nie będzie za delikatne? Na wałki dałbym łożyska ślizgowe - tuleje ogólnodostępne na znanym portalu.
Większość wyborów podyktowane jest funduszami jakie mogę na maszynkę przeznaczyć. Na początek che sprawdzić czy sobie z tym poradzę i za jakiś czas może ewentualnie pokuszę się o coś o lepszych parametrach. Zdolności manualne i mechaniczne posiadam więc nie boję się podjąć ryzyka budowy frezareczki najwyżej będę poprawiał aż zadziała

Sterownik to linistepper w wersji V2 lub V3 ponieważ posiadam mikrokontrolery z sampli i programator PICKIT2. Silników nie mam jeszcze bo chcę odłożyć i kupić na tyle mocne żeby nadały mi się do ewentualnej przyszłej frezarki.
Proszę o sugestie.