Ostatni pytałem się Was o wybór gotowca do obróbki tworzyw sztucznych:
https://www.cnc.info.pl/topics86/jakie- ... t69817.htm
jednak, czym dłużej czytam forum tym bardziej zdecydowany jestem na samodzielną budowę małej frezarki, ponieważ dochodzę do wniosku, że nie da się kupić czegoś porządnego za minimalne pieniądze, a jeśli je przeznaczę na budowę, może wyjść coś lepszego niż oferta rynkowa.
Problem polega na tym, że moje możliwości obróbki metali są praktycznie zerowe, łącznie z tym, że musiałbym zacząć od zakupu wiertarki pionowej, więc stoję przed decyzją, czy opierać się na konstrukcji stalowej - spawanej opartej na podobnym projekcie:

czy tez skupić się bardziej na projektowaniu konstrukcji skręcanej z aluminium na wzór poniższej:

i zlecić zrobienie wszystkich elementów (łącznie z wierceniem i gwintowaniem otworów w krawędziach)
plusy stalowej:
- tańsza,
- pospawa mi to większość zakładów
- da się zlecić nawet planowanie pod prowadnice
- możliwość obróbki aluminium
minusy:
- prawdopodobnie nie ogarnę samodzielnie precyzyjnego wiercenia i gwintowania pod prowadnice, śruby napędowe i mocowanie silników, mocowania bramy i jej prostopadłości itp. Błędy w dokładności będą się mścić .
plusy aluminiowej:
- praktycznie wszystkie elementy da się zaprojektować i zlecić ich wykonanie na CNC, łącznie z wierceniem i gwintowaniem otworów w krawędziach.
- prostsze złożenie całości
minusy:
- droższe wykonanie (każdy element trzeba zlecić, zleceniobiorca liczy dodatkowo za osobne ustawianie każdego elementu, aluminium również jest droższe od stali)
- mniejsza sztywność konstrukcji.
- brak możliwości obróbki aluminium (może się mylę ?)
1. Czy konstrukcja stalowa z przyspawanymi płaskownikami pod prowadnice i mocowanie bramy wymaga planowania?
2. Czy prowadnice montuje się gwintując otwory w płaskownikach, czy też wiercąc na wylot kształtownik?
3. Jaka powinna być dokładność w pozycjonowaniu otworów, aby można było całość spasować?
Proszę szanowne grono o pomoc w podjęciu decyzji, ponieważ nie wiem, czy moje podejście do budowy konstrukcji stalowej -spawanej jest właściwe, czy też "nie taki wilk straszny jak go obsmarowywują".
pozdrawiam