TB6560 Czerwony chińczyk - jak zwiększyć przyśpieszenie?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
TB6560 Czerwony chińczyk - jak zwiększyć przyśpieszenie?
Witam, odkupiłem maszynę ze sterownikiem TB6560 i chciałem się dowiedzieć czy idzie zwiększyć na nim prędkość? w tym momencie mam 400mm/min. Najgorsze jest jak robi przejazd "górą" (jałowy). Da się z tym coś zrobić na tym sterowniku?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
na przejazdach jałowych raczej nie bardzokubus838 pisze:oczywiście uzależnione jest to od obrabianego materiału oraz narzędzia.
robert
prędkości uzależnione są od możliwości maszyny, podzespołów przy budowie użytych i silników oczywiście, może to max dla maszyny, bez szczegółów ciężko coś doradzić.
Jakie śruby, pasy, listwy? zastosowane, przełożenia jakieś?, może zdjęcia
jakie silniki?, te informacje to takie minimum.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Posty w temacie: 10
Po części masz racje. Ale skoro kolega kupił to wie co kupił i wie co może nią zrobić. A przedewszystkim jak ma robić aby czegoś nie uszkodzić. Druga sprawa, że kolega nie wie czy można zmieniać prędkość posuwu z poziomu sterownika.dance1 pisze: na przejazdach jałowych raczej nie bardzo
prędkości uzależnione są od możliwości maszyny, podzespołów przy budowie użytych i silników oczywiście, może to max dla maszyny, bez szczegółów ciężko coś doradzić.
Jakie śruby, pasy, listwy? zastosowane, przełożenia jakieś?, może zdjęcia
jakie silniki?, te informacje to takie minimum.
Na przejazdach jałowych też można zmieniać prędkość i to bezpośrednio w sterowniku - co prawda nie we wszystkich. A napewno można to robić z poziomu CAM. Ustalenie prędkości to jest pierwsza czynność którą trzeba wykonać po wyborze narzędzia.
robert
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
W sumie się na tym nie znam, ale z tego co mi się wydaje to z poziomu CAM możemy ustawić prędkość "roboczą" posuwu. Przejazdów jałowych chyba nie. Chodzi mi o to, że nawet bez g-kodu w machu przy naciśnięciu na klawiaturze strzałki to posuw jest max 384mm/min. I teraz moje pytanie czy w zakładce narzędzia/dostrajanie silników mogę zwiększyć prędkość bez żadnych konsekwencji? Nie chce niczego popsuć.
-
- Posty w temacie: 10
To źle Ci się wydaje. W CAM-ie możesz ustawic każdą prędkość. Tylko mała uwaga w CAM-ach testowych darmowych możesz mieć wyłączoną funkcje ze zmianą prędkości. Generalnie i najprawdopodobniej większość funkcji przydatnych w takim oporgramowaniu jest wyłączona. Bo to są programy testowe które mają zachęcić do kupna.bialy_vip pisze:W sumie się na tym nie znam, ale z tego co mi się wydaje to z poziomu CAM możemy ustawić prędkość "roboczą" posuwu. Przejazdów jałowych chyba nie.
bialy_vip pisze:Chodzi mi o to, że nawet bez g-kodu w machu przy naciśnięciu na klawiaturze strzałki to posuw jest max 384mm/min.
W wiekoszści sterowników jest możliowść zmiany prędkości ręcznie bez wprowadzonych g-codów. Nawet jest mozliwość ręczna zmiana prędkości podczas pracy.
bialy_vip pisze:I teraz moje pytanie czy w zakładce narzędzia/dostrajanie silników mogę zwiększyć prędkość bez żadnych konsekwencji? Nie chce niczego popsuć.
Na to pytanie nikt Ci nie odpowie bo nie zna danych maszyny.
A tak na marginesie proponuje poczytać to forum. Tu jest wiele informacji które Ci pomogą jeżeli nie chcesz podać danych swojej obrabiarki. To jest tak jak z samochodem, jeździ a jeździ tylko jak?
robert
-
- Posty w temacie: 11
bialy_vip jaki masz problem odpowiedzieć na wcześniejsze pytanie dotyczące konstrukcji?
Może te prędkości to max dla maszyny? we wróżki jeszcze wierzysz?, możesz się pobawić ustawieniami, kilka instrukcji znajdziesz na necie do tego sterownika temat na forum też był.
Robercie gdzie w camach ustawia się prędkość jałową? (no i po co?) przecież po G00 (Rapid linear move) nie podajesz prędkości tylko pozycję, za prędkości jałowe (rapid) odpowiada sterowanie i to w nim jest max ustawiony.
Może te prędkości to max dla maszyny? we wróżki jeszcze wierzysz?, możesz się pobawić ustawieniami, kilka instrukcji znajdziesz na necie do tego sterownika temat na forum też był.
Robercie gdzie w camach ustawia się prędkość jałową? (no i po co?) przecież po G00 (Rapid linear move) nie podajesz prędkości tylko pozycję, za prędkości jałowe (rapid) odpowiada sterowanie i to w nim jest max ustawiony.
I don't like principles, I prefer prejudices