Wybór sterownika do frezarki cnc

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
marins87
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Wybór sterownika do frezarki cnc

Post napisał: marins87 » 03 lut 2014, 15:03

Witam. Chcę poradzić się fachowców jaki sterownik wybrać do swojej pierwszej frezarki cnc. Czytam temat już dość długo i aż mnie skręca żeby zbudować sobie taką małą maszynkę. Moim głównym problemem jest wybór sterownika. Osobiście myślałem o czymś takim jak T3V2
http://allegro.pl/t3v2-sterownik-silnik ... 96966.html

Pytanie moje jest takie:
1 czy ten sterownik potrzebuje tylko zasilacza czy czegoś jeszcze?
2 jakimi krokowcami można sterować za pomocą tego sterownika (np. Silnik krokowy JAPAN SERVO KH42HM2B016) lub (Silnik krokowy MINEBEA 17PM-J008-01ST)

I jeszcze jedno, na sterowniku pisze że ma zasilanie 24-36V. Jak się to zasilanie odnosi do silniczków 3,2V; 2,4; lub 24V

Czy chodzi o to że silniczki muszą być w przedziale napięcia 24-36V??

Tagi:

azdww
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: azdww » 04 lut 2014, 22:30

Do zasilania potrzebujesz źródła prądu stałego tj. np. triod z mostkiem prostowniczym.
Maksymalny prad jak piszą to 3A, jak to chińczyk z pewnościa góra to 2,5A. Silniki krokowe chyba większość, wyprowadzenia i tak są 4 a silniki mozesz podlaczac 4/6/8 przeowdowe. Po prostu niektóre piny będą ne używane, w zależności jak podlaczysz, otrzymasz albo dynamike albo moment obrotowy.
Jeżeli silniczki są bardzo małe to jedynie będą się grzały. Oczywiście temp nie może przekroczyć krytycznej, przy której w pewnym może uszkadzaja sie magnesy. Spokojnie możesz korzystać z takiego napięcia jeżeli nie masz wyboru. Właściwie czym większe napięcie tym lepiej. Stosunkowo.

Jeżeli chodzi o sam sterownik to z pewnością Ci nikt go nie poleci. Poczytaj sobie opinie na temat czerwonych chińczyków. Cena jest adekwatna do wykonania. Czasem zdarza sie ze sterownik pracuje w miarę dobrze ale najczęściej się hajczą jak nie na starcie to po kilku dniach.
Bardzo dobre sterowniki robi użytkownik zelrp, sam u niego nabyłem jeden. Ogólnie nie ma startu z żadnym innym w tej granicy cenowej. Nie chce specjalnie jakoś reklamować bo to nawet nie w moim interesie ale naprawdę polecam. Przemiły Pan sprzedajacy, bez problemu pomoże, zna na wylot sterownik(z chinczykiem raczej sie nie pogada, a jak juz to by pewnie mial zajeta linie 24h :)).. Silniki nie wyją przede wszystkim, jest dużą kultura pracy. Zresztą poczytaj sobie również o nim.

Autor tematu
marins87

Post napisał: marins87 » 06 lut 2014, 20:56

Dzięki bardzo za odpowiedź i wytłumaczenie pewnych zagadnień.
Szukałem tego użytkownika lecz obecnie nic on nie sprzedaje.
Szukając natknąłem się na wątek w którym jakiś użytkownik miał problemy ze sterownikiem ,,zelrp" (nie wiem czy nazwa użytkownika i nazwa sterownika to, to samo w tym przypadku...?) Natomiast widziałem też opinie o tzw. czerwonym chińczyku TB6560 i wcale nie są takie złe...

pauce
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: pauce » 07 lut 2014, 11:57

Ja bym się nie pchał w chińczyka. Lepiej dać trochę więcej, ale mieć zagwarantowaną prawidłową pracę :)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2014, 12:45 przez pauce, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
marins87

Post napisał: marins87 » 08 lut 2014, 20:39

Ok. To co powiecie o sterowniku STC 102 lub SSK-B02?? Może podacie swoje propozycje w rozsądnej cenie...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”