Pierwsza frezarka - konfiguracja całości.

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
pavel0910
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Pierwsza frezarka - konfiguracja całości.

Post napisał: pavel0910 » 08 lut 2014, 23:50

Witam.
Zbudowałem swoją pierwszą frezarkę cnc, no może nie do końca, bo jeszcze nie mam osi Z. X i Y już działa.
Sterownik: czerwony chińczyk
Silniki: OKI typ ML17A3 B
Program: Mach3

Teraz pytanie jak to wszystko skonfigurować, aby poprawnie działało. Silniki już działają, mogę nimi sterować za pomocą strzałek na klawiaturze.

Nie mam pojęcia o g-code. Na początek znalazłem jakiś prosty program, który generuje g-code z wpisanego tekstu.

Jak ustawić przełączniki w sterowniku, aby to działało dobrze i w miarę szybko? Są tam jakieś mikrokroki i zanik prądu. O co z tym chodzi?

W mach3 też mam różne parametry do ustawienia w zakładce Motor Tuning.

Proszę o pomoc w poprawnej konfiguracji. :)

Pozdrawiam.

Tagi:

grzegorzmh
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: grzegorzmh » 10 lut 2014, 14:27

wrzuć zdjęcie

azdww
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: azdww » 11 lut 2014, 11:13

Nie miałem styczności z tym chińczykiem ale z doświadczenia podpowiem że są to zworki limitu prądu. Ustaw na początku na najniższy prąd i na największą ilość mikrokroków.

W zakładce motor tuning musisz ustawić poprawną ilość kroków dla pojedyńczego obrotu 360*. Dla silników z obrotem 1,8* na krok, obrót 360 otrzymujesz przy 200krokach. Włączając mikrokroki musisz pomnożyć (Dla 16ukroków) 16*200. Przy posuwie 1mm na obrót(śruba metryczna) daje 3200 kroków na mm.

Są oczywiście różne sposoby na obliczanie i kalibracje. Najlepszym sposobem moim zdaniem jest ustawienie linijki i kontrolowane przejazdy i poprawki w motor tuning aż do otrzymania porządanego wyniku.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”