temat może śmiesznie sformułowany ale całkiem do rzeczy. Kończę budowę mojej drugiej frezarki cnc, pierwsza niezbyt udana, druga lepsza od pierwszej ale wątpię by można było uznać że jest super.
Tematyka cnc i budowa tego typu maszyn na tyle mnie wciągnęła że chcę zbudować kolejną. Znalazłem na youtube film z działania maszyny Sable 2015. Kosztuje ona ok. 500$ na Ebay. Przesyłam zdjęcia które przedstawiają jak wygląda.

Na filmach testowych min. takim jak ten:
[youtube][/youtube]
widać że maszyna robi bardzo eleganckie PCB.
Czy uważacie że warto się wzorować na tej konstrukcji? Wadą tej konstrukcji na pewno jest napęd, ponieważ są to śruby M10 do tego łożyskowane jednym łożyskiem tylko z jednej strony. Pewnie taka maszyna po kilku przejazdach się wyrabia i powstają luzy.
W swojej zastosowałbym raczej śruby TR16x4 lub TR14x4.
Teraz kwestia prowadnic, w osi Y chodzi nam stół na wałkach podpartych, czy nie lepiej było by w osi X również umieścić takie prowadnice? Czy w ogóle dobrym rozwiązaniem jest ruchomy stół jeśli chodzi o grawerowanie PCB?
No i w końcu pytanie odnośnie ramy, czy wykonanie całości z blachy 15mm lub 20mm i skręcanie tego może gwarantować odpowiednią sztywność? Zakładając że oprócz otworów gwintowanych dodałbym jeszcze kątowniki łączące elementy z blachy?