Tokarka CNC a Frezarka CNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Tokarka CNC a Frezarka CNC
Mam pytanie dla osob ktore to doswiadczyly i doswiadczonych w prace na frezarce cnc.
Jak szybko da sie przestawic z pracy na tokarce CNC na frezarke CNC 3-5 osiowa na ktorej mial bym opanowac ustawianie/programowanie.?Sterownik HH.
Dotychczas robilem na tokarkach ze sterownikiem HH i sinumerik ustawialem/programowalem.
Czy przez 2-3 miesiace da sie przestawic/poduczyc/nauczyc nowego sterownika na tokarce Fanuc i opanowac frezarke CNC ?
Miejsce pracy docelowe Narzedziownia z duza rotacja.
Jak szybko da sie przestawic z pracy na tokarce CNC na frezarke CNC 3-5 osiowa na ktorej mial bym opanowac ustawianie/programowanie.?Sterownik HH.
Dotychczas robilem na tokarkach ze sterownikiem HH i sinumerik ustawialem/programowalem.
Czy przez 2-3 miesiace da sie przestawic/poduczyc/nauczyc nowego sterownika na tokarce Fanuc i opanowac frezarke CNC ?
Miejsce pracy docelowe Narzedziownia z duza rotacja.
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
przemo nie da się odpowiedzieć jak szybko "ktoś" przestawi się z tokarki na frezarkę. Każdy człowiek inaczej wiedzę przyswaja.
Ogarnąć sterownik to żaden problem gdyż znasz już 2.
Problemem może być dobór parametrów, technologi, ale wszystko do ogarnięcia.
Do tego programowanie 5 osi, pewnie jakiś cam no chyba że jakieś "prostoty" z palca czy też z wizardami robione.
3 osie na moje w miesiąc powinieneś ogarnąć bez problemu. 5 osi zależnie od typu produkcji, oprogramowania itd.
Jak to mówią chcieć to móc.
Ja przez tokarki, frezarki, jety, centra 6osiowe, roboty przechodziłem i co maszyna to łatwiej.
Tylko powodzenia życzyć.
Ogarnąć sterownik to żaden problem gdyż znasz już 2.
Problemem może być dobór parametrów, technologi, ale wszystko do ogarnięcia.
Do tego programowanie 5 osi, pewnie jakiś cam no chyba że jakieś "prostoty" z palca czy też z wizardami robione.
3 osie na moje w miesiąc powinieneś ogarnąć bez problemu. 5 osi zależnie od typu produkcji, oprogramowania itd.
Jak to mówią chcieć to móc.
Ja przez tokarki, frezarki, jety, centra 6osiowe, roboty przechodziłem i co maszyna to łatwiej.
Tylko powodzenia życzyć.

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
przemo, jest dokładnie tak jak napisał dance1, tylko od Ciebie zależy jak szybko się przestawisz na pionowe centrum. Chcieć to móc, a ucząc się tylko podwyższasz swoje kwalifikacje i nigdy nie będziesz narzekał na brak ofert pracy, czy marne zarobki. Powodzenia i pozdrawiam
Norbert
http://cnc.biz.pl
http://cnc.biz.pl
-
Dzieki za porady, choc co do czasu ogarniecia frezarki czyli nauczenia sie od podstaw zasad ustawiania/doboru narzedzi/plytek/mocowania/programowania mam watpliwosci.
To narzedziownia wiec roboty wymagajace wiedzy a przez 2 miesiace to raczej ciezko ogarnac temat skaczac w miedzy czasie na tokarke [facet z powodu rotacji i braku ludzi chce zeby pracownik obslugiwal docelowo 3 maszyny - drazarka jako 3] A pozniej taki frezer u niego ma obslugiwac 2 frezary CNC naraz.
Ale macie racje chciec to moc ale nie w expresowym tepie bo to sie zemsci i to pewnie na mnie
To narzedziownia wiec roboty wymagajace wiedzy a przez 2 miesiace to raczej ciezko ogarnac temat skaczac w miedzy czasie na tokarke [facet z powodu rotacji i braku ludzi chce zeby pracownik obslugiwal docelowo 3 maszyny - drazarka jako 3] A pozniej taki frezer u niego ma obslugiwac 2 frezary CNC naraz.
Ale macie racje chciec to moc ale nie w expresowym tepie bo to sie zemsci i to pewnie na mnie

tokarz CNC
tokarz CNC
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
w 3 miesiace da się poznać podstawy sterowania, ustawienie narzedzi detalu..
w 3 miesiace nieda się przekwalifikować, ale załapać podstawy jak najbardziej, mając zaplecami kogoś doświadczonego kto chetnie bedzie dzielił się nabytą wiedzą dasz rade cośtam skrobać- masz przewage bo znasz sie na skrobaniu metalu
a jak zemsci się - to na gościu który karze niedoświadczonemy operatorowi robić na kilku maszynach na raz :d
sam osobiście frezuje mniejwięcej 6lat a nadal się ucze
a za rok pięć osi - to będzie zabawa
w 3 miesiace nieda się przekwalifikować, ale załapać podstawy jak najbardziej, mając zaplecami kogoś doświadczonego kto chetnie bedzie dzielił się nabytą wiedzą dasz rade cośtam skrobać- masz przewage bo znasz sie na skrobaniu metalu

a jak zemsci się - to na gościu który karze niedoświadczonemy operatorowi robić na kilku maszynach na raz :d
sam osobiście frezuje mniejwięcej 6lat a nadal się ucze

a za rok pięć osi - to będzie zabawa

Pozdrawiam Michał
-
Dzieki za porady.Wnioskuje z nich ze sporo sie da nauczyc jak sie chce ale z samodzielna praca dzis na tokarce a jutro na frezarce to pewnie desperacja pracodawcy z braku ludzi.
Ten doswiadczony to w omawianym zakladzie to po okresie przyszkalania to raczej bedzie na 2-3 zmianie a ja sam zostane z dylematem

Ten doswiadczony to w omawianym zakladzie to po okresie przyszkalania to raczej bedzie na 2-3 zmianie a ja sam zostane z dylematem

tokarz CNC
tokarz CNC
-
Dzieki dance1 pewnie bede wolal tyle, jak to ogarne ale pewnie juz nie w tej narzedziowni
wlasnie rotacja jest ze wzgledu na cienkie płace,nie przebierajaca w slowach szefowa i nadgodziny platne 3zl wiecej od stawki
czyli stawka 15zl/netto to 18zl/netto na nadgodz/soboty.Max stawka to 17zl/netto/najstarszy pracownik. Przy 10 osobach zarobki nie sa tajemnica 

tokarz CNC
tokarz CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
kodeks pracy mówi że takie sobotnie nadgodziny mają być płatne 100%
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Powiedz to "prywaciazowi" na okresie probnymadam Fx pisze:kodeks pracy mówi że takie sobotnie nadgodziny mają być płatne 100%

Latwo pisac na forum ale nikt pracodawcy nie powie tego.

tokarz CNC
tokarz CNC