Zakres roboczy

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
ADATA
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Zakres roboczy

Post napisał: ADATA » 18 sie 2025, 20:25

Niewielki ploter własnej roboty, frezuję wieko pudełka, wybieram środek, mam taką sytuacje, przypuszczam, że to można wykonać na dwa razy /dwie mniejsze kieszenie, dwa mocowania/.
1. Czy można ustwić Zero detalu w narożu /niebieska strzałka/, czyli to naroże które będzie frezowane?
2. Czy można trochę oszukać, czyli w Y normalnie ustwic, bo się mieszczę a w X ustawić się w max. zakresie pola roboczego, zmierzyć wartość suwmiarką od rogu detalu do osi freza i dalej nie wiem, czy można tą różnicę gdzieś wpisać....
Załączniki
pytanie.jpg

https://www.youtube.com/channel/UCSmFd7lftq1lhJKx5R4u9ag

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Zakres roboczy

Post napisał: Steryd » 18 sie 2025, 21:23

Tak, można.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Arbaql
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Post napisał: Arbaql » 18 sie 2025, 21:23

Hej.
Bardzo ciekawe.
Właśnie dziś frezowałem 50 centymetrowe elementy na frezarce samoróbce ze stołem o maksymalnym posuwie 34cm.
Nie napisałeś jednak na jakim programie pracujesz , dlatego ciężko powiedzieć czy można to zmierzyć suwmiarką i różnice gdzieś wpisać.
Ja to robiłem na dwa razy, na dwa osobno szykowane gcode. Punkt zerowy na maszynie miałem jeden - jednakowy dla obu operacji (miałem narysowane dwa otwory w takiej odległości od siebie , o ile miałem przesunąć fizycznie element dla pierwszej operacji pierwszy otwór był ustawiony jako zero , dla drugiej drugi), a po zakończeniu pierwszej przesunąłem sobie element o dokładną wartość na stole. Krawędź formatki wzdłuż której przesuwałem element była oparta o zamocowaną na stole dodatkową listwę ustalającą stałą pozycję względem drugiej osi , gdzie przesunięcie było niewskazane.
Ostatnio zmieniony 18 sie 2025, 21:28 przez Arbaql, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 18 sie 2025, 21:25

ADATA pisze:
18 sie 2025, 20:25
Niewielki ploter własnej roboty, frezuję wieko pudełka, wybieram środek, mam taką sytuacje, przypuszczam, że to można wykonać na dwa razy /dwie mniejsze kieszenie, dwa mocowania/.
1. Czy można ustwić Zero detalu w narożu /niebieska strzałka/, czyli to naroże które będzie frezowane?
2. Czy można trochę oszukać, czyli w Y normalnie ustwic, bo się mieszczę a w X ustawić się w max. zakresie pola roboczego, zmierzyć wartość suwmiarką od rogu detalu do osi freza i dalej nie wiem, czy można tą różnicę gdzieś wpisać....
Wybacz, ale to jest bełkot z którego absolutnie nic nie wynika,
Frezując po zewnątrz da się na raz obrobić detal wielkości pola roboczego minus średnica freza i mieć ostre naroża. (przykładowo, jeśli pole 50x100 a frez 8 to max 42x98).
Frezując wewnątrz (a o to chyba pytasz) uzyskać możesz pole robocze plus średnica freza, ale naroża będą zrobione z promieniem narzędzia, czyli zaokrąglone. Jeżeli nie zależy Ci na ostrych narożach, to możesz użyć grubego freza.
Powyższe wynika z tego, że pole robocze nie uwzględnia średnicy freza, a jedynie długość ruchu.
Tak, czy inaczej, jeśli wieko ma być większe od pola roboczego, to po zewnątrz nie obrobisz go z jednego zamocowania.

Autor tematu
ADATA
Posty w temacie: 2

Post napisał: ADATA » 18 sie 2025, 21:29

pracuję na machu
https://www.youtube.com/channel/UCSmFd7lftq1lhJKx5R4u9ag

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”