Przesunięcei punktu zerowego.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Przesunięcei punktu zerowego.
Jak najprościej znalesc punkt zerowy przedmiotu. Czy to jest wartość jaka wyświetlana jest na monitorze po dosunieciu noża do przedmiotu w osi z jak mamy przełączone na współrzędne maszynowe. W osi x to jest zawasze zero to wiadomo. Chodzi mi o sterowanie sinumerik. dzięki z góry za podpowiedź.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Punktu zerowego sie nie znajduje, ten punkt się przyjmuje według...
No właśnie, jak ci bezpieczniej i wygodniej. Na tokarce dość popularne jest przyjmowanie punktu zerowego w X w osi, a w Z albo na jednym, albo na drugim czole (ja lubię na tym "przednim", wtedy współrzędne mam z minusem. Ten punkt jest związany z wymiarami przedmiotu (według niego podajesz wymiary do programu).
A później po prostu określasz położenie tego punktu wzglęcem obrabiarki, wpisując jego położenie.
No właśnie, jak ci bezpieczniej i wygodniej. Na tokarce dość popularne jest przyjmowanie punktu zerowego w X w osi, a w Z albo na jednym, albo na drugim czole (ja lubię na tym "przednim", wtedy współrzędne mam z minusem. Ten punkt jest związany z wymiarami przedmiotu (według niego podajesz wymiary do programu).
A później po prostu określasz położenie tego punktu wzglęcem obrabiarki, wpisując jego położenie.