Przebranzowanie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Przebranzowanie
Witam jestem nowy na forum czytałem tematy początkowe ale jakoś nieuzyskaniem informacji które chciał bym zaczerpnąć od was.
Problem jest taki ze jestem inz. Geodeta ale ze ten fach nie jest zbyt opłacalny i ciężko znaleźć prace w zawodzie zastanawiam sie nad przebranżawianiem na operatora bądź programistę cnc. Ogólnie praca na komputerach interesowała mnie od zawsze przy 1,5 rocznej pracy w zawodzie nauczylem sie obslugi programu microstation ktory mozna wykorzystac do projektowania. Na studiach mialem doczynienia z rysunkiem technicznym. w moim rejonie jest firma ktora zajmuje sie smiglowcami i ogolnie samolotami moze znacie PZL Mielec. Moze akurat jest ktos z tego rejonu i wypowie sie jak zaczac przygode z tym fachem. bo ja myslalem o kursie http://emt-systems.pl/ z tej strony tylko ciekawi mnie czy po tym kursie bede jakos postrzegany na rynku pracy czy potrzeba jednak czegos wiecej czy lepiej zrobic studium albo studia . w rejonie jest tez pare firm co robia kurs na obsluge cnc ale nie wiem czy te kursy sa cos warte i jak patrza na to pracodawcy??
Problem jest taki ze jestem inz. Geodeta ale ze ten fach nie jest zbyt opłacalny i ciężko znaleźć prace w zawodzie zastanawiam sie nad przebranżawianiem na operatora bądź programistę cnc. Ogólnie praca na komputerach interesowała mnie od zawsze przy 1,5 rocznej pracy w zawodzie nauczylem sie obslugi programu microstation ktory mozna wykorzystac do projektowania. Na studiach mialem doczynienia z rysunkiem technicznym. w moim rejonie jest firma ktora zajmuje sie smiglowcami i ogolnie samolotami moze znacie PZL Mielec. Moze akurat jest ktos z tego rejonu i wypowie sie jak zaczac przygode z tym fachem. bo ja myslalem o kursie http://emt-systems.pl/ z tej strony tylko ciekawi mnie czy po tym kursie bede jakos postrzegany na rynku pracy czy potrzeba jednak czegos wiecej czy lepiej zrobic studium albo studia . w rejonie jest tez pare firm co robia kurs na obsluge cnc ale nie wiem czy te kursy sa cos warte i jak patrza na to pracodawcy??
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Witam
Aby zacząć przygode z cnc trzeba najpierw poznać zasadę działania. Do obróbki cnc na początku bedziesz musiał nuczyć się obsługiwać opragramowania CAD jak już to opanujesz to wtedy trzeba się nuaczyć programu CAM a na samym końcu programu sterującego maszyną. Czytałem tu na frorum, że są ludzie którzy piszą g-cody bezpośredni z pulpitu maszyny ale ja tego nie widziałem więc się w tym temacie nie odzywam. Czy po kursie bedziesz postrzegany na rynku pracy tego chyba nie wie nikt. Lepiej żebyś miał i kurs i praktykę. Generalnie teraz to kursy kończą wszyscy. Czy będziesz miał prace? Wiesz jaki jest dzisiaj rynek pracy.
robert
Aby zacząć przygode z cnc trzeba najpierw poznać zasadę działania. Do obróbki cnc na początku bedziesz musiał nuczyć się obsługiwać opragramowania CAD jak już to opanujesz to wtedy trzeba się nuaczyć programu CAM a na samym końcu programu sterującego maszyną. Czytałem tu na frorum, że są ludzie którzy piszą g-cody bezpośredni z pulpitu maszyny ale ja tego nie widziałem więc się w tym temacie nie odzywam. Czy po kursie bedziesz postrzegany na rynku pracy tego chyba nie wie nikt. Lepiej żebyś miał i kurs i praktykę. Generalnie teraz to kursy kończą wszyscy. Czy będziesz miał prace? Wiesz jaki jest dzisiaj rynek pracy.
robert
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Hahaha, rozbawił mnie post autora

Mam znajomego technika geodetę (kiedyś miałem dwóch, ale ten pierwszy - inżynier - wyjechał na zachód) i z tego co on mówi, to w tej branży jeszcze nigdy nie było kryzysu i problemów z zatrudnieniem.
Mało tego, pracuje w biurze geodezyjnym. Po kilku latach ma już swoją bazę klientów i się zastanawia, czy się nie zwolnić i własnego biura geodezyjnego nie otworzyć
Dlatego śmiem twierdzić i zgadzać się z kol. MIKI, że to jest sprytna reklama kursów CNC
A jeśli to nie jest reklama, to tylko pogratulować takiej postawy inżyniera geodety, który mógłby z palcem w d*pie znaleźć pracę nawet w podrzędnym biurze geodezyjnym, za więcej niż wynosi aktualnie średnia krajowa, hehe

Mam znajomego technika geodetę (kiedyś miałem dwóch, ale ten pierwszy - inżynier - wyjechał na zachód) i z tego co on mówi, to w tej branży jeszcze nigdy nie było kryzysu i problemów z zatrudnieniem.
Mało tego, pracuje w biurze geodezyjnym. Po kilku latach ma już swoją bazę klientów i się zastanawia, czy się nie zwolnić i własnego biura geodezyjnego nie otworzyć

Dlatego śmiem twierdzić i zgadzać się z kol. MIKI, że to jest sprytna reklama kursów CNC

A jeśli to nie jest reklama, to tylko pogratulować takiej postawy inżyniera geodety, który mógłby z palcem w d*pie znaleźć pracę nawet w podrzędnym biurze geodezyjnym, za więcej niż wynosi aktualnie średnia krajowa, hehe

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
szkoda panowie ze jesteście w błędzie pracowalem 1,5 roku z zawodzie po czym firma w ktorej pracowalem upadla i 12 geodetów zwolniono w rejonie podkarpacia i malopolski gdzie jest wysyp geodetow bo jest 7-8 szkol z ktorych co roku wychodzi 1500 osob ciezko znalezc jest prace wlaszcze bez jakiegos porzadnego doswiadczenia... sam szukam pracy juz 4 miesiace wysylajac i dzwoniac po firmach i ciagle slyszac odmowe. tez myslalem ze nie bede mial problemu z praca w zawodzie i za dobra kase ale z tym co sie dzieje na rynku to najnizsza krajowa to jest standard co mozna osiagnac wiec jak sie nie znacie to nie wypowiadajcie sie. i nie jest to zadna reklama tylko poprostu takie cos znalazlem na necie i chcialem sie zapytac czy m0oze ktos tam robil kurs czy to sie oplaca ale widze ze pomoc to jednak nie dostane jej tutaj...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
niewiem jak jest, ale obecnie pracuje ze mną właśnie inż. geodeta który przez dwa lata po studiach pracował w swoim zawodzie za śmieszną, najniższą krajową.
Zgłosił sie do naszego zakładu, w którym akurat szukaliśmy operatora-programisty, i pracujemy razem juz dwa lata.
Oczywiście po roku zarabiał 50% wicej niz w poprzednim zakładzie.
Zgłosił sie do naszego zakładu, w którym akurat szukaliśmy operatora-programisty, i pracujemy razem juz dwa lata.
Oczywiście po roku zarabiał 50% wicej niz w poprzednim zakładzie.
kto pyta-ten nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
nie, nie przyśpieszył obróbki o 80%technologi tez nie dobierał, ale był summienny, bardzo ciekawy co zaowocowało tym, ze w bardzo krótkim czasie zaczął sam pisac programy, ustawiac maszyny i dobierac narzedzia.truciak pisze:tak po kursie zostal programista cnc . A jako geodeta rysowal z nudow w cadach i dobieral technologie dla 2102012 rodzaji materialow . Juz 1 dnia przyspieszyl 80% obrobek
[ Dodano: 2013-03-27, 15:10 ]
kolego truciak po twoim poscie wnioskuje, że pracujesz 5lat jako operator i w dalszym ciągu nie jesteś w stanie samodzielnie zbudowac program?
kto pyta-ten nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Tylko jak tu się nauczyć CAM'a gdy nie rozróżnia się wiertła od frezakubus838 pisze: bedziesz musiał nuczyć się obsługiwać opragramowania CAD jak już to opanujesz to wtedy trzeba się nuaczyć programu CAM a na samym końcu programu sterującego maszyną. Czytałem tu na frorum, że są ludzie którzy piszą g-cody bezpośredni z pulpitu maszyny ale ja tego nie widziałem więc się w tym temacie nie odzywam.

NX CAM.
Produkcja, dystrybucja, masturbacja.
Produkcja, dystrybucja, masturbacja.