1000x700x200mm Frezarka do drewna

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
ramze
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

1000x700x200mm Frezarka do drewna

Post napisał: ramze » 11 sty 2013, 09:29

Cześć,

budują moją pierwszą maszynę typu CNC. Wymyśliłem sobie, że obszar roboczy mojego potwora będzie taki jak w tytule posta (100x70x20cm). Udalo mi się opracować konstrukcję, która w osiach X oraz Y ma następujące rozstawy: 125cm i 90cm czyli szerokość i długość podstawy są o około 20cm większe niż pole robocze.

Wstępnie oszacowałem wagę bramy na około 15kg, myślę, że może nastąpić korekta bo nie wykluczam zmian konstrukcji bramy i materiału.

Podsumowując:
Waga bramy: 15kg
rozstaw pomiędzy podparciem wałków dla osi X: 1250mm
rozstaw pomiędzy podparciem wałków dla osi Y: 900mm
Materiał konstrukcyjny: drewno lub PE HD500

Obrabiany materiał: Drewno, Plastiki i jak chyba każdy, chciałbym miękkie metale, ale jak wyjdzie się okaże.

Zakładana prędkość posuwu: ????? nie wiem jaka powinna być, bo nie wiem jaka jest komfortowa.
Precyzja: 0,01 :) oczywiście bardzo bym chciał, ale jestem realistą i zobaczę ile uda mi się wycisnąć w pierwszym projekcie.

Mam następujące pytania:

W jaki sposób obliczyć niezbędną grubość wałków do prowadzenia bramy?
W jaki sposób obliczyć ugięcie walków i jak wykorzystać ten parametr do korekty pracy maszyny?
W jaki sposób dobrać śrubę pociągową? Ze względu na koszty chcę aby była to śruba trapezowa.
Jak łożyskować śrubę trapezową w miejscach podparcia? Czy łożysko UCFC jest dobrym pomysłem? Zastanawiałem się rowniez nad blokiem łożyskującym typu FF i FK ale jedynym parametrem po jakim rozpoznaję, że jedno jest lepsze/inne od drugiego jest cena i wygląd zewnętrzny.

Z góry dziękuję za wszelkie przydatne informacje.

Tagi:

Wróć do „CNC podstawy”