Podstawowe informacja odnośnie funkcjonowania maszyny cnc

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
pejot
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Podstawowe informacja odnośnie funkcjonowania maszyny cnc

Post napisał: pejot » 30 gru 2012, 16:42

Witam,

Od kilku dni zgłębiam temat cnc i im więcej czytam tym mniej wiem, dochodzę do wniosku, że bez podstaw jest to syzyfowa praca.

Wiem na jakiej zasadzie funkcjonuje cały sprzęt wiem, że projekty można przygotować w ilustratorze ( co jest mi na rękę bo znam program ) wiem już jak to przerobić na gcode ( podstaw się uczę ale jeszcze długa droga ), program którego będę używał do komunikacji z frezarką to mach3.

Załóżmy, że mam już poprawnie skonfigurowany program ( według zaleceń producenta ) wczytany gcode i tak przychodzi moment na "wyzerowanie" osi i mam problem, załóżmy że jest to okrągły przedmiot którego 0 będzie na środku, jak zmusić maszynę aby go znalazła? Czy gdy chcę wyciąć wzór w materiale o grubości 4mm to lepiej frezować stopniowo np. po 1mm czy ciąć całość. Takie podstawowe problemy mnie trapią przez które cała filozofia frezowania staje się nie jasna :)

Jak widać wiedza jaką posiadam na temat cnc jest bardzo skromna a nie bardzo wiem jak zacząć naukę.

Zaznaczę, że początkowe zastosowanie frezarki będzie do wycinania w PVC "artystycznych" wzorów i swoją naukę chciałbym kierunkować w tym zakresie ale rozumiem, że bez podstaw to mogę w myślach powycinać ;)

Tagi:

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Podstawowe informacja odnośnie funkcjonowania maszyny cn

Post napisał: kubus838 » 05 sty 2013, 19:49

pejot pisze:Witam,

Od kilku dni zgłębiam temat cnc i im więcej czytam tym mniej wiem, dochodzę do wniosku, że bez podstaw jest to syzyfowa praca.

Wiem na jakiej zasadzie funkcjonuje cały sprzęt wiem, że projekty można przygotować w ilustratorze ( co jest mi na rękę bo znam program ) wiem już jak to przerobić na gcode ( podstaw się uczę ale jeszcze długa droga ), program którego będę używał do komunikacji z frezarką to mach3.

Załóżmy, że mam już poprawnie skonfigurowany program ( według zaleceń producenta ) wczytany gcode i tak przychodzi moment na "wyzerowanie" osi i mam problem, załóżmy że jest to okrągły przedmiot którego 0 będzie na środku, jak zmusić maszynę aby go znalazła? Czy gdy chcę wyciąć wzór w materiale o grubości 4mm to lepiej frezować stopniowo np. po 1mm czy ciąć całość. Takie podstawowe problemy mnie trapią przez które cała filozofia frezowania staje się nie jasna :)

Jak widać wiedza jaką posiadam na temat cnc jest bardzo skromna a nie bardzo wiem jak zacząć naukę.

Zaznaczę, że początkowe zastosowanie frezarki będzie do wycinania w PVC "artystycznych" wzorów i swoją naukę chciałbym kierunkować w tym zakresie ale rozumiem, że bez podstaw to mogę w myślach powycinać ;)

Witam
Żeby cokolowiek robić na maszynach cnc to trzeba najpierw zaprojektować jakąś "rzecz" oczywiście w trzech wymiarach (czyli 3d) potem trzeba ustalić tzw ścieżke narzedzia a potem w propramie do osbługi maszyny w Twoim przypadku mach3 zaimportować plik. Mach 3 oprócz plików nc importuje również pliki dxf. Jezeli masz gotowego dxf to go importujesz i maszyna Ci go obrabia mówiąc w dużym skrocie. Jezeli robisz cześć od podstaw czyli ją projektujesz to robisz to w programie CAD (nie mylić z corelem) w trzech wymiarach. Jezeli jesteś pewien, że ta cześć wygląda prawidłowo należy użyć programu CAM. W programie cam ustalisz jakiego narzedzia masz uzyć oraz ustalisz ścieżkę tego narzędzia, czyli wprawadzasz wymiar materiału do wykonania Twojej części, wprowadzasz "rysunek" części oraz od jakiego punktu na materiale maszyna ma zacząć obróbke i zapisujesz jako plik nc. Kiedy masz gotowy plik nc importujesz do mach3 i teraz jak ustalić gdzie maszyna ma zacząć, czyli najeżdżasz wrzecionen na materiał z którego ma być wykonana ta cześć i zerujesz liczniki przy osiach (x,y,z) w machu. Niektóre programy maja jeszcze "rozdziały" art tzn, że w tych programach można jeszcze tworzyć płaskoerzeźby

robert

DominikMarcin
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: DominikMarcin » 11 sty 2013, 12:49

Witam,
U mnie materiał obrabiany jest głównie okrągły. Więc samo ustawienie centrum wygląda u nas tak:
Po zamocowaniu detalu na "uchwyt" zakładam czujnik mikrometryczny na łamanym ramieniu. Potem wysokością dobieram poziom na jakim bedzie mierzony detal. a nastepnie obracając czujnikiem przez obrot uchwytu widze w którą stronę detal jest przesunięty. I tak pracuję osiami x i y aby w końcu uchwyt był nad samym środkiem w przyszłości obrabianego materialu.
wpisuje x0 i y 0 i gotowy punkt bazowy na xy.

no czy jakoś tak.
;)
Jeden nie wie wszystkiego, ważne aby wyciągać wnioski

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”