Próba ogarnięcia istoty programowania/obsługi CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
gregor1975
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Próba ogarnięcia istoty programowania/obsługi CNC

Post napisał: gregor1975 » 26 mar 2013, 12:54

Witam,

Noszę się z zamiarem, w ramach poszerzenia kwalifikacji zawodowych, a właściwie radykalnej zmiany, ogarnięcia istoty programowania maszyn CNC. Poczytałem trochę w ramach rozpoznania, jak się do tego zabrać i ustaliłem pewien plan o ocenę/korektę którego chciałbym prosić forumowiczów.

Co mam?:

1. Wiedzę z zakresu rysunku technicznego, materiałoznawstwa, obróbki skrawaniem, części maszyn i inną wyniesioną z technikum mechanicznego. Ta wiedza wymaga odświeżenia, gdyż technikum to ukończyłem ładnych naście lat temu, potem zająłem się czymś innym. Z głowy nie wyleciało jednak wszystko a wręcz dużo zostało.

2. Znajomość matematyki we własnym mniemaniu dobrą.

3. Znajomość języka angielskiego w stopniu, według mnie, wymagającym intensywnej pracy własnej ze szczególnym naciskiem na budowę zasobu słownictwa techniczno-specjalistycznego.

4. Literaturę:

- Obsługa i programowanie obrabiarek CNC - Witold Hrabat
- Podstawy programowania obrabiarek sterowanych numerycznie - Bronisław Stach
- solidną, według mnie, książkę traktującą o rysunku technicznym
- bardzo dobry, moim zdaniem, poradnik mechanika wydany w latach osiemdziesiątych
ubiegłego wieku (normy zdezaktualizowane, ale zasób informacji potężny)

5. Komputer z dostępem do sieci.

Nad czym pracuję?:

6. Jak w powyższych punktach 1 i 3.

7. Nauka obsługi programu AutoCad

Nad czym zamierzam pracować?:

8. Zapoznać się z dwiema pierwszymi pozycjami literaturowymi wymienionymi w punkcie 4.

9. Zapoznać się z istotą gcodów, pozyskać normę ISO 6983

10. Poćwiczyć na symulatorze. Wybrałem Nanjing Swansoft CNC Simulator v.6.50, ale nie wiem, czy to dobry wybór.

Całość traktuję nie tyle jako naukę, bo wiadomo, że nie można nauczyć się pływać bez dostępu do wody, a raczej jako solidne przygotowanie teoretyczne uprawniające do pierwszych prób na maszynie – w pewnym obcym kraju, niemalże na końcu świata, stoi tego rodzaju maszyna cierpiąca na chroniczny brak kwalifikowanej obsługi. W trakcie mojej wizyty tam zapytano mnie, czy podejmę rękawicę a ja odpowiedziałem, że nie wcześniej jak w lipcu.

Jak myślicie, niepoprawny optymista ze mnie, czy też pracowity, chętny do nauki i w miarę pojętny człowiek może się podjąć takiego zadania?

Tagi:

DominikMarcin
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

Post napisał: DominikMarcin » 26 mar 2013, 13:21

Walcz o swoje, nie zapomnij paszportu i numeru do ambasady jak by co ;)
Pozdrawiam
Jeden nie wie wszystkiego, ważne aby wyciągać wnioski

Autor tematu
gregor1975

Post napisał: gregor1975 » 26 mar 2013, 13:34

Drogi DominikuMarcinie, obawiam się, że nie w temacie wypowiadasz się.

DominikMarcin

Post napisał: DominikMarcin » 26 mar 2013, 13:53

gregor1975 pisze:Jak myślicie, niepoprawny optymista ze mnie, czy też pracowity, chętny do nauki i w miarę pojętny człowiek może się podjąć takiego zadania?
moja odpowiedz pełnym zdaniem:
Jesteś optymistycznie nastawiony, cięzko trafić na takich ludzi, więc moim zdaniem walcz o swoje,
Jeśli nie poddasz się na samym początku tylko zrealizujesz swoje postanowienia to znaczy ze jesteś osobą która podjęła trud takiego zadania - jesteś osobą która walczy o swoje.
Gdyby jednak coś nie wyszło, bo drogi moga potoczyć się róznie nie zamykaj przed sobą drzwi powrotnych, zabierz ze sobą paszport skoro ma to być za granicą, wyszukaj numer do tamtejszej ambasady bo pewnie w razie czego ci będą w stanie pomóc.
Serdecznie pozdrawiam i liczę na wypowiedź w późniejszym terminie jak idą postępy i jak układa się założony plan.
Jeden nie wie wszystkiego, ważne aby wyciągać wnioski

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rc666 » 26 mar 2013, 14:54

Mozesz zdradzic jaka to maszyna???
Poza tym jezeli masz to osiagnac samodzielnie w 100% to nie bedzie to latwe.
Chodzi o to aby na samym poczatku nie rozwalic tej maszyny albo powaznie uszkodzic.
Wlasciwie to glownie o to chodzi.
Z twojej wypowiedzi wnioskuje ze bedziesz musial poslugiwac sie angielskim wiec ucz sie odrazu w tym jezyku.

Jako literature w jezyku angielskim polecam ta pozycje dla poczatkujacego i zaawansowanego rowniez:
http://books.google.com/books/about/Cnc ... nQ8r5merMC

Poza tym powodzenia
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Autor tematu
gregor1975

Post napisał: gregor1975 » 26 mar 2013, 15:47

DominikuMarcinie, wyczułem ironię w Twoim pierwszym poście, ale błędnie, jak się okazuje teraz.
Lubię podejmować nowe wyzwania, być rzucanym na głęboką wodę. Satysfakcja wtedy gwarantowana wielka. I nie ma nudy w życiu.
rc666 pisze:Mozesz zdradzic jaka to maszyna???
Paradoksalnie...nie :grin: Sam oprowadzający po zakładzie nie wiedział. Na pytanie, co to za typ maszyny (frezarka, tokarka czy co), padła odpowiedź - ta maszyna robi wszystko.
Odkąd zawinęli się stamtąd fachowcy to obsługujący, nikt nic nie wie.
Padła chyba nazwa Okuma. Gabaryty "przestrzeni" roboczej tej maszyny są średniej wielkości pokoju w mieszkaniu. Z tego co się zorientowałem, robiono na tym średniej wielkości detale/półprodukty do konstrukcji wykorzystywanych w przemyśle stoczniowym - klapy, włazy, ucha itp, które potem szły do dalszych prac spawalniczych. Surowcem były wypalane elementy z blach grubości minimum 40mm.
Jak zorientuję się bardziej, napiszę o tym.
rc666 pisze:Poza tym jezeli masz to osiagnac samodzielnie w 100% to nie bedzie to latwe.
Chodzi o to aby na samym poczatku nie rozwalic tej maszyny albo powaznie uszkodzic.
Do życia podchodze odważne, ale rozważnie, więc nie ma obawy.

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Majster70 » 26 mar 2013, 15:57

gregor1975 pisze:Odkąd zawinęli się stamtąd fachowcy to obsługujący, nikt nic nie wie.
Jeżeli to centrum tokarsko-frezerskie, to na początek dasz radę wciskać zielony guzik. Do ustawiania wieloosiowych obrabiarek trzeba mieć jednak trochę doświadczenia - da się go nabyć startując właśnie od przysłowiowego zielonego guzika. Uczenie się samodzielnie programowania i ustawiania nowych detali wróży rychłe kłopoty i krótki żywot dla tej obrabiarki :cry:

Autor tematu
gregor1975

Post napisał: gregor1975 » 26 mar 2013, 17:39

Wybacz śmiałość, Majstrze 70, ale w moim wieku i przy moim może skromnym, ale niezerowym doświadczeniu zawodowym rozróżniam istotę wciśnięcia "zielonego guzika" od zadań bardziej zaawansowanych.

Bardziej chodziłoby mi jednak o wrócenie na właściwe tory tematu - co istotnego pominąłem w wymienionych przeze mnie "narzędziach" niezbędnych do właściwego opanowania tematu?

[ Dodano: 2013-03-26, 17:53 ]
A co do nazwy maszyny: Okuma to małe centrum tokarskie, które gdzieś mi tam umknęło.

Duża maszyna, o której pisałem, to Hartford. Robi wszystko - toczy, wierci, frezuje, gwintuje, samodzielnie zmienia narzędzia i inne. Szacowany rok produkcji: 2006. dokładne dane będą mi znane po świętach.

smieszek88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: smieszek88 » 26 mar 2013, 18:51

Postawą powinno być dowiedzenie się co to za maszyna i na jakim sterowaniu działa. Jeżeli np. na Heidenhainie to znajomość G kodów na niewiele się przyda.

Norma ISO 6983 nie zawiera nic ciekawego, czego nie ma w podstawowych książkach o programowaniu.

Detale proste dające się napisać z pulpitu, czy skomplikowane wymagające CAM-a?

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dance1 » 26 mar 2013, 19:06

Pierwsze co musisz wiedzieć to dokładnie jakie maszyny jakie sterowanie. Znając sterowanie ściągniesz jakiś symulator i do "roboty" Dowiedz się także czy programowanie z użyciem CAMa (jak tak to jakiego) czy z "palca"
Bez tego możesz się uczyć i uczyć a i tak przy maszynie nic nie zdziałasz.
Może pomyśl o jakimś kursie, nie jestem ich zwolennikiem ale przynajmniej zobaczysz co się z czym je.
Może także na kilka miesięcy zatrudnij się w jakieś firmie nawet na guzikowego, tak już jakieś rozeznanie i doświadczenie będziesz miał.
Życzę powodzenia.
Ps nie takie wariacje się robiło, bo do odważnych świat należy, ale koniec OT. :twisted:
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”