Jak obliczyć straty powietrza
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Jak obliczyć straty powietrza
Witam serdecznie,
Mam pytanie odnośnie obliczeń strat powietrza w l/s oraz strat energii z tym związanych.
Chodzi mi o to że mam nieszczelny układ i np. 3mm otworem ucieka mi sprężone powietrze. Wiem że ciśnienie to 6bar. Jak to dokładnie można obliczyć?
Znalazłem w necie tylko suche fakty że dla średnicy otworu 1mm strata wynosi 1.2l/s ( przy ciśnieniu 6bar), dla 3mm to już 11.1 l/s a strata energii to 3.1kWh. Nie wiem w jaki sposób zostało to policzone. Jak np. wyglądało by to dla średnicy 5mm i tak dalej. Czy te dane które posiadam są wystarczające. Proszę o pomoc
Dziękuję i pozdrawiam
Marcin
Mam pytanie odnośnie obliczeń strat powietrza w l/s oraz strat energii z tym związanych.
Chodzi mi o to że mam nieszczelny układ i np. 3mm otworem ucieka mi sprężone powietrze. Wiem że ciśnienie to 6bar. Jak to dokładnie można obliczyć?
Znalazłem w necie tylko suche fakty że dla średnicy otworu 1mm strata wynosi 1.2l/s ( przy ciśnieniu 6bar), dla 3mm to już 11.1 l/s a strata energii to 3.1kWh. Nie wiem w jaki sposób zostało to policzone. Jak np. wyglądało by to dla średnicy 5mm i tak dalej. Czy te dane które posiadam są wystarczające. Proszę o pomoc
Dziękuję i pozdrawiam
Marcin
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Jak obliczyć straty powietrza
A co te zagadnienie ma wspólnego z działem ,,CNC podstawy''....?Marcinsab pisze:Witam serdecznie,
....

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Poczytaj , zanim coś napiszesz;Marcinsab pisze:A czy jest to dla Ciebie problem że zapytałem właśnie tutaj?
Może podpowiesz mi gdzie lepiej umieścić to pytanie?

pkt.9 - ..... i nie rób wiochy na Forum.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Marcinsab, obawiam się że zagadnienie jest bardziej skomplikowane. Otwór otworowi nie równy. Należałoby go rozpatrywać jako odcinek rury która ma nie tylko średnicę ale i długość. Powietrze płynące przez taki kanał trafia na opory przepływu http://www.google.pl/search?rlz=1C1FDUM ... 24&bih=677 które wraz z innymi parametrami rzutują na prędkość przepływu. Sytuacja dodatkowo komplikuje się kiedy okazuje się że ważne są także wilgotność, temperatura, kształt a nawet faktura powierzchni wewnątrz takiej rurki. Jeżeli nie jest to zagadnienie do opracowania naukowego to chyba lepiej te straty zmierzyć niż pogrążyć się w obliczeniach.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Racja, lepiej zmierzyć, tylko pomiar też wcale nie jest taki łatwy. 
Po prostu zrób eksperyment: źródło z możliwością pomiaru i tylko rura z dziurą. Poznasz maksymalny wydatek z tego otworu. W układzie pneumatycznym może to być nieco mniej.
Wzory na podstawowe opory miejscowe można obejrzeć tutaj: http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docconten ... 6&from=FBC jednak w tym przypadku trzeba uwzględnić to, że płyn jest nieściśliwy i zachodzi przemiana w wyniku, której struga zmienia temperaturę --> wilgotność --> punkt rosy. Praktycznie to trzeba sięgnąć do dynamiki gazów rzeczywistych.

Po prostu zrób eksperyment: źródło z możliwością pomiaru i tylko rura z dziurą. Poznasz maksymalny wydatek z tego otworu. W układzie pneumatycznym może to być nieco mniej.
Wzory na podstawowe opory miejscowe można obejrzeć tutaj: http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docconten ... 6&from=FBC jednak w tym przypadku trzeba uwzględnić to, że płyn jest nieściśliwy i zachodzi przemiana w wyniku, której struga zmienia temperaturę --> wilgotność --> punkt rosy. Praktycznie to trzeba sięgnąć do dynamiki gazów rzeczywistych.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2012, 21:42 przez pitsa, łącznie zmieniany 1 raz.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Chciałbym tylko policzyć jakie straty są spowodowane takimi wyciekami. Nie chcę wchodzić w takie zaawansowane liczenie:) Wynik może nie być tak super dokładny.
Chodzi mi o to by zobrazować jakie straty wynikają z nieszczelnego układu i ile można zaoszczędzić redukując przewody tam gdzie jest to możliwe np.z 6mm na 3mm.
Tak jak napisałem wcześniej znalazłem tabelkę i nie wiem jak były robione obliczenia:1mm-1.2l/s, 3mm-11.1l/s, 5mm-30.9l/s, 10-123.8 ( wszystko przy 6barach)
Wg. moich dedukcji wyszło mi że wartośc 1.238 jest stałą mnożoną przez średnicę do kwadratu i tak np. dla średnicy 2mm wychodzi mi wartośc 4.94l/s co daje 17.82m3/h. Tak licząc można sporo oszczędzić dlatego tak wnikliwie szukam jak dokładnie to obliczyć by nie zrobić błędu. Znalazłem jeszcze obliczenia strat energii ale znów tylko dane:
1mm-0,3kwh, 3mm-3.1kwh, 5mm-8.3kWh, 10mm to już 33kWh..
Wszystko fajnie tylko jak to było policzone.
Ciekaw jestem czy bez pomocy profesjonalnej firmy da się samemu policzyć ( nie suuuper dokładnie) ile powietrza i kasy nam ucieka i ile możemy zaoszczędzić redukując i eliminując wycieki.
Chodzi mi o to by zobrazować jakie straty wynikają z nieszczelnego układu i ile można zaoszczędzić redukując przewody tam gdzie jest to możliwe np.z 6mm na 3mm.
Tak jak napisałem wcześniej znalazłem tabelkę i nie wiem jak były robione obliczenia:1mm-1.2l/s, 3mm-11.1l/s, 5mm-30.9l/s, 10-123.8 ( wszystko przy 6barach)
Wg. moich dedukcji wyszło mi że wartośc 1.238 jest stałą mnożoną przez średnicę do kwadratu i tak np. dla średnicy 2mm wychodzi mi wartośc 4.94l/s co daje 17.82m3/h. Tak licząc można sporo oszczędzić dlatego tak wnikliwie szukam jak dokładnie to obliczyć by nie zrobić błędu. Znalazłem jeszcze obliczenia strat energii ale znów tylko dane:
1mm-0,3kwh, 3mm-3.1kwh, 5mm-8.3kWh, 10mm to już 33kWh..
Wszystko fajnie tylko jak to było policzone.

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
tu są ładne wzorki na dziury w przewodach: http://www.imc.pcz.czest.pl/instytut/pl ... _dg_05.pdf
Oszczędzając na średnicy można wpaść w inne kłopoty.
'
Jaka branża? Inaczej jest w pneumatycznym układzie hamulcowym, gdzie w "długich ciężarówkach" reakcję pneumatyki trzeba wspomóc elektroniką, a inaczej gdy zasilasz stanowiska pracy.
To w końcu zastanawiasz się nad otworem czy przekrojem otwartego przewodu?Marcinsab pisze:zaoszczędzić redukując przewody tam gdzie jest to możliwe np.z 6mm na 3mm.
Oszczędzając na średnicy można wpaść w inne kłopoty.

'
Jaka branża? Inaczej jest w pneumatycznym układzie hamulcowym, gdzie w "długich ciężarówkach" reakcję pneumatyki trzeba wspomóc elektroniką, a inaczej gdy zasilasz stanowiska pracy.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Są to typowe maszyny do gwintowania. Sprężone powietrze poprowadzone jest przewodami festo o średnicy 6mm do wibratorów podających podkładki. Są to zdecydowanie za duże średnice i można spokojnie zastosować przekrój 3mm( sam to sprawdzałem i działa). Takich miejsc do redukowania średnic jest sporo dlatego ciekaw jestem jakie oszczędności wynikały by z tych "redukcji".