Witam
Mam bardzo wielki problem, do miesiąca czytam i czytam, przeglądam różne projekty i nie mogę się zdecydować. Jaki gotowy projekt jest godny polecenia do moich wymagań:
-wycinanie elementów z laminatu 1,5mm, 1mm, 0,8mm
-płytki PCB
-zakres roboczy 300x300x10
-jak najniższy budżet
Głównie frezarka będzie pracować na wycinaniu kół więc płytki mogę przeboleć, elektronika będzie robiona we własnym zakresie. Do kupienia elementy na konstrukcję, wrzeciono oraz silniki. Bardzo proszę o odpowiedz i pozdrawiam.
Pierwszy projekt
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Kluczową sprawą jeśli chodzi o koszta są systemy ruchów liniowych czyli łożyska liniowe.
Dla tak małej maszyny wybierz projekt oparty o prowadnice meblowe (do szuflad).
Do laminatu one stanowczo wystarczą, ich zaletą jest cena.
Wybierz konstrukcję z mdf, taką, którą ktoś wytnie ci usługowo laserem, lub frezarką
(konstrukcja pod laser nieco różni się od konstrukcji pod frezik, uważaj na to)
Jako wrzeciono wybierz coś w rodzaju Dremela, nie potrzebujesz większych mocy.
Przy tak małym stole silniki krokowe nie muszą mieć jakiegoś powalającego momentu.
Jest ich dużo na allegro.
Konstrukcja z ruchomym stołem a nie suwnicą, jest prostsza.
Ostatecznie całość można ze zwykłych rur poskręcać. Projekt widziałem niedawno gdzieś w sieci w formacie scetchup. W bibliotece google 3D, tam była ta maszyna z rurek i wiele innych.
Zostają sterowniki i zasilanie. Tu koledzy od prądu lepiej żeby się wypowiedzieli.
Jeśli będziesz miał kłopot ze znalezieniem projektu w google, napisz na priv to ci go poszukam
Dla tak małej maszyny wybierz projekt oparty o prowadnice meblowe (do szuflad).
Do laminatu one stanowczo wystarczą, ich zaletą jest cena.
Wybierz konstrukcję z mdf, taką, którą ktoś wytnie ci usługowo laserem, lub frezarką
(konstrukcja pod laser nieco różni się od konstrukcji pod frezik, uważaj na to)
Jako wrzeciono wybierz coś w rodzaju Dremela, nie potrzebujesz większych mocy.
Przy tak małym stole silniki krokowe nie muszą mieć jakiegoś powalającego momentu.
Jest ich dużo na allegro.
Konstrukcja z ruchomym stołem a nie suwnicą, jest prostsza.
Ostatecznie całość można ze zwykłych rur poskręcać. Projekt widziałem niedawno gdzieś w sieci w formacie scetchup. W bibliotece google 3D, tam była ta maszyna z rurek i wiele innych.
Zostają sterowniki i zasilanie. Tu koledzy od prądu lepiej żeby się wypowiedzieli.
Jeśli będziesz miał kłopot ze znalezieniem projektu w google, napisz na priv to ci go poszukam
"Everything must be made as simple as possible. But not simpler."
— Albert Einstein
— Albert Einstein