Siła potrzebna do ściągnięcia łożyska

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
paweloli007
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Siła potrzebna do ściągnięcia łożyska

Post napisał: paweloli007 » 16 paź 2010, 14:14

Witam proszę was o pomoc, jak obliczyć siłę potrzebną na ściągnięcie łożyska z wału o fi 60mm ciasno spasowanego. Z góry dziękuje bardzo bo projektuje ściągacz do łożysk i potrzebne mi jest to do obliczeń jego wytrzymałości. Pozdrawiam.

Tagi:

Awatar użytkownika

marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: marchru » 16 paź 2010, 17:55

Zawsze jak obliczałem w szkołach ściagacz to liczyłem wytrzymałość śruby bo siłą Q była dana.
Chyba trzeba przekształcić kilka wzorów a i tak nie wiem czy starczy ci danych.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 16 paź 2010, 20:36

Tego typu pomoce mają podawany parametr - własnie wartość siły na którą zostały zaprojektowane. Tak więc kolejność chyba powinna być odwrotna - sciągacz w wykonaniu lekkim, srednim czy też wersja pancer (z tłokiem hydraulicznym, która poradzi każdemu łożysku) i odpowiednio do przyjętej wersji wyliczamy elementy.
Ale jeżeli kolega się bedzie upierał to proponuję policzyć dla warunków skrajnych czyli;
- dla czopa 60mm najciaśniej wbity pierścień łożyska to taki dla którego naprężenia rozrywające osiagają max - stąd można policzyć siłę obwodową zaciskajacą pierścień na czopie. Dalej to już z górki:
- sprawdź warunek na nacisk powierzchniowy na czopie przy przecietnie wąskim pierścieniu
- j.w. dla pierścienia szerokiego ( tylko ten mocniej bedzie się zaciskał więc komputer do łapy i wykresik zależnosci w funkcji wymiarów tego pierścienia - jakieś ekstrema tej zależności)
- wyznaczyć zależność ( ekstrema ) w funkcji twardości powierzchni czopa dla wariantów szerokościowych ( lub w zależności liniowej dla pierścieni od wąskich do szerokich).
-uwzględnić próg energetyczny ścinania powierzchniowego po przekroczeniu nacisków max. dla danej twardości przy którym nastepuje zespawanie tarciowe współpracujących powierzchni.
-uwzględnić warunki pracy suchej i w różnych temperaturach
-wyliczyć graniczną wartość siły.

Oczywiście to tylko duże uproszczenie i trudno przewidzieć jak poprawne mogą być wyniki przy takich założeniach analizy. Dla sprawdzenia można przeprowadzić w kilku punktach wymiarowych modelu szczegółową analizę powierdzajacą że krzywa charakterystyki wyliczanych zależności pokrywa się z puktami kontrolnymi.

Sposób drugi;
Zaprojektować sciągacz od tyłu - śruba M20x1,5 w gatunku i dalej co na niej można zrobić.
:wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”