Amatorskie CNC czy warto?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Amatorskie CNC czy warto?
no nie każdy pcha sie w zakupy maszyn powyżej jakiegoś pułapu cenowego, dla średniej wielkości warsztatu w przemyśle lekkim lub średnim maszyna powyżej 100 000 to majatek, nie zwróci sie w jeden rok, no chyba że produkt miałby z góry okreslony i pewny zbyt, ale z ta pewnością to ja wolałbym byc ostrozny, także skłaniam sie raczej do ploterów nić centrów obrobczych
zawsze przeciez mozna coś zbudować, coś co nie musi ustępować maszynom produkcyjnym.

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- Kontakt:
to zalezy co sie obrabia, nie wiem czy male zakładziki robią w twardych materialach, a jesli robią to niestety muszą sie wykosztowac na cięzkie maszyny.
ploter frezujący ma tę zaletę że także ma coś do roboty w obszarze przemysłu metalowego i na pewno nie będzie tylko zabawką, albo tzw. urządzeniem peryferyjnym
ploter frezujący ma tę zaletę że także ma coś do roboty w obszarze przemysłu metalowego i na pewno nie będzie tylko zabawką, albo tzw. urządzeniem peryferyjnym

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
stale 45HRC i twardsze były znane i obrabiane na długo przed pojawieniem się CNC.
U mnie w pracy jest zasada: co można zrobić na zwykłej tokarce czy frezarce itp nie wrzuca sie na CNC. Od tego są konstruktorzy i technolodzy a gdyby któryś notorycznie wszystko na CNC robił to znaczy, że nie zna się i sobie nie radzi.
Pozdrawiam
U mnie w pracy jest zasada: co można zrobić na zwykłej tokarce czy frezarce itp nie wrzuca sie na CNC. Od tego są konstruktorzy i technolodzy a gdyby któryś notorycznie wszystko na CNC robił to znaczy, że nie zna się i sobie nie radzi.
Pozdrawiam
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Kontakt:
jaka tam historia. Byłem pare lat temu na wycieczce w Rafamecie w Kuźni raciborskiej.
Budują tam frezarki bramowe o Gabarytach 30 metrów dlugie i 15 m wysokie oczywiscie CNC. No i prowadnice liniowe są strugane na takich dlugich strugarkach konwencjonalnych.
Pytalismy o cene takiej frezareczki - jakieś 1,5 miliona dolarów
Budują tam frezarki bramowe o Gabarytach 30 metrów dlugie i 15 m wysokie oczywiscie CNC. No i prowadnice liniowe są strugane na takich dlugich strugarkach konwencjonalnych.
Pytalismy o cene takiej frezareczki - jakieś 1,5 miliona dolarów

-
- Stały bywalec (min. 70)
no pewnie. ale ja pytam, jak sobie z tym radzi ploter.upadły_mnich pisze:stale 45HRC i twardsze były znane i obrabiane na długo przed pojawieniem się CNC.
a ja raczej uważam, że trzeba zrobić szybko i tanio na wyposażeniu aktualnie dostępnym. czasami to się pokrywa z pańską zasadą, ale nie zawsze.proszę mi wierzyć jako konstruktorowi i technologowi: wiele tematów które spokojnie można obrobić konwencjonalnie, szybciej i TANIEJ da się zrobić na cnc.upadły_mnich pisze: U mnie w pracy jest zasada: co można zrobić na zwykłej tokarce czy frezarce itp nie wrzuca sie na CNC. Od tego są konstruktorzy i technolodzy a gdyby któryś notorycznie wszystko na CNC robił to znaczy, że nie zna się i sobie nie radzi.
Pozdrawiam
pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- zgadzam się całkowicie dlatego właśnie jestem na tym forum,anzelm pisze:wiele tematów które spokojnie można obrobić konwencjonalnie, szybciej i TANIEJ da się zrobić na cnc.

- miałem na myśli to co kolega jako konstruktor i technolog znakomicie wie, że niektóre problemy konstrukcyjno-technologiczne można po prostu obejść
dam przesadzony przykład z życia wzięty: wycinaliśmy otwory w blasze na prasie - siła z pomiarów 6 ton po czym pracownik wziął młotek 2 kg i ...wykonał kilkadziesiąt otworów 2 razy szybciej
blacha miała trochę ponad 40HRC