Cnc i samochody koncepcyjne

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
rallyman
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Cnc i samochody koncepcyjne

Post napisał: rallyman » 21 mar 2010, 01:54

Witam jestem nowo zarejestrowanym forumowiczem choć czytelnikiem już jakiś czas. Amatorsko zajmuje się budową samochodów na koncie mam zbudowaną replikę Lotusa 7 na podzespołach Forda sierry teraz chce zabudować na podobnym podwoziu nadwozie własnego projektu.
Przy lotusie bardzo dużo czasu zajmowało mi robienie form pod laminaty a wręcz było to utrapieniem uzyskanie obłości elementów nadwozia oraz symetryczność kopyt (np. błotników prawy lewy).
I tu właśnie pomysł aby kopyta do form frezować na cnc a projekty wykonywać na programach typu solidworks, materiałem do obróbki może być styropian. Problem to wymiary :( liczyłem że będę potrzebował min. xyz 1,5m x 1,5m x 0,7m.
Czy jest to możliwe żeby wykonać taki sprzęt bez ogromnych nakładów finansowych w garażu ?. Na jakie problemy mogę się natknąć?. Czy jakieś specjalnie mocne silniki będę musiał mieć?. Proszę o radę czy się w to pakować.

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 mar 2010, 07:04

da sie, ale zara sie Kimla wypowie ze sie nie da
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: pabloz90 » 21 mar 2010, 07:36

Witaj, też o tym myślałem. Pewnie że się da.
W jaki sposób wykonywałeś formy? Może warto zrobić formę na modelu już?
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

Awatar użytkownika

tanifon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: tanifon » 21 mar 2010, 07:42

Obrazek

to nic trudnego.. najprościej model owijasz w folie, taśmy..
i laminujesz...
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami

Bbuli

Post napisał: Bbuli » 21 mar 2010, 09:33

Pakuj się w to jak najbardziej!!!Jeśli jak piszesz forma może być nawet ze styro to zwykłe krokówki sobie doskonale poradzą.I masz koniec z brakiem symetrii,narysujesz lewo a prawo narysuje się samo-w 2 sekundy... No do konceptu to formy nie znajdziesz-sam ją sobie zrobisz-swoją maszyną!

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: 251mz » 21 mar 2010, 14:52

tanifon pisze:Pakuj się w to jak najbardziej!!!Jeśli jak piszesz forma może być nawet ze styro to zwykłe krokówki sobie doskonale poradzą.I masz koniec z brakiem symetrii,narysujesz lewo a prawo narysuje się samo-w 2 sekundy... No do konceptu to formy nie znajdziesz-sam ją sobie zrobisz-swoją maszyną!
Nie takie HOP....

powiem koledze ,że dla człowieka który nie bawił się w projektowanie na komputerze to zaprojektowanie modelu w programie CAD a potem przygotowanie pliku do obróbki to nie takie łatwe....

rallyman- nie wiem czy dobrze Cię kojarzę z forum KitCars....

wracając do tematu, jeśli Twoim największym problemem jest odbicie lustrzane ( a podejrzewam ,że tak jest) to proponuję Ci zamiast pchać się w CNC zrobienie prostej maszynki kopiującej z tym ,że lustro.
tzn robisz ze styro tylko jedną stronę auta , dajmy na to prawą
potem przytykasz do tej strony rysik kopiarki a z drugiej strony wrzeciono frezuje Ci lustro....

trudno mi to jest opisać ale brak mi czasu na rysunki,

w każdym bądź razie taki prosty kopiał dla lustra można stworzyć na kilku prowadnicach , 2 listwach zębatych + 1 koło zębate...

kiedy listwa jedna jedzie w prawo druga poprzez kółko jest odpychana w lewo...

mam nadzieję ,że trochę pomogłem

pozdrawiam

Bbuli

Post napisał: Bbuli » 21 mar 2010, 16:04

Nie mówię,że wszystko to jest łatwe.Zbudowanie swojej maszynki także nie jest proste.
Ale wszystkiego można się nauczyć.Jeśli się chce lub jeśli masz potrzebę by uprościć i ułatwić sobie pracę. A po jakimś czasie sam stwierdzasz-jakie to proste...

Autor tematu
rallyman

Post napisał: rallyman » 21 mar 2010, 18:14

Witajcie

pabloz90 wykonywałem od razu formę negatyw bez modelu z czego się dało, płaskie i wypukłe płaszczyzny i z cienkich sklejek drewnianych, obłości z styroduru szpachlowane i obrabiane ręcznie. Nawiasem mówiąc szybciej pospawałem ramę, złożyłem podwozie i napęd niż te formy do siebie spasowałem :(

tanifon ale laminując model zamiast negatywu będzie trzeba wiele pracy włożyć w wykończenie powierzchni po laminowaniu do malowania i żelkot najlepiej byłoby natryskowo nałożyć

251mz co do projektowania cad to już jakieś podstawy znam ale wiele pracy przede mną
masz racje pamiętasz mnie z forum kitCars prezentowałem tam też quady robione na silniku z malucha

Zebrałem myśli i pomysł jest taki :
robię model w solidworks
na cna frezuje negatyw w styro
zabezpieczam przed topieniem styro
natryskiem żywica, laminowanie i natryskiem żelkot
wykończenie powierzchni i powstaje kopyto
dalej to już rozdzielacz i laminowanie gotowego elementu

tak chyba najprościej ?

Awatar użytkownika

pabloz90
Kontakt:

Post napisał: pabloz90 » 21 mar 2010, 18:46

Tak chyba tak. Ja swoją drogą czytałem o tworzeniu modeli w nieco inny sposób. Co prawda sporo pracy ręcznie trzeba zrobić, ale myślę że to co najważniejsze to maszyna obrabia.
W każdym razie sprawa wygląda tak. Tworzysz model powiedzmy maski samochodu w 3d. Dalej tworzymy z danego modelu wręgi (coś jak w modelarstwie) i mocujemy je co daje nam efekt takiej konstrukcji jakby. Potem na to mocujemy siateczkę dosyć gęstą układamy na niej np. włókno szklane i dalej to już jak tworzenie laminatu (warstwowo). Całość po wyschnięciu obrabiamy element na cnc nadając rysy i detale itp.

Tylko czy to się sprawdzi? To tylko taki pomysł który po części wyczytałem a po części domyśliłem ale czy się to sprawdzi? Tak czy inaczej należy wykonać trochę pracy ręcznie.

Przepraszam jeśli coś nie fachowo powiedziałem, ale w tej dziedzinie jeszcze wiele się muszę nauczyć.

PS. Mogą koledzy podać link do tego forum? ;) Czytam trochę w tym kierunku może i tam dołączę ;)
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 mar 2010, 19:27

mozna jeszcze gorącym drutem wycinać, np manualnie na wczesniej przygotowanych wzorcach, a jesli chodzi o maszyne to ploter termiczny z osia obrotową na przykład, mozna przeciez tanio taki wykonac, w 2 osiach np wyciąć kształt w stepny i potem po kawałku po obrocie detalu zdejmowac milimetry a reszte dopiescic papierem sciernym,
programowanie frezarki wieloosiowej jest trudne ale plotera termicznego pryszcz, na przykładzie lotusa 7 bo tak bedzie bardziej obrazowo - nosek od grilla stawiam klocek na kole obrotowym - wycinam w 2 d obrys góra dół, potem obracam to o 90 stopni i wycinam smukłośc boków, a zaokraglenia zbieram po warstwie na przemian z jednej i drugiej strony, wykonując jedną próbną sztukę zapisuję sobie wszystkie proste linie kodu, takze przy nastepnej sztuce łącze to wszystko w jeden program i juz wystarczy tylko klocek połozyc na stoliku obrotowym i detale będą wylatywac, jesli ne chodzi o obróbkę seryjną tegoż elementu jako kopyta - chociaz zdziwiłbys się ile jest fanów lotusa 7 (między innymi i ja :D ) - to wykonywanie kolejnych elementów jest równie proste i co najwazniejsze powtarzalne
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”