Co jakiś czas czytam sobie forum, ale dopóki nie spytam o parę podstawowych rzeczy, nie jestem w stanie zrozumieć innych

Na początku chciałem w to wsadzić Dremela, ale forum mnie zasmuciło, więc raczej jakiś Kress, nic więcej.
Zakładam, że z konstrukcją sobie poradzę - myślenie przestrzenne obce mi nie jest

Teraz pytania, bez których zaczynać nie chciałem:
1. Od czego zależy wymagany przez maszynę rodzaj silników, ew. czy konkretny rodzaj ma standardowe zastosowanie (uni-/bipolarny, X-fazowy etc.)?
2. Jakie są ramy, w których musi się zawierać parametr X silnika, aby było wiadomo, że pociągnie wycinanie w danym materiale? Czy chodzi o moment w Nm, czy moc w W?
Powiedzmy, jakie parametry musi mieć silnik, aby go użyć do:
- A) wycinania w drewnie (do 15mm grubości),
B) grawerowania w aluminium (na grubość do 2mm),
C) wycinania pleksi do 12mm
D) wszystkie powyższe
3. Jak wygląda sterowanie z punktu widzenia programowego - czy jakbym kupił z demobilu trzy różne silniki (ten sam rodzaj, ale np. inny skok) i trzy śruby i różnym skoku, czy można to jakoś sensownie wysterować, podając gdzieś te parmetry? Nie mam pojęcia o oprogramowaniu do CNC
4. Jeszcze raz o oprogramowaniu - załóżmy, że chcę z deski wyciąć kwadracik 100x100mm, mając frez o średnicy 4mm - tworzę model w jakimś CADzie, po czym gdzieś deklaruję grubość narzędzia i z automatu się przelicza?
5. Podpowiecie mi, jakie oprogramowanie byłoby dobre do tego rodzaju maszyny? Ja sobie wyguglam. Najchętniej freeware, ale pewnie cudów nie ma...
6. Jak sensownie podsumować, czego potrzebuję, oprócz elementów czysto mechanicznych? Bo ja widzę to na razie tak:
- * silnik krokowy x 3
* sterownik silnika x 3
* płyta główna
* zasilacz
* okablowanie
7. Jak wygląda sterowanie na komputerach z USB? Konieczny jest osobny sterownik portu LPT?
EDIT:
8. Jaką minimalną średnicę wałków prowadzących sugerowalibyście w moim przypadku?
OK, wracam do czytania, czytania, czytania...