Proszę o pomoc !!!!!!!!!!!! kilka pytań

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
CienkiWATpl
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Proszę o pomoc !!!!!!!!!!!! kilka pytań

Post napisał: CienkiWATpl » 27 sty 2010, 22:54

Witam dostałem kilka zagadnień do opracowania i za bardzo nie wiem jak się za nie zabrać :

1. Automatyzacja procesów wytwarzania :
- obrabiarki i urządzenia technologiczne CNC - podstawowy składnik automatyzacji; sterowanie adaptacyjne; roboty przemysłowe ; integracja procesów wytwarzania z systemami CAD, CAM, CAPP; elastyczne systemy produkcyjne (FMS); symulacja operacji obróbkowych i optymalizacji procesów obróbki, wirtualne prototypowanie

2. Wymienić i scharakteryzować główne metody opisu geometrii parametrycznej w systemach CAD/CAM/CAE

3. Charakterystyka obróbki HSM.

4. wymienić i scharakteryzować główne podzespoły obrabiarki sterowanej numerycznie.

proszę o pomoc w miarę możliwości :D

pozdrawiam

mateu5
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: mateu5 » 05 mar 2010, 22:50

wszystko znajdziesz na stronie www.google.pl :)

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 06 mar 2010, 01:52

Są dwie metody zaliczenia egzaminu:
1- chodzić systematycznie na wykłady
2- modlić się o cud
Ta druga metoda też musi być wdrożona wcześniej bo tuż przed sesją łacza do Boga mogą być przytkane przez zbyt dużą liczbę panicznych wołań o ratunek.
Jest też sposób dość powszechnie znany- być w dobrych układach z kolegą-kujonem i skorzystać z jego notatek. Niestety zdarza się że te cenne notatki padają w ostatniej chwili łupem grabieży i wówczas pozostaje pkt1 lub pkt2

mdg

Post napisał: mdg » 06 mar 2010, 23:41

CienkiWATpl pisze:Witam dostałem kilka zagadnień do opracowania i za bardzo nie wiem jak się za nie zabrać :
Co znaczy "nie wiem jak się za nie zabrać"? Zabierz się do roboty. Teraz trochę wspomnień. Pamiętasz jak przyszedłeś na pierwszy wykład z automatyki? Tam wtedy przyszedł taki pan wykładowca, przedstawił się i polecił różnistą literaturę pomocną w opanowaniu tego przedmiotu. Jeśli nie przepisałeś tytułów z tablicy, toś przepadł, ale jeśli przepisałeś to masz dwa wyjścia. Albo wypożyczysz sobie te pozycje z biblioteki, albo skorzystasz z nich na miejscu w czytelni. Ot cała filozofia zabierania się za zagadnienia. :cool:
Pozdrawiam

Grzesiek
Samozwańczy programista CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”