Wspomaganie stołu podciśnieniowego

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
markas_dtp
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Wspomaganie stołu podciśnieniowego

Post napisał: markas_dtp » 18 sty 2010, 12:03

Witam mam pytanko może któryś z kolegów ma na to patent - a mianowicie używam frezarki Seron 6090 + stół podciśnieniowy VT-4060. Wszystko jest fajnie przy grawerowaniu i wycinaniu małych otworów - płyta (laminat grawerski) idealnie jest przyssana do stołu. problem zaczyna się gdy w poszczególnych użytkach wycinam otwór 30 mm i tnę materiał na poszczególne użytki. Zassanie materiału do stołu strasznie się osłabia, co znowu wpływa na pływanie materiału i kiepską dokładność obróbki. Jest na to jakieś rozwiązanie ?

Z góry dziękuję za konstruktywne info :-)

Pzdr
Mariusz

Tagi:

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 18 sty 2010, 14:54

Już wycięte elementy przykryć folią żeby podciśnienie nie uciekało.

AndrzejJS
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: AndrzejJS » 18 sty 2010, 22:32

Witaj, wycinajac otwory w laminacie grawerskim mozna zostawic nieprzefrezowana warstwe o grubosci 0,1 - 0,05 mm, zaleznie od dokladnosci stolu prozniowego, po zdjecu z maszyny latwo to usunac oblamujac palcami. Zobacz moja odpowiedz w temacie kolegi Chriss75, opisalem tam pare innych sposobow ktore sam uzywam.

https://www.cnc.info.pl/topics73/stol-p ... t16899.htm

Pozdrawiam

AndrzejJS

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 19 sty 2010, 09:02

Można także użyć taśmy dwustronnej do mocowania materiału (tzw. dywanówki).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

AndrzejJS
Posty w temacie: 2

Post napisał: AndrzejJS » 20 sty 2010, 09:03

Robiłem tak jak kolega Mrozik pisze i kładłem pasy cienkiej folii do pakowania na juz wyfrezowanych miejscach w miarę postępowania pracy i wszystko było dobrze az kiedyś dłuższy wiór aluminiowy złapał folie która nawinęła sie błyskawicznie na frez i nakrętkę tulejki zaciskowej i ten wirujący kłąb (24000 obr/min) zaczął rozrzucać wyfrezowane detale i resztki blachy aluminiowej (3mm)! Nie wiedziałem dokąd uciekać! Na szczęście wrzeciono zatrzymało sie po paru sekundach samo. Teraz raczej unikam tej metody :-).
Taśma dwustronna działa dobrze ale na początku trzyma trochę za mocno a po po kilku przylepieniach trzeba ja wymienić bo detale zaczynają spadać. Jest jednak niezastąpiona do eksperymentowania zwłaszcza kiedy brak stołu próżniowego no i usuniecie jej sprawia czasem kłopot.

Pozdrawiam

AndrzejJS

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”