Witajcie, zbudowałem sterownik do sterowania 3 silnikami krokowymi.
Chciałbym żeby komunikacja odbywała się przez LPT (chciałbym sterować z programu mach 3).
Czy istnieje nota katalogowa jak mach obsługuje port LPT ? i co za tym idzie jak powinienem podłączyć go do mojego uC ?
Pozdrawiam
mach2/3 jak podłączyć uC do LPT
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
LPT ma 3 typy pinów, wyjścia, wejścia i dwukierunkowe, jest dokładnie pin po pinie definiowane w Machu.
jeżeli chodzi o jakieś bardziej ogólnie przyjęte piny to sciąg instrukcje od płyty głównej powiedzmy SSK-MB01 ze strony sponsora forum tam bedzie opisane który pin który
jeżeli chodzi o jakieś bardziej ogólnie przyjęte piny to sciąg instrukcje od płyty głównej powiedzmy SSK-MB01 ze strony sponsora forum tam bedzie opisane który pin który
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
dziekuję bardzo, myślę że udało mi się podłączyć do portów uC.
Ale rodzi sie nowe pytanie, czy istnieje specyfikacja mowiąca jak mach3 przesyła informacje po LPT ?? Chodzi mi o to że mój uC musi odróżnić czy chcę 1krok czy np. 1/128 kroku?
Czy można jakoś sprawdzić jak dane są przesyłane??
w sensie jak wyglada informacja przesłana dla 1 kroku a jak dla 0,1 ?
Czy np. 10 cykli zegara daje: 10clkx0,1krok = 1 krok ??
Ale rodzi sie nowe pytanie, czy istnieje specyfikacja mowiąca jak mach3 przesyła informacje po LPT ?? Chodzi mi o to że mój uC musi odróżnić czy chcę 1krok czy np. 1/128 kroku?
Czy można jakoś sprawdzić jak dane są przesyłane??
w sensie jak wyglada informacja przesłana dla 1 kroku a jak dla 0,1 ?
Czy np. 10 cykli zegara daje: 10clkx0,1krok = 1 krok ??
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
w machu jest konfiguracja silników która mówi ile pulsów per revolution czyli na obrót,
stamtąd kombinujesz
ale tak czy siak na każdym sterowniku masz to ustawiane na zworkach i musi się ustawienie sterownik-mach się zgadzać bo inaczej będzie przeskalowany detal.
czyli np w machu stoi 400 pulsów na obrót, czyli półkrok a na sterowniku pełny to dostaniesz wynik frezowania w skali 2:1
wiec mach nie przesyła de facto tej informacji tylko wysyła odpowiednią ilość pulsów na wymagany ruch.
wynik: musisz mieć ręczna konfiguracje kroku na sterze
stamtąd kombinujesz

czyli np w machu stoi 400 pulsów na obrót, czyli półkrok a na sterowniku pełny to dostaniesz wynik frezowania w skali 2:1
wiec mach nie przesyła de facto tej informacji tylko wysyła odpowiednią ilość pulsów na wymagany ruch.
wynik: musisz mieć ręczna konfiguracje kroku na sterze
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły