proses technologiczna walka czy ktos to moze sprawdzic???

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
bastian1809
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

proses technologiczna walka czy ktos to moze sprawdzic???

Post napisał: bastian1809 » 18 lis 2009, 16:46

jestem tu nowy na piatek musze zrobic proces technologiczny najprostszego walka i zrobilem taki aby tylko zaliczyc bo tak tak nas ucza w tym technikum ze nie umiem tego zrobic i takie cos z lekcji nauczyciela nakreslilem i czy to jest dobrze wedlug was???:)ObrazekObrazekObrazek

nuno

Tagi:

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 18 lis 2009, 22:47

Niewłaściwy nóż ,do planowania. Prawy boczny służy do toczenia wzdłużnego. Do fazowania należy użyć noża. Suwmiarka i kątomierz ,jako narzędzia kontrolno -pomiarowe. Toczenie fi 10 ,bez podparcia to utopia. To samo jeśli chodzi o frezowanie.
Na rysunku ,brak dwóch widocznych krawędzi.
przy takich fazach i wymiarach wałek bedzie wyglądał ,nieco inaczej.
Jakieś fikuśne oznaczenie tego wym 13. Czy chodzi o kwadrat 13?

tomken
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tomken » 19 lis 2009, 16:08

jak wspomniał kolega zdzicho, dobierz inny nóż do planowania i fazowania, podparcie niezbędne(!), na rysunku poprowadź linie w miejscu faz(pionowe), otwór można by zwymiarować na rysunku, ale wymiar musi być do osi otworu a nie średnicy, no i tak trochę nieszczęśliwie podczepiłeś go na końcu fazy, pokombinuj tak, żebyś mógł to później spokojnie z mierzyć

Autor tematu
bastian1809

v

Post napisał: bastian1809 » 19 lis 2009, 18:09

no wlasnie na koncu tego walka co pisz 4 znak kata i 13 to nie wiem co to jest bo tylko z tablicy na lekcji przepisalem ale dzieki za podpowiedzi co swiadczy o tym ze profesor na lekcji zle to zrobil:)

[ Dodano: 2009-11-19, 18:14 ]
a i jak tam mam puste pole w tabelce toczyc fi 10 L=100 to jakich narzedzi użyc?? bo nie wiem co tu wpisac

[ Dodano: 2009-11-19, 18:15 ]
a i material tego walka to 45 i dopisac cos jeszcze czy tak zostawic??

[ Dodano: 2009-11-19, 18:27 ]
jesli by ktos mial link do zrobienia procesu tarczy hamulcowej to niech wysle jesli da sie cos takiego znalezc bo ja nie mam pojecia zeby to zrobic walek jeszcze zapamietalem ale tarczy juz gorzej...
nuno

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 19 lis 2009, 21:32

Nóż prawy boczny i wygięty prawy. Jeśli nie ma obróbki cieplnej to wystarzcy zistawić 45.
Jesli na końcu ma być kwadrat 13(może ma to oznaczac czworokąt). To należy wciać średnice przy pomocy prezcinaka ,bo otoczka pod kwadrat będzie !8,3.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”