Wybór plotera frezujacego

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
hubertst
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Wybór plotera frezujacego

Post napisał: hubertst » 27 maja 2009, 17:23

Witam wszystkich forumowiczów.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że stawiam pierwsze kroki w temacie obróbki CNC. Moje dotychczasowe doświadczenie obejmuje odlewnictwo i projektowanie CAD.
Mam zamiar uruchomić małą odlewnię stopów aluminium i potrzebuję maszynę CNC do wykonywania modeli odlewniczych. W większości przypadków modele będą z drewna lub aluminium, jednak może się zdarzyć konieczność wykonania formy metalowej (kokili) z żeliwa szarego lub staliwa. Maksymalne wymiary kokili X=200 x Y=200 x Z=30. Frezarki są dość drogie więc zainteresowałem się ploterami frezującymi. Moją uwagę zwróciły plotery frezujące Mantech modele 1212 lub 1218. W związku z tym mam kilka pytań do doświadczonych kolegów:
1.Czy wrzecionem np. 2,2kW 24000obr/min możliwa jest obróbka żeliwa i staliwa, czy potrzeba do tego wrzeciona o większej mocy?
2.Jakie są zależności pomiędzy średnicą freza a mocą wrzeciona? Praktyczne uwagi doboru frezów do materiału obrabianego i wrzeciona.
3.Co sądzicie o stołach podciśnieniowych? Czy są dobrym rozwiązaniem z praktycznego punktu widzenia czy to tylko bajer?
4.Jak myślicie czy plotery Mantech 1212 lub 1218 (http://mantechmachinery.eu/routers_pl.html) nadają się do obróbki żeliwa i staliwa?
Być może ktoś podpowie, że jakiś inny ploter bardziej by się nadawał do moich celów.
Z góry dziękuję za informacje, uwagi i podpowiedzi.

Tagi:

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: paulg » 27 maja 2009, 17:41

hubertst pisze:Czy są dobrym rozwiązaniem z praktycznego punktu widzenia czy to tylko bajer?
Mocowanie podciśnieniowe dobre jest do mocowania drewna , plastików itp a nie stali

Co do nadawania się tegoż plotera do obróbki stali - niech wypowie się sprzedawca.
Moim zdaniem wrzeciono o większe mocy , ale i mniejszych obrotach byłoby odpowiedniejsze.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Autor tematu
hubertst
Posty w temacie: 2

Post napisał: hubertst » 27 maja 2009, 18:00

paulg pisze:Mocowanie podciśnieniowe dobre jest do mocowania drewna , plastików itp a nie stali
Dzięki za informację.
Co do możliwości obróbki stali to rzeczywiście zapytam producenta.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”