Automatyczne wektorowanie ze zdjęcia

Rysunki

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Sichel00
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Automatyczne wektorowanie ze zdjęcia

Post napisał: Sichel00 » 18 gru 2024, 18:56

Witam chciałbym zapytać czy jest może możliwość wytrasowania wektorów do grawerowania 2d ze zdjęcia poniżej?
Zdjęcie to oczywiście przykładowe ale jestem ciekaw czy jest szybsza metoda niż manualne rysowanie w corelu .
Obrazek

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Automatyczne wektorowanie ze zdjęcia

Post napisał: koala.g » 18 gru 2024, 19:14

Nie.

Z takiego by się dało ale badziewie może wyjść czasem.

Obrazek

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: logopeda » 18 gru 2024, 19:45

Tak jak przedmówca napisał - w żaden sposób się tego nie da zrobić (jest po prostu za mały kontrast i rozdzielczość) a w przykładzie koala.g gdzie kontrast jest wzorowy to z kolei rozdzielczość zdjęcia jest za słaba (no chyba że dysponujemy znacznie większą) ale i tutaj trzeba będzie to poprawiać "ręcznie".

Taki wzór to jest pół godziny ręcznie od zera pod warunkiem znajomości dowolnego programu 2d/3d - znacznie mniej niż próby i poprawki po wszelkich narzędziach "wektoryzujących".

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 18 gru 2024, 20:30

Oczywiście że się da. Robiłem już kilka razy.
Tylko trzeba użyć graficznego AI. Może się nie udać znaleźć takie które zrobi to za darmo.
No i pewnie trzeba będzie wyczyścić rysunek.

logopeda

Post napisał: logopeda » 18 gru 2024, 20:52

"Może się nie udać znaleźć takie które zrobi to za darmo.
No i pewnie trzeba będzie wyczyścić rysunek."

atom1477 - no przecież to samo napisałem:)
AI ? serio piszesz czy robisz sobie jaja :)
Doprawdy myślałem że ludzie się z AI (nawet komercyjnego) w końcu wyleczyli.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 18 gru 2024, 20:58

logopeda pisze:
18 gru 2024, 20:52
Doprawdy myślałem że ludzie się z AI (nawet komercyjnego) w końcu wyleczyli.
Dlaczego mieli się wyleczyć?
AI bardzo pomaga w pracy - pod warunkiem, że się potrafi z niego skorzystać.
AI tworzy "klocki" szybciej i wydajniej niż człowiek.
Człowiek nadal jest potrzebny - aby określić jakie klocki są potrzebne, co mają robić i jak je poskładać do kupy.
Kiedyś nie było internetu - jak się coś projektowało, trzeba było wertować książki.
Wyszukiwarka internetowa to był ogromny skok - chociaż także można znaleźć głupoty jak się nie potrafi korzystać. Podobnie jest z ai.
Myślę, że praca z ai jest już całkiem naturalna i normalna.

logopeda

Post napisał: logopeda » 18 gru 2024, 21:23

drzasiek90
ale AI w dzisiejszej formie to jest dokładnie taka sama wyszukiwarka jak kiedyś.
Po prostu szybciej i dla większości osób "składniej" agreguje odpowiedź pozyskaną z bzdur w internecie.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 18 gru 2024, 22:10

logopeda pisze:
atom1477 - no przecież to samo napisałem:)
Wcale nie. Ty napisałeś że dla tego konkretnego zdjęcia nie jest to możliwe. Że możliwe będzie dopiero dla takiego jak na rysunkach koala.g.
A ja mówię że jest to możliwe i dla zdjęcia od Sichel00.
logopeda pisze:
AI ? serio piszesz czy robisz sobie jaja :)
Ja mówię na poważnie.
Tylko że ja używałem narzędzia za kasę (jakieś Adobe czy coś, kolega ma wykupione i to u niego to zrobiłem (czytaj: on mi zrobił :D)).

AI wcale nie jest jak wyszukiwarka. Jak ktoś widzi w niej tylko wyszukiwarkę, to sam jest sobie winien: jak źle formułuje zapytania, to i dostaje kiepskie odpowiedzi.
AI nie należy pytać o wyszukanie informacji, tylko o stworzenie czegoś. Nie że nie można pytać o wyszukanie, ale nie powinno to być główne zastosowanie AI. Jak ktoś je ogranicza tylko do wyszukiwania, to niech się nie dziwi że nie uzyskuje lepszych efektów niż w Google.

Autor tematu
Sichel00

Post napisał: Sichel00 » 18 gru 2024, 22:13

atom1477 dałbyś mi namiar na to czego ty używasz ?
Mam dużo pracy związanej z regionalnymi wzrorami do frezowania w 2d i naprawde dla mnie liczy się dosłownie każda godzina.
Rysuje rysunki ręcznie już 3 lata ale czasami po prostu nie opłaca mi się siedzieć 6 godzin nad jednym projektem…
Ten który wysłałem w zdjęciu to drobiazg nawet nie wiem czy potrzba na to 30 minut ale tylko taki znalazłem nie przekraczający 2 mb bo jeśli coś przerysowuje to musi mieć to przynajmniej z 4 mb 😅
Teraz akurat mam taką fuchę że deska jest wymalowana i rzeźbiona po malowaniu czyli rzeźba wychodzi biała więc wydaje mi się że kontrast jest super tym bardziej że farba jest czarna a rzeźbione jest w świerku więc tak naprawdę czarno na białym i chciałbym zrobić to najszybciej jak się da.
Pozdrawiam 😉

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 18 gru 2024, 22:17

Ja użyłem u kolegi, płatnego AI wymagającego jeszcze dodatkowo rejestracji (tzn. trzeba mieć zarejestrowanego Photoshopa, i dopiero do niego można dokupić usługę AI).
To była generacja obrazu na podstawie obrazu, z dodatkowym poleceniem tekstowym.

Ale wyszukaj sobie w google:
"AI image to image" (with text)
Oraz
"AI image to vector"
I kilka pierwszych linków to już będzie coś dobrego na początek. Jeżeli sam robisz zdjęcia i masz wpływ na ich jakość oświetlenie i kontrast, to nawet te darmowe AI sobie poradzą.
Tylko trzeba wiedzieć co się robi. Trzeba wymusić wygenerowanie obrazka, a nie o przekonwertowanie na wektor.
Bo konwersję to robią zwykłe algorytmy, więc jakaś pierwsza lepsza strona konwertująca jpg na vector nawet niekoniecznie korzysta z AI. I wtedy może sobie nie poradzić.
Pytanie na czym konkretnie Ci zależy:
1. Na dokładnej reprodukcji obrazka jako wektor. Wtedy trzeba bardzo dobre zdjęcia i zwykłe konwertery JPG na vector. Nie AI, bo ono może pozmieniać trochę kształt (tzn. wygenerować na nowo tak jak jej będzie pasowało).
2. Na odtworzeniu artystycznego wzoru, ale bez konieczności dokładnego zachowania wymiarów i kształtów. Wtedy można użyć AI, jako "image to image". Wtedy można mieć gorsze zdjęcia, ale trzeba się liczyć z tym że wygenerowany wzór będzie trochę inny niż oryginał.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”