Witam.
Mam pytanie czy napięcie 36V (zasilacz S-360-36, 36V 10A) nie jest zbyt duże dla karty - płytki BSMCEO4U, która ma zasilanie 24V?
Nic się jej nie stanie przy większym napięciu?
Pytam ponieważ widzę, że sprzedają takie zestawy, z większym napięciem zasilania niż wymaga płytka.
Z góry dziękuję odpowiedź.
Napięcie zasilacza.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Napięcie zasilacza.
Nie wiem czy ta płytka wytrzyma 36V, ale wiem że to jest bez sensu.tkmk pisze: ↑03 maja 2024, 23:25Witam.
Mam pytanie czy napięcie 36V (zasilacz S-360-36, 36V 10A) nie jest zbyt duże dla karty - płytki BSMCEO4U, która ma zasilanie 24V?
Nic się jej nie stanie przy większym napięciu?
Pytam ponieważ widzę, że sprzedają takie zestawy, z większym napięciem zasilania niż wymaga płytka.
Z góry dziękuję odpowiedź.
CNC to nie tylko silniki, są tez inne peryferia (czujniki indukcyjne, falownik, przekaźniki), które z zasady nie lubią napięcia wyższego niż 24V.
Ja zawsze daję osobny zasilacz 12V lub 24V do automatyki i osobny 36V tylko do silników.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Zestaw ma płytkę BSMCEO4U zasilanie 24V, cztery Microstep Driver DM556 (VDC: +20V~+50V) oraz cztery Stepper Motor NEMA 23 3Nm i to wszystko zasilane jest zasilaczem S-360-36, 36V 10A.
I teraz pytanie czy wystarczyłby zasilacz 24V na to wszystko? Może trochę większej mocy jak 10A?
I teraz pytanie czy wystarczyłby zasilacz 24V na to wszystko? Może trochę większej mocy jak 10A?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Dlaczego jesteś tak uparty?tkmk pisze: ↑04 maja 2024, 00:25Zestaw ma płytkę BSMCEO4U zasilanie 24V, cztery Microstep Driver DM556 (VDC: +20V~+50V) oraz cztery Stepper Motor NEMA 23 3Nm i to wszystko zasilane jest zasilaczem S-360-36, 36V 10A.
Zasilacz 36V jest do silników.
Do reszty kup zasilacz 24V i przestań kombinować.
I uważaj na tanie zasilacze do LED-ów, ja takim gównem za 20 PLN spaliłem sterownik za pięć stówek.
"Zasilacz DIN Mean Well HDR-30-24 24V DC 1.5A 36W" znajdziesz na Allegro za 50 PLN.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witaj!
Jeśli Twoja płytka BSMCEO4U wymaga zasilania 24V, to podłączenie jej do zasilacza 36V, jak S-360-36, może być niebezpieczne i prowadzić do uszkodzenia sprzętu. Płytka nie powinna być zasilana napięciem wyższym niż jej nominalne napięcie zasilania.
W takich zestawach, które sprzedają z większym napięciem zasilania, często stosuje się różne rozwiązania, takie jak regulacja napięcia w obrębie samej płytki lub dodatkowe komponenty, które obniżają napięcie do wymaganego poziomu.
Aby uniknąć uszkodzenia, upewnij się, że:
1. **Sprawdź specyfikację płytki**: Potwierdź, że zasilanie 36V nie jest zalecane ani obsługiwane przez Twoją płytkę.
2. **Skonsultuj się z producentem**: Skontaktuj się z producentem lub dostawcą płytki, aby uzyskać pewność co do dopuszczalnego zakresu napięcia zasilania.
3. **Użyj odpowiedniego zasilacza**: Najlepiej używać zasilacza, który dostarcza napięcie zgodne z wymaganiami płytki.
Jeśli konieczne jest stosowanie zasilacza o wyższym napięciu, poszukaj rozwiązań takich jak regulacja napięcia lub konwertery DC-DC, które mogą dostosować napięcie do wymaganego poziomu 24V.
Jeśli Twoja płytka BSMCEO4U wymaga zasilania 24V, to podłączenie jej do zasilacza 36V, jak S-360-36, może być niebezpieczne i prowadzić do uszkodzenia sprzętu. Płytka nie powinna być zasilana napięciem wyższym niż jej nominalne napięcie zasilania.
W takich zestawach, które sprzedają z większym napięciem zasilania, często stosuje się różne rozwiązania, takie jak regulacja napięcia w obrębie samej płytki lub dodatkowe komponenty, które obniżają napięcie do wymaganego poziomu.
Aby uniknąć uszkodzenia, upewnij się, że:
1. **Sprawdź specyfikację płytki**: Potwierdź, że zasilanie 36V nie jest zalecane ani obsługiwane przez Twoją płytkę.
2. **Skonsultuj się z producentem**: Skontaktuj się z producentem lub dostawcą płytki, aby uzyskać pewność co do dopuszczalnego zakresu napięcia zasilania.
3. **Użyj odpowiedniego zasilacza**: Najlepiej używać zasilacza, który dostarcza napięcie zgodne z wymaganiami płytki.
Jeśli konieczne jest stosowanie zasilacza o wyższym napięciu, poszukaj rozwiązań takich jak regulacja napięcia lub konwertery DC-DC, które mogą dostosować napięcie do wymaganego poziomu 24V.