Pytania początkujacego

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Grzes.
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Pytania początkujacego

Post napisał: Grzes. » 13 wrz 2023, 23:09

Witam,

W temacie CNC jestem noobkiem :)
Udało mi się zbudować frezarkę cnc na sterowniku usb ( czerwona chińska płytka), oraz wrzeciono 2.2kW ( tzw. "mokry chińczyk" ).

Mama kilka pytań nooba , ( przeszukałem częściowo forum i częściowo znalazłem odpowiedzi)

1) Jakich problemów mogę się spodziewać przy sterowaniu frezarki używając tego chińskiego sterownika USB ? Ewentualnie na jaki sterownik wymienić ? Steruje przez laptopa, uzywając mach3,

2) Jakie przyśpieszenia ustawić dla silnika krokowego o momocie około 3Nm ? Śruba trapezowa fi 12

3) jaki frez polecacie do planowania płyty drewnianej (sklejka), max średnica chwytu fi 8 ?

Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Re: Pytania początkujacego

Post napisał: Adam Domański » 14 wrz 2023, 06:04

Ad 1 wszystkiego
Ad 2 zależy od sztywności, musisz sam doświadczalnie do tego dojść
Ad 3 patrz ad 2

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Re: Pytania początkujacego

Post napisał: drzasiek90 » 14 wrz 2023, 08:55

Jeśli koniecznie chcesz z windowsem i na USB to do pierwszej frezarki 3 osiowej nada się GRBL.
Przyspieszenia nie ustawia się do średnicy śruby. Przyspieszenia ustawiasz dla swojej konfiguracji, musisz je dobrać doświadczalnie. Można to także policzyć, ale to bardziej skoplikowane i potrzebne są dane wejściowe których zapewne nie masz, dlatego najlepszym sposobem jest dobrać podczas prób.
Frez do drewna. Średnica trzpienia max jaką masz chwyt, średnica robocza to już zależ ile twoja maszyna udźwignie jeśli chodzi o sztywność. 2.2kW to wbrew pozorom całkiem sporo, ja mam 2.2 kW na dużym ploterze do drewna i sklejki i nigdy mnie wrzeciono nie ograniczało. Ja planuję stół (podkład z MDF) frezem do planowania 54mm. Ściągam około 0.5mm. No ale mdf to nie sklejka. Ale maszyna jest sztywna.
Zależy jakie masz pole robocze. Jeśli nieduże, to nie ma co iść w duże średnice frezów do planowania bo czasowo i tak to szybko pójdzie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”