Osie X i Y sterowanie z DXF
Realizacja posuwu
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
Osie X i Y sterowanie z DXF
Witam, czy istnieje oprogramowanie zakładam że typu otwartego oraz kompatybilne/dedykowane z nim urządzenia czyli sterownik i silniki, który pozwoli na odczyt danych z pliku dxf i wysteruje osie. Jako wysterowanie rozumie sytuację, w której jeśli w pliku dxf jest koło, program za pomocą silników fizycznie je odwzoruje.
Natomiast jeśli program wymieniony wyżej to tylko moje pobożne życzenie lub roszczeniowe ... jakie urządzenie/maszynę kupić żeby pozyskać z niej elektronikę żeby realizować ruch po osiach x i y o z nawet nie śmiem myśleć
Natomiast jeśli program wymieniony wyżej to tylko moje pobożne życzenie lub roszczeniowe ... jakie urządzenie/maszynę kupić żeby pozyskać z niej elektronikę żeby realizować ruch po osiach x i y o z nawet nie śmiem myśleć
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Osie X i Y sterowanie z DXF
Kto rozumie?WINORED pisze:rozumie
WINORED pisze:jeśli w pliku dxf jest koło, program za pomocą silników fizycznie je odwzoruje.
W którą stronę miałoby się to poruszać, ma zostać otwór, czy krążek ze srodka? I kilka takich pytań na które w dxfie nie ma odpowiedzi.
Od tego są programy CAM, żeby na podstawie geometrii (choćby linii z dxfa) opracować ścieżkę narzędzia i program.
Co do maszyny, to dowolna cnc.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Kontakt:
Z tego w jaki sposób napisałeś wnioskują, że nie masz o tym zielonego pojęcia, zatem temat będzie trudny dla ciebie do zrealizowania.
Urządzenie jest jak najbardziej do zrobienia przez kogoś, kto blade pojęcie ma.
Potrzebny co najmniej 2 osiowy sterownik CNC (jakikolwiek, może być GRBL), program do wysyłania g-kodów i program CAM który pozwoli z pliku dxf wygenerować g-kod.
Generalnie albo musisz sporo poczytać albo komuś zlecić.
Urządzenie jest jak najbardziej do zrobienia przez kogoś, kto blade pojęcie ma.
Potrzebny co najmniej 2 osiowy sterownik CNC (jakikolwiek, może być GRBL), program do wysyłania g-kodów i program CAM który pozwoli z pliku dxf wygenerować g-kod.
Generalnie albo musisz sporo poczytać albo komuś zlecić.
-
Dziękuję za mocno odkrywcze i lakoniczne odpowiedzi. Owszem na ten moment zasób wiedzy w tym temacie mam mizerny. Miejsce zadania pytania o tym świadczy. Odpowiedzi typu trzeba program, sterownik i doczytać - ludzie drodzy ..., przecież to nie wykracza dalej niż zakres mojego pytania. Ja przy mojej mizernej wiedzy mogę udzielić identycznych nic nie wnoszących odpowiedzi, tylko po co.
Liczyłem i nadal liczę na jakiś przykład, typu użyłem takiego zestawu lub takiej konfiguracji części do tego taki program i np frezarka robi robotę. To jest konkret.
Liczyłem i nadal liczę na jakiś przykład, typu użyłem takiego zestawu lub takiej konfiguracji części do tego taki program i np frezarka robi robotę. To jest konkret.
-
Napisałem Ci - potrzebujesz CAM (dowolny) i CNC (dowolne).
Ja np. Lubię SolidCama i DMU 60T z Heidenhainem. Tylko po co ci taka informacja? Masz ochotę wydać 1,5mln plnów, żeby się pouczyć?
Ja np. Lubię SolidCama i DMU 60T z Heidenhainem. Tylko po co ci taka informacja? Masz ochotę wydać 1,5mln plnów, żeby się pouczyć?
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Nie dziw się, że masz takie odpowiedzi na swoje pytanie.
Podaj cokolwiek więcej aby można było się odnieść - np. zakładane pole robocze. Jak wynika z pytania nie potrzebujesz osi z - to co ma być elementem wykonawczym w Twoim przypadku?
Podaj cokolwiek więcej aby można było się odnieść - np. zakładane pole robocze. Jak wynika z pytania nie potrzebujesz osi z - to co ma być elementem wykonawczym w Twoim przypadku?
-
Pręt aluminiowy - rodzaj wskaźnika , bo to nawet nie ogranicznik. Czyli nie ma elementu wykonawczego typu elektrowrzeciono, czy jakiś palnik. Pole 4x2 m. Taki jest cel. Oczywiście zastosuje silniki które pozwolą jak będzie potrzeba, umieścić jakiś element wykonawczy. Przy tym gabarycie masa "żelastwa" żeby to było stabilne wymusza użycia silników ok 8 Nm.
-
- Posty w temacie: 1
no rzeczywiście przy pytaniach o sprzęt,sterowanie i oprogramowanie zakres wymiarowy jest sprawą podstawową
Np napęd kołem młyńskim ale z dłuuugą rynną wodną
Kompetentne forum, upsss użytkownicy

Dodane 3 minuty 48 sekundy:
pomijając złośliwość tą wyżej to czy przeglądałeś forum? Bo to wszystko czego szukasz jest jak elementarz który tutaj od kilku lat co jakiś czas jest wałkowanyWINORED pisze:Natomiast jeśli program wymieniony wyżej to tylko moje pobożne życzenie lub roszczeniowe ... jakie urządzenie/maszynę kupić żeby pozyskać z niej elektronikę żeby realizować ruch po osiach x i y o z nawet nie śmiem myśleć