Soft limit i bazowanie
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Soft limit i bazowanie
Mam problem z konfiguracją bazowania i miękkimi limitami:
Arduino Uno i grbl1.1h. Sterowniki TB6600. 3 osie.
Ustawiłem $20 i $22 na 1, $21=0. Określiłem wielkości w $130,131 i 132. W tej konfiguracji każde uruchomienie UGS powoduje włączenie alarmu. Wyzerowanie $20 i 22 - problem znika.
Czy w tej sytuacji powinienem dokonać zmian w config.h? Jak określić punkt początkowy od którego będzie liczona bezpieczna odległość?
Ustawiłem $20 i $22 na 1, $21=0. Określiłem wielkości w $130,131 i 132. W tej konfiguracji każde uruchomienie UGS powoduje włączenie alarmu. Wyzerowanie $20 i 22 - problem znika.
Czy w tej sytuacji powinienem dokonać zmian w config.h? Jak określić punkt początkowy od którego będzie liczona bezpieczna odległość?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Soft limit i bazowanie
W tej chwili dokładnie nie pamiętam, ale tam jest zdrowo namieszane, a wszelkie dyskusje z autorami kończą się wygłoszeniem mantry, że to "przemysłowy standard" i tak ma być.andrzejn pisze: ↑26 paź 2021, 15:56Mam problem z konfiguracją bazowania i miękkimi limitami:
W każdym razie współrzędne maszynowe mają wartości ujemne.
Można te wszystkie "udogodnienia" wyłączyć przed kompilacją programu i ustawić bazy według własnych upodobań,
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
tuxcnc pisze:W każdym razie współrzędne maszynowe mają wartości ujemne.
Nie rozumiem co to znaczy. Czy powinienem użyć $23.
tuxcnc pisze:Można te wszystkie "udogodnienia" wyłączyć przed kompilacją programu i ustawić bazy według własnych upodobań,
Tzn, że powinienem wprowadzić zmiany w cnfig.h? Jeśli tak to jakie?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Chyba namieszałeś i wprowadziłeś mnie w błąd.
Teraz przeczytałem jeszcze raz i odnoszę wrażenie, że chodzi o coś innego.
Soft limity nie mają prawa zadziałać przed zbazowaniem maszyny, więc zapewne nie mają tu nic do rzeczy.
Może masz krańcówki dające odwrotny sygnał i trzeba go zanegować? (Parametr $5)
I w ogóle, to postępuj systematycznie, nigdy nie zmieniaj kilku parametrów na raz, bo za cholerę nie dojdziesz co nie chce działać. Najpierw maszyna musi się poprawnie bazować, potem będziesz mógł ustawiać soft limity.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Soft limity działają od ustalonego zera maszynowego a zero maszynowe ustala bazowanie. Ustawianie soft limitów bez bazowania dla mnie mija się z celem.