Budowa frezarki cnc, problem z kalibracja osi
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Budowa frezarki cnc, problem z kalibracja osi
Witam, buduje mała frezarke cnc 3 osiową i mam problem z wykalibrowaniem osi, gdy na ręcznym posuwie jest ustawiona idealnie podczas programu robi dziwne błędy. Przy frezowaniu kwadratu 25 na 25 mm wychodzi 24 na 24 mm a przy kwadracie 500 na 500 wychodzi 502 na 502. Czy jest jakiś sposób żeby tak się nie działo bo już nie wiem co dalej robić. Dodam że pracuje na machu3. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Re: Budowa frezarki cnc, problem z kalibracja osi
Cześć. Przy budowie pierwszej frezarki również miałem podobny problem. Rzuć okiem tutaj: silniki-nie-przesuwaja-osi-o-zadana-odl ... 87831.html
Napisz jeszcze jakie masz sterowniki, silniki, jaki zasilacz (napięcie, prąd) i jaki rodzaj napędu śruby czy paski.
Napisz jeszcze jakie masz sterowniki, silniki, jaki zasilacz (napięcie, prąd) i jaki rodzaj napędu śruby czy paski.
-
Silniki mam 3N 4.2A sterowniki 4 x DM 556 zasilacz MW 240/24 10A i właśnie nie wiem czy nie jest to za mały zasilacz do tych silników. Oś Z i X sruba trapezowa 16x4 oś Y listwa zebata 15x15 M1 . Druga sprawa to czy silnik frezarki 230v 2000w jak jest na tej samej fazie co zasilacz silników i komputer czy on nie zakłóca pracy silników, albo źle ustawione sterowniki bo w tej chwili mam dla Y 303 kroki na mm sterownik na 1/128 A x 250 kroków sterownik 1/64
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Średnicę narzędzia uwzględniłeś?
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
Tak tylko robię mały kwadrat 25mm na 25mm to wycina mniejszy niż zadany a większy 500 na 500 robi większy o 1-2 mm , tego nie rozumiem
-
- Kontakt:
Jak dobierales ilość kroków na mm?
Podaj jaki silnik (ile kroków na obrót), jaka przekładnia między silnikiem a śrubą czy też listwą, jak śruba to jaki skok na śrubie, jak listwa to jaki moduł, ile zębów na kole, jaki mokrokrok na sterowniki..
I przede wszystkim powiedz czy to co wpisałeś w program wynika z tego że obliczyles czy z tego co zmierzyles?
Podaj jaki silnik (ile kroków na obrót), jaka przekładnia między silnikiem a śrubą czy też listwą, jak śruba to jaki skok na śrubie, jak listwa to jaki moduł, ile zębów na kole, jaki mokrokrok na sterowniki..
I przede wszystkim powiedz czy to co wpisałeś w program wynika z tego że obliczyles czy z tego co zmierzyles?
-
To co wycina nie ma znaczenia, bo to może być złożenie niezależnych błędów.kamil.legut pisze: ↑13 lis 2020, 17:15Tak tylko robię mały kwadrat 25mm na 25mm to wycina mniejszy niż zadany a większy 500 na 500 robi większy o 1-2 mm , tego nie rozumiem
Masz pomierzyć o ile przemieszczają się suporty przy zadanym przesunięciu.
Jak nie masz lepszego pomysłu, to zamiast wrzeciona załóż kamerę lub mikroskop USB i jeździj nad papierem milimetrowym.
Trzeba wykonywać też ruchy o różnych prędkościach i długościach.
Na przykład taki kod :
Kod: Zaznacz cały
G91
G1 X10 F100
G1 X10
G1 X10
G0 Z-30
G90
Nie robi się ŻADNEJ obróbki dopóki nie ma pewności że maszyna porusza się zgodnie z poleceniami.