To skoro jesteś człowiekiem z opdowiednią wiedzą techniczną to oczywiście odpowiesz na kilka pytańsmieszek88 pisze:kubus838
W swoich wypowiedziach nie zagłębiaj się zbyt mocno w szczegóły, bo wychodzą braki w wiedzy![]()
Np. G-kody nie jest najlepszym pojęciem bo jak przyznał silvesters jest jeszcze heidenhain, mazatrol i z pewnością wiele innych gdzie może nie występować G-kod.A co wrzeciono ma do np. ruchów stołu? - czyli znowu mijasz się z prawdą.kubus838 pisze:G-cod jest to zbiór instrukcji dla wrzeciona
Dodatkowo wiele programów nie widzi CAM-a tylko są pisane z pulpitu, w notatniku itp.
W NX-ie i EdgeCam-ie wybór postprocesora jest jedną z ostatnich rzeczy przy tworzeniu kodu, a to czy robimy program na frezarkę, tokarkę laser itp. wypadałoby wybrać na samym początku. Postprocesor dogrywa szczegóły: kod poszczególnej funkcji, sposób opisywania promieni, cykle itp.
Programuję na co dzień, a stworzeniu postprocesora do EdgeCam-a było częścią mojej pracy dyplomowej, więc nieco się zagłębiłem w szczegóły.
1 Do obrabiarek gdzie "może nie występować G-kod"(tak jak napisałeś) to jak wprowadza się informacje o obróbce na zasadzie pliku czy funkcji wpisanych "z pulpitu w notatniku"?
2 Napisałeś "Dodatkowo wiele programów nie widzi CAM-a tylko są pisane z pulpitu w notatniku itp" - tzn co jest pisane? Czy jesteś w stanie napisać np 60 000 lini "czegoś" aby obrabiarka wyfrezowała jakąś bryłę 3d? Ja rozumiem, że w przypadku "heidenhain, mazatrol" może to się inaczej nazywać ale zawarte są tam informacje o obróbce czy może sie mylę?
3 Również napisałeś " A co wrzeciono ma do np. ruchów stołu? - czyli znowu mijasz się z prawdą. " - ludzie robią różne obrabiarki 3-osiowe, 4-osiowe, a w innych np jest ruchomy stół, a możesz napisac o co Ci chodzi?
4 Czy to, że zaczynasz od wskazania rodzaju obrabiarki to nie zaczyna się już wybór postprocesora? Ale według Twojego toku myślenia postprocesor "dogrywa szczegóły: kod poszczególnej funkcji, sposób opisywania promieni, cykle itp" a czasem nie dobiera prędkości obrotowej wrzeciona wymiarów wykonywanego elementu a może też nie dobiera parametrów do kształtowania zgrubnego i wykańczajacego czy to też jest szczegół lub itp? Nie wiem co Ty myslisz ale dla mnie są to bardzo ważne informacje do wyprodukowania elementu na jakieś obrabiarce. A powiem więcej takie informacje napewno muszą się znależć w pliku robionym pod postprocesor, a dlaczego a dlatego, że jeżeli podpinasz obrabiarke pod komputer z zainstalowanym oprogramowaniem do jej obsługi to przecież musisz mówiąc poprostu poustawiać takie rzeczy jak prędkość, krańcówki, punkty i jeszcze mase róznych rzeczy jak i rodzaj operacji która będzie wykonywana
Dzisiaj po raz drugi czytam, że można napisać "instrukcje" do obróbki bez użycia jakiegoś programu to proszę napisz taką "instrukcje" odręcznie np na frezarke. Chodzi o koło w kwadracie o 30mm, bo osoba na którą się powołujesz została poproszona i już się nie odezwała a napisała "Podczas tworzenia ścieżki nie trzeba wiedzieć na jakiej maszynie z jakim konkretnym układem sterowania będzie dany detal obrabiany. Tak jak napisałem - wszystko załatwia postprocesor" to ja sobie "przepuszcze" przez postprocesor i zobaczymy co z tego wyjdzie
Acha jeszcze jedno pytanie ma kolega może do dyspozycji taka obrabiarkę heidenhain, lub mazatrol?
robert