Trochę rozrywki, czyli laickie pytania na temat budowy CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Masz pewne wątpliowości i jest to normalna sytuacja. Oczywiście wybór należy do Ciebie. Ale proponuje Ci abyś zrobił pewne doświadczenie. W tym płaskowniku wywierć dwa otwory jeden nagwintuj a w drugi włóż śrube i skręć na dwie nakrętki - jedną od spodu płaskownika i drugą od góry oczywiście pod nakrętki podłóż odpowiednie podkładki i skręć obie śruby na maxa. Musisz wziąć takie śruby aby po przykręceniu od łba śruby do płaskownika była odległość 3 centymetry. Potem załóz na wystające cząści srub np. kawałek odpowiedniej rurki i zacznij ta rurka ruszać. Oczywiście uzyte śruby musza mieć tą samą wytrzymałość. Wtedy zobaczysz które połączenie jest bardziej wytrzymałe.
Co do spawania płaskownika z profilem który podałeś to przygotuj się na sporą obróbke. Spaw na 100% powygina element profilowany. Niestety tak zawsze się dzieje przy spawaniu i dlatego nie rozumiem Twojej decyzji o spawaniu elementów bardzo ważnych dla dokładności obróbki Twojej maszyny. Moim zdaniem to jest pierwszy błąd przy budowie takiego urządzenia - ale to jest moje zdanie.
robert
Co do spawania płaskownika z profilem który podałeś to przygotuj się na sporą obróbke. Spaw na 100% powygina element profilowany. Niestety tak zawsze się dzieje przy spawaniu i dlatego nie rozumiem Twojej decyzji o spawaniu elementów bardzo ważnych dla dokładności obróbki Twojej maszyny. Moim zdaniem to jest pierwszy błąd przy budowie takiego urządzenia - ale to jest moje zdanie.
robert
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
A ja mam takie pytanie. Jak w profilu kwadratowym 60x60x3 o długości ok 600mm chcecie nakręcić nakrętkę z podkładką w połowie jego długości?
Dodatkowo alby profile były usztywnione należy zaspawać ich końce.
Moim zdaniem w takiej konstrukcji trzeba nagwintować otwory, a nie bawić się w nakrętki i podkładki.
Dodatkowo alby profile były usztywnione należy zaspawać ich końce.
Moim zdaniem w takiej konstrukcji trzeba nagwintować otwory, a nie bawić się w nakrętki i podkładki.
-
Bardzo prosto: od początku profilu odmierzasz 300mm i punktujesz, wiertarka i wiercisz otwór. I to cała filozofia.steff.k pisze:A ja mam takie pytanie. Jak w profilu kwadratowym 60x60x3 o długości ok 600mm chcecie nakręcić nakrętkę z podkładką w połowie jego długości?
Tego jeszcze nie słyszałem aby po zaspawaniu końców profili stał się on sztywniejszysteff.k pisze:Dodatkowo alby profile były usztywnione należy zaspawać ich końce.
A jaka jest grubość ścianki tego profilu?steff.k pisze:Moim zdaniem w takiej konstrukcji trzeba nagwintować otwory, a nie bawić się w nakrętki i podkładki.
robert
-
Chodziło mi o nakręcenie nakrętki wewnątrz tak małego profilu z podkładką, a nie o sposób trasowania otworów.kubus838 pisze:Bardzo prosto: od początku profilu odmierzasz 300mm i punktujesz, wiertarka i wiercisz otwór. I to cała filozofia.steff.k pisze:A ja mam takie pytanie. Jak w profilu kwadratowym 60x60x3 o długości ok 600mm chcecie nakręcić nakrętkę z podkładką w połowie jego długości?
Tutaj nie trzeba słuchać, tylko zobaczyć na analizę odkształceń profilu o końcach zaspawanych i otwartych.kubus838 pisze:Tego jeszcze nie słyszałem aby po zaspawaniu końców profili stał się on sztywniejszysteff.k pisze:Dodatkowo alby profile były usztywnione należy zaspawać ich końce.
Oczywiście grubość ścianki samego profilu jest nie wystarczająca, ale kol. Ganz_Conrad mówił o dodatkowym płaskowniku 10mm na wierzchu. A to do wykonania gwintu M5 o odpowiedniej długości będzie wystarczające.kubus838 pisze:A jaka jest grubość ścianki tego profilu?steff.k pisze:Moim zdaniem w takiej konstrukcji trzeba nagwintować otwory, a nie bawić się w nakrętki i podkładki.
robert
-
Tylko po co nakrętka w środku profilu? Nakrętki montuje sie na zewnątrz profilu.steff.k pisze: Chodziło mi o nakręcenie nakrętki wewnątrz tak małego profilu z podkładką, a nie o sposób trasowania otworów.
Tak ale kolega chciał przyspawać płaskownik do profilu. A jak wiadomo spaw ściaga. A jeżeli spaw ściąga to trzeba płaskownik przykręcić. Chyba, że znasz inny sposób jak zamontować płaskownik do profilu. Można wykonać otwory gwintowane w płaskowniku czyli 10mm i przykręcic do niego profil ale z tego co czytałem to na tym płaskowniku ma być coś zamontowane. I to już raczej przy pracy obrabiarki będzie mało sztywne.steff.k pisze:Oczywiście grubość ścianki samego profilu jest nie wystarczająca, ale kol. Ganz_Conrad mówił o dodatkowym płaskowniku 10mm na wierzchu. A to do wykonania gwintu M5 o odpowiedniej długości będzie wystarczające.
robert
-
A to chciałeś wiercić profil na wylot i mocować szynę na długich śrubach?kubus838 pisze: Tylko po co nakrętka w środku profilu? Nakrętki montuje sie na zewnątrz profilu.
Zakładałem ze płaskownik przyspawa i splanuje, innej rozsądnej drogi za bardzo niema.kubus838 pisze: Tak ale kolega chciał przyspawać płaskownik do profilu. A jak wiadomo spaw ściaga. A jeżeli spaw ściąga to trzeba płaskownik przykręcić. Chyba, że znasz inny sposób jak zamontować płaskownik do profilu. Można wykonać otwory gwintowane w płaskowniku czyli 10mm i przykręcic do niego profil ale z tego co czytałem to na tym płaskowniku ma być coś zamontowane. I to już raczej przy pracy obrabiarki będzie mało sztywne.
robert
-
Właśnie tak - chciałem wiercić na "wylot" i mocować szyne na długich śrubach. A co nie można? Można tylko trzeba wiedzieć jak.steff.k pisze: A to chciałeś wiercić profil na wylot i mocować szynę na długich śrubach?.
Ale czasami da rade splanować, a czasmi nie ma z czego planować. I co wtedy? Jest "rozsądna droga" wystarczy poczytać - to forum.steff.k pisze: Zakładałem ze płaskownik przyspawa i splanuje, innej rozsądnej drogi za bardzo niema.
robert
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
To są maszyny z ruchomym stołem. A popatrz dokładnie na drugie zdjecie - powieksz je.Ganz_Conrad pisze: Z tego co czytam, jest to jedynie słuszne podejście na forum, zapewniające najlepszą sztywność konstrukcji, więc przyjąłem to bez większych rozmyślań.
Poza tym wydaje się to najwygodniejszym sposobem łączenia.
robert