tryb reczny na CNC
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Znajome tematy, widzę, że naprawiacie formy do gumy. Konkretnie do tych prac co na zdjęciach, prawdopodobnie szybciej poradzicie sobie na konwencjonalnej frezarce i tokarce, z tym, że muszą być w dobrym stanie. Poza tym, kupno starszych obrabiarek wiąże się z pewnym ryzykiem - drogiego serwisu, czasem słabszą dostępnością starszych części, chociaż to może akurat mniej przy tych konkretnych typach które wymieniłeś. Z drugiej strony starsze obrabiarki są na ogól solidniejsze od tych nowszych ...
Jeżeli zdecydowalibyście się mimo wszystko na zakup CNC, to do tych konkretnych prac nie potrzebujecie programów z Cama, a sprawnego operatora/frezera/tokarza który spokojnie to oprogramuje z pulpitu. O pracy ręcznej na CNC zapomnij, to się nie sprawdzi. Dla dobrego tokarza CNC zrobienie na ww Mazaku np 30 rdzeni jak na zdjęciu to sprawa kilku godzin z oprogramowaniem i ustawieniem narzędzi, dla tokarza konwencjonalnego ze 2 dni... Czyli polecałbym, jeżeli zaczynać z CNC, a pewnie i tak to nastąpi szybciej czy później zacząć od tokarki i operatora/tokarza z doświadczeniem, tak najszybciej się wdrożycie.

Jeżeli zdecydowalibyście się mimo wszystko na zakup CNC, to do tych konkretnych prac nie potrzebujecie programów z Cama, a sprawnego operatora/frezera/tokarza który spokojnie to oprogramuje z pulpitu. O pracy ręcznej na CNC zapomnij, to się nie sprawdzi. Dla dobrego tokarza CNC zrobienie na ww Mazaku np 30 rdzeni jak na zdjęciu to sprawa kilku godzin z oprogramowaniem i ustawieniem narzędzi, dla tokarza konwencjonalnego ze 2 dni... Czyli polecałbym, jeżeli zaczynać z CNC, a pewnie i tak to nastąpi szybciej czy później zacząć od tokarki i operatora/tokarza z doświadczeniem, tak najszybciej się wdrożycie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
No właśnie!WZÓR pisze:marek1873, - nie kupuj złomu użytkowego.
Jak te CNC Tobie stanie ciekawe gdzie znajdziesz serwis?
Kup sobie maszyny tradycyjne ( manuale) , a na pewno na tym zyskasz.
Mariusz.
Maszyny używane kupuj poprzez serwisy techniczne (najlepiej maszyny przez nie przez lata konserwowane, rozpoznane). Inaczej, po fakcie zakupu - "ciekawe gdzie znajdziesz serwis?",
będziesz zgłębiał krainę impossibilizmu (dokumentacje SERWISOWE, adekwatne wyszkolenie serwisowców, części zamienne, oprogramowanie systemowe i inne potrzebne do zorganizowania, utworzenia realnego serwisu danego wyrobu...).

Większość serwisowców nie dożywa 75 lat w terenie...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Chętnie stanę do zawodów z camowcem przy prostych robotach frezerskichburzaxxx pisze: To troche tak jakbys kibel chcial umyc szczoteczka do zebow - efekt bedzie, ale to potrwa

Czyżby dla kolegów pisanie z palca to dalej klepanie po linijce w Dialogu ?
I kto to mówiWZÓR pisze: Kup sobie maszyny tradycyjne ( manuale) , a na pewno na tym zyskasz.
Mariusz.

Nie ma roboty na frezarkę którą szybciej zrobisz na manualnej tylko trzeba to odpowiednio zorganizować. Najgłupszy wpust zrobię dwa razy szybciej.
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
obrys trapezoidalny i sto okregow wewnatrz, przy czym kazda kolena kolumna przesunieta o promien poprzedniego ... a takze rzędy wierszy co drugie rózniące się od poprzednich srednicą dajmy na to o 5mmkamar pisze:Chętnie stanę do zawodów z camowcem przy prostych robotach frezerskichjakies kółka, otwory po okręgu czy innym obwodzie
muszę cię zmartwić kamarze - w camie nie trzeba rysowac bryly, wystarczy wrzucić rysunek z cada, wyzerować i w minute za pomoca tzw operacji zrobic kontury wszystkich elementów, wygenerowanie kodu to rowniez chwilka ...
co innego proste ksztalty gdzie napiszesz 6 linijek albo 4 do zygzaka i ctrlc i ctrl v dla g91 i masz planowanie powierzchni ...
stawaj w zawody z doświadczonymi a nie amatorami hehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Zawodowcu, a w cadzie to krasnoludki. I mowa była o prostych robotach . To dla rewanżu - na obwodzie kółka 127 fasolekbartuss1 pisze:[
muszę cię zmartwić kamarze - w camie nie trzeba rysowac bryly, wystarczy wrzucić rysunek z cada,

Mnie to zajmuje minutę

A Tobie nawet z krasnoludkami ?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2015, 20:50 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
a po co ci fasolka na kołku ?
przegrałbyś zaklad o tę flaszkę jasia wędrowniczka
a zapomniałem o jednej rzeczy
co oznaczają gwiazdki słoneczka i półksiężyce w g kodzie w linuxie ? hehe
kupy sie ten rys powyzej nie trzyma, zwlaszcza ze wylazi poza przygotowkę. i co to za prążki na obwodzie ? kolo zębate toto nie jest
no i nie ma krasnoludków, obiecanki cacanki
przegrałbyś zaklad o tę flaszkę jasia wędrowniczka
a zapomniałem o jednej rzeczy
co oznaczają gwiazdki słoneczka i półksiężyce w g kodzie w linuxie ? hehe
kupy sie ten rys powyzej nie trzyma, zwlaszcza ze wylazi poza przygotowkę. i co to za prążki na obwodzie ? kolo zębate toto nie jest
no i nie ma krasnoludków, obiecanki cacanki
-
- Kontakt:
jakby emc2 był cwanszy od mastercama to ten drugi nie kosztowalby 90 tys
powyzej to bardzo proste duperele osiagalne z dostepnych cykli w bibliotece tudzież obczajonego cyklu albo własnej interpretacji
no ja kumam dziadek ze sie naumiałes emca i przy waszych typowych robotach masowych gdzie wiekszosc to jakies kontury i otworki w zupełnosci wystarcza
do mnie tu walą jakies społki zoo i SA i wyskakują z jakimiś formami pogietymi jak moja tesciowa, tego z palca nie napisze
no ale pokaż mi chociaż zarys ewolwenty pisanej z palca i zeby obwod sie zamknął
zara sie dowiem ze macie ewolwente w biobliotece, to moze ewoluta albo hipocykloida ?
powyzej to bardzo proste duperele osiagalne z dostepnych cykli w bibliotece tudzież obczajonego cyklu albo własnej interpretacji
no ja kumam dziadek ze sie naumiałes emca i przy waszych typowych robotach masowych gdzie wiekszosc to jakies kontury i otworki w zupełnosci wystarcza
do mnie tu walą jakies społki zoo i SA i wyskakują z jakimiś formami pogietymi jak moja tesciowa, tego z palca nie napisze
no ale pokaż mi chociaż zarys ewolwenty pisanej z palca i zeby obwod sie zamknął
zara sie dowiem ze macie ewolwente w biobliotece, to moze ewoluta albo hipocykloida ?