Budowa frezarki CNC do alu (5-7k). Jak to ugryść

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 02 maja 2014, 14:27

Ogólnie - nie żałuj masy i przekrojów elementów konstrukcyjnych maszyny. Warto pochodzić po złomowiskach - starsze generacje maszyn CNC już są nagminnie kasowane i złomowane. Przy ograniczonym budżecie to najtańsze źródło zaopatrzenia w materiały. Plany takiej maszyny rodzą się na biegu w głowie konstruktora - w zależności od tego, co się znajdzie.

Poczytaj sobie wątek "Tokarka CNC ze złomu" w dziale Tokarka - to od dawna nie jest tylko tokarka, to czteroosiowa tokarko frezarka na tę chwilę i to jeszcze nie jest ostatnie słowo w tej konstrukcji.

Tagi:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 02 maja 2014, 18:06

Jak elementy do obróbki nie przekraczają pola ok 300x150 to możesz poszukać "Zosi", kupić od Markompa silniki i sterowniki, od Cosimo PikoCNC, jakieś pierdy typu koła na pasek i paski zębate i z dodatkowego złomu podorabiać co potrzeba. Jak chcesz coś z szybszym wrzecionem, to budowa się komplikuje.

Autor tematu
Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Armstec » 02 maja 2014, 18:42

300x150x50 dało by rade w zupełności
większość części które robię mieści się na formatkach 200x100x10mm często nawet po kilka
a wydajność nie musi być produkcyjna bo jak mówiłem rzadko zdarza się 2x to samo do wykonania wiec tępo ślimacze nie wadzi

zaraz poszukam co to za sprzęt

varom
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: varom » 07 maja 2014, 21:43

Witajcie.
Spróbuję się podpiąć pod temat, bo aktualnie rozgryzam podobny problem. Otóż mam kompletną frezarkę Kimli. Wszystko ładnie (jak na 10 letni sprzęt) działało, do czasu jak - delikatnie mówiąc - szlag nie trafił płyty głównej sterownika. I tak: mam sprawny falownik, sterowniki silników, no i chyba zasilanie. Sterowanie właśnie mi wraca z serwisu, o którym nie będę wspominał, bo szkoda nerwów i czasu. Moje pytanie brzmi czy w takim razie podłączam nową płytę główną np. SSK-MB2 i przez Macha (program będę kupował, bo do tej pory był PC-Cam) da radę to poustawiać? A co z zasilaniem takiej płyty? Czy będę mógł się posłużyć tym, które mam? Bo muszę chyba mieć takie, aby zgadzało się z parametrami elektrycznymi tej płyty. I silniki krokowe. One są zasilane jakoś z tej płyty czy potrzeba też jakiś moduł zasilający jak MZ-01. Bo to chyba nie jest takie proste że płytę główną sterownika zasilam transformatorem toroidalnym. Czekam na wyjaśnienia i w między czasie nadal szukam.
pozdrawiam

[ Dodano: 2014-05-07, 22:14 ]
płytę główną zasilam: 230vac -> odpowiedni transformator dobrany pod silniki krokowe->płyta główna?
czy inaczej?: 230VAC -> moduł zasilający 12DC (ale jaki prąd itd) ->płyta główna
i osobno zasilanie silników krokowych przez zasilanie za pomocą MZ-02 z dobranym pod silniki transformatorem?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”