Potrzebuje jak najwiecej informaci

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

glopijasio
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4

Post napisał: glopijasio » 26 lip 2009, 10:31

Dzięki skoti!

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: WZÓR » 26 lip 2009, 11:12

Uruchomiłem program. Frezarka zaczęła wiercić, doszła do gł. ok. 1mm wtedy dałem STOP. posów się zatrzymał (obroty jak zwykle nie).
... i tak się dzieje.
przekręciłem potencjometr z trybu AUTO na MANUAL. w tym momencie obroty się zatrzymały.
i tu błąd!!! Na klawiaturze masz jeszcze trzy klawisze sterujące wrzecionem (CW), (CCW), (STOP) ,tj. obroty prawe/lewe i stop .
Nie wyłączaj obrotów potencjometrem lecz klawiszem STOP.
Co ciekawe jak dałem CYKLE START to orotów nie było , ale posów szedł dalej w trybie programu.
... i nie będzie jak wcześniej nie naciśniesz klawisza CW.
co ciekawe, to że nakiełek ten w połowie przerwany był robiony 300mm nad detalem. ale drugi nakiełek już wrócił do wartości bezwzględnej o 200mm niżej.
... jak zatrzymałeś program np. na współrzędnych X0. Y0. Z1. i wycofasz wrzeciono np. na Z100. to po ponownym uruchomieniu wrzeciono musi wrócić do pozycji przed zatrzymaniem . (w tym momencie trudno mi powiedzieć co się stało).

P.S. na jakiej maszynie robisz?

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 26 lip 2009, 16:32

WZÓR pisze:Cytat:
co ciekawe, to że nakiełek ten w połowie przerwany był robiony 300mm nad detalem. ale drugi nakiełek już wrócił do wartości bezwzględnej o 200mm niżej.

... jak zatrzymałeś program np. na współrzędnych X0. Y0. Z1. i wycofasz wrzeciono np. na Z100. to po ponownym uruchomieniu wrzeciono musi wrócić do pozycji przed zatrzymaniem . (w tym momencie trudno mi powiedzieć co się stało).

Wszystko zalezy jak jest napisany program . Prawdopodobnie w liniach od ktorych kontynuowales nie bylo podanej wartosci Z i i maszyna kontynuowala program od miejsca gdzie bylo zostawione wrzeciono . Dopiero przy najezdzie na drugi otwor byla na nowo podana wartosc Z i maszyna zeszla na w wlasciwa glebokosc .
Zaloz swoj temat , wstaw ten kod na forum to bedze mozna podyskutowac . Tak to jest tylko zgadywanie .

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 26 lip 2009, 21:09

skoti pisze:... wstaw ten kod na forum to bedze mozna podyskutowac . Tak to jest tylko zgadywanie .
... to nie mój kod , lecz glopijasio - ja zwykle zapisuję go tak np.;
...
G98 G81 X0 Y0 Z-50. R2.5 F252
X20.
G80 Z25.
...
i jest OK. :wink:
P.S. Naszemu koledze nie chodzi o kod , lecz jak zatrzymać obroty wrzeciona , ale w trakcie dyskusji wychodzą (jak widać i inne sprawy).

lumaq
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: lumaq » 10 paź 2009, 22:55

Cześć, debiutancki post.
Doszedłem do wniosku, że tytuł tego topicu się świetnie nadaje dla mojego postu ponieważ jestem totalnie zielony w tematach CNC.
Chodzi o to, że interesuje się czy możliwe jest zrobienia takiego urządzenia, które będzie grawerować w dowolnym kamieniu czarnobiałe obrazki z plików plików .jpg , a przy tym nie przekroczyć 2000 zł.
Znajomy mi dzisiaj gadał o wykorzystaniu wierteł i wierceniu otworków o określonej głębokości w wybranych punktach. W zasadzie najważniejsze jest to, żeby urządzenie odzworywało stosunkowo poprawnie zawartość jpegów, działało całkiem sprawnie i nie przekroczyło tego magicznego limitu 2000 zł. Wielkość powinna być dopasowana do wielkości przeciętnej płytki chodnikowej. Posiedziałem godzinke na googlach drążąc temat i jestem przytłoczony ilością informacji. Poprostu potrzebny mi jest jakiś kierunkowskaz i troche wiedzy ogólnej związanej z moim pytaniem, a ilośc materiałów jest tak ogromna, że musiałbym spędzić miesiące zagłębiając temat na podstawie linków z google. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoti » 10 paź 2009, 23:14

lumaq, proponuje Ci założyć własny temat . Na forum istnieje dział obróbka kamienia . Zakładając własny temat będziesz mógł podziękować osobom które Ci pomogą .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”