Mały problem - chyba ?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Mały problem - chyba ?
Mam takie pytanie. Czy jest możliwość zaprogramowania tokarki cnc, a raczej automatycznego podajnika prętów tak, aby po podaniu pręta do maszyny nie był wykonywany program do obróbki. Czyli:
O00001 (JAKIS TAM PROGRAM);
G28;
T101;
.
.
.
(Program)
.
.
.
G28;
G105 J50.;
M99;
Tutaj po podaniu pręta o długości 50mm nastąpi ponowne uruchomienie programu. Ja raczej szukam rozwiązania aby program nie był wykonywany - dopiero ręcznie włączany cykl.
O00001 (JAKIS TAM PROGRAM);
G28;
T101;
.
.
.
(Program)
.
.
.
G28;
G105 J50.;
M99;
Tutaj po podaniu pręta o długości 50mm nastąpi ponowne uruchomienie programu. Ja raczej szukam rozwiązania aby program nie był wykonywany - dopiero ręcznie włączany cykl.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
hm na niemasz czegos takiego jak Stop warunkowy wpisany w prog. ?? w hh tak jest leci program a w którymś bloku jet STOP .. i maszyan czeka az wcisne zielony. i to samo było by uciebie podaje preżęt ustawia jes w jakiejś pozycji i STOP.. potrzebujesz jeszcze tylko wiedziec jakie G jest za to odpowiedzialne .. lub nam by sie przydało znac typ sterowania o jakim piszesz
[ Dodano: 2008-07-31, 20:00 ]
oo takie coś znalazłem moze zadziała i u ciebie M00 Stop bezwarunkowy
M01 Stop warunkowy (działa, gdy wciśnięty jest odpowiedni klawisz na sterowniku maszyny)
[ Dodano: 2008-07-31, 20:00 ]
oo takie coś znalazłem moze zadziała i u ciebie M00 Stop bezwarunkowy
M01 Stop warunkowy (działa, gdy wciśnięty jest odpowiedni klawisz na sterowniku maszyny)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
po podaniu materialu wpisz M0. maszyna sie zatrzyma i bedzie czekala na twoja reakcje. mozesz rowniez edytowac podprogram do podawania materialu. widze ze masz to na fanucu, jaka to maszyna? i jaki masz podajnik?
[ Dodano: 2008-07-31, 20:11 ]
[ Dodano: 2008-07-31, 20:14 ]
pa zakonczyles program funkcja M99 co go zapetla, jesli chcesz zatrzymac program bez zapetlania uzyj M30 zamiast M99 lub wylacz na pulpicie przycisk do powtarzania programu.
[ Dodano: 2008-07-31, 20:11 ]
np po to aby zmierzyc czy maszyna dobrze wystawila material lub wymienic narzedzie jesli na maszynie jest za malo pozycji... powodow moze byc tysiac...kaleena pisze:Napisz dokładnie o co ci chodzi, po co ci zatrzymanie obróbki z pręta?
[ Dodano: 2008-07-31, 20:14 ]
pa zakonczyles program funkcja M99 co go zapetla, jesli chcesz zatrzymac program bez zapetlania uzyj M30 zamiast M99 lub wylacz na pulpicie przycisk do powtarzania programu.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
z tego co pamietam to podajnik konczac preta daje sygnal do przeladunku maszyna laduje sobie podprogram do przeladunku i obcinania poczatkowego i poprostu na samym koncu tego podprogramu wpisz M0 albo M20 Numeru podprogramu nie pami€tam ale jak co to da sie przypomniec a bylo to na tokarkach STAR16 I 20 F: 18i :napewno dziala
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja wiem, że powodów może być tysiąc, ale kolega napisał, że obróbka idzie z pręta. Podajniki raczej znacząco się nie mylą (co do mierzenia wysunięcia), chyba że są zrąbane; wymiana narzędzia jeśli jest za mało pozycji, hmm... takie rzeczy się ustala przed uruchomieniem programu. Ta funkcja to M00 -> maszyna się zatrzymuje, można otworzyć drzwi i zrobić, co tam się chce. Na pulpicie jest podświetlona następna linijka programu i zielonym włączamy kontynuację programu. Ja tej funkcji używam, kiedy bagnet podajnika ma robić za bazę.Draco pisze:np po to aby zmierzyc czy maszyna dobrze wystawila material lub wymienic narzedzie jesli na maszynie jest za malo pozycji... powodow moze byc tysiac...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
to bardzo malo podajnikow w zyciu widziales... te malo znaczace pomylki maja czasami niezle w skutkach kolizje... widzialem na wlasne oczy...kaleena pisze:Podajniki raczej znacząco się nie mylą (co do mierzenia wysunięcia), chyba że są zrąbane;
[ Dodano: 2008-08-01, 11:04 ]
roberta pisze:z tego co pamietam to podajnik konczac preta daje sygnal do przeladunku maszyna laduje sobie podprogram do przeladunku i obcinania poczatkowego i poprostu na samym koncu tego podprogramu wpisz M0 albo M20 Numeru podprogramu nie pami€tam ale jak co to da sie przypomniec a bylo to na tokarkach STAR16 I 20 F: 18i :napewno dziala
tak programy pisze jedynie producent stara, programowalem dlugi czas dwa takie kombajny 7 i 9 osiowe. STAR SB-16 i STAR SR-32J i powiem tobie, ze i w nim maszyna potrafi sie pomylic i zrobic na koniec za krotka sztuke lub wystawic za dlugi material i zniszczyc narzedzie jesli jest skaza na materiale...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -