Cześć,
Mam pytanie dotyczące pracy 4-osiowego plotera frezującego, na którym pracuję od kilku miesięcy.
Praca boczna, czyli w płaszczyźnie YZ, głowica obrócona o 90 stopni. (Obróbki pod innymi kątami nie wykonuję - tylko -90, 0 i 90).
Kod .nc powinien przedstawiać czoło freza tak? A przeliczanie ścieżki, biorąc pod uwagę długość narzędzia - które maszyna powinna mierzyć na czujniku - powinno odbywać się po stronie maszyny?
Na tę chwilę wygląda to tak, że kod .nc musi być dostosowany pod konkretną długość narzędzia, które to narzędzie muszę ręcznie mierzyć i wpisywać w ustawieniach na maszynie...
Mając te kilka miesięcy doświadczenia wydaję mi się że coś tu jest nie tak... Maszyna była kupiona nowa, od polskiego producenta.
Praca boczna na 4-osiowym ploterze
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
CAM na maszynie to Infocam 5.
Jakie sterowanie to nie wiem (chodzi o konkretną nazwę?), na 99% nie ma ono właśnie tego RTCP, w każdym razie ma ono współpracować z oprogramowaniem CAD/CAM którego postprocesor został dostosowany pod to - jak dla mnie - upośledzone sterowanie.
A dlaczego tak jest producent maszyny nie wyjaśnił.
To sterowanie z RTCP jest drogie?
Jakie sterowanie to nie wiem (chodzi o konkretną nazwę?), na 99% nie ma ono właśnie tego RTCP, w każdym razie ma ono współpracować z oprogramowaniem CAD/CAM którego postprocesor został dostosowany pod to - jak dla mnie - upośledzone sterowanie.
A dlaczego tak jest producent maszyny nie wyjaśnił.
To sterowanie z RTCP jest drogie?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
InfoCAM to właśnie sterowanie i nie ma ono RTCP. Sterowania z RTCP trochę kosztują ale dokładnie ile to Ci nie powiem, bo nie wiem... Zazwyczaj takie obróbki robi się w CAMie, z resztą mam maszynę z tym samym sterowaniem i wygląda to właśnie tak, ja po prosu zestandaryzowałem sobie długości narzędzi tak aby zawsze wkładać narzędzie z takim samym wysunięciem. Jak się nie ma co się lubi to się robi na tym, co się ma