W związku że w Polsce nie ma dobrych spawaczy którzy by mieli czas i chęć pospawania profili stalowych.
Nie znalazłem firmy która by miała chęć wyżarzyć i odpuścić ramę.
I nie znalazłem pana który by miał chęć wyrównać profile na frezarkę postanowiłem wykonać frezarkę z blachy aluminiowej przyciętej na CNC.
I pytanie:
Frezarka będzie miała wymiary 100-120 cm (może 50-60) długości
50-60 cm szerokości
Z jakiej bach aluminiowej wykonać boki, wzmocnienia.
Raczej będę się starał robić jak najwięcej wzmocnień a cieszą blachą aluminiową.
Frezarka będzie miała jak najniższa wysokość z ruchomą bramą.
Blachy użyte będą 100 mm 15 mm 20 mm - konstrukcja
Blat który będzie tylko usztywniane całą konstrukcję około 5mm- ( max 10mm )
Proszę podać absolutne minimum blach aluminiowych do takiej konstrukcji aby obliczyć koszt i ewentualnie zwiększyć grubość w późniejszym projekcie np. Z 10mm do 15mm lub więcej.
Wole zastosować więcej wzmocnień aby usztywniane onstrukcje niż wykonać z grubej 20 mm łączy aluminiowej a ma mieć mniej wzmocnień.
Boczne konstrukcje np. Lepiej aby składały się z 2 blach po 10 mm niż z jednej 20 mm
Proszę mi na świetlic w sposób ogólny jakie są niespodzianki problemy przy wykonaniu takiej konstrukcji.
frezarka z aluminium wycinania na CNC grubość blach
-
- Posty w temacie: 1
Są, są, trzeba zrobić rysunki, wysłać i przypominać się telefonicznie o wycenie.
Firmy które mają zaplecze i dobrych fachowców starają się trzymać stałych zleceń(kto z nas tego nie lubi?).
Jak dzwoni klient i mówi, że ma do pospawania parę profili, taką tam ramkę to reakcja jest do przewidzenia: nie nie nie.
PS. no i trzeba się przygotować na to, że jakość kosztuje.
Firmy które mają zaplecze i dobrych fachowców starają się trzymać stałych zleceń(kto z nas tego nie lubi?).
Jak dzwoni klient i mówi, że ma do pospawania parę profili, taką tam ramkę to reakcja jest do przewidzenia: nie nie nie.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
A no właśnie nie było łatwo.maglo18 pisze:Co do pierwszych trzech linijek to słabo kolega szukał. Obecnie jestem w trakcie składania frezarki gdzie rama była spawana wyżarzana oraz jest na etapie obrabiania płaszczyzn. Nie było łatwo ale da się znaleźć takie firmy.
Nie interesują mnie już spawacze i firmy od wyżarzania.
Dobrze szukałem niestety nikt nie jest zainteresowany jednostkową produkcją.
A ja nie mam zamiaru czekać na ich łaskę że może kiedyś jak będzie czas, będzie im się chciało i skalkulują to tak aby im się opłacało to MOŻE się podejmą.
Szkoda mojego czasu a jeżdżenie wielu kilometrów też kosztuje i nic z tego nie wynika.
[ Dodano: 2016-12-07, 17:33 ]
Ile razy mam się przypominać ?? Obudowy ze stali się wyleżały ponad pół roku do malowania proszkowego.atlc pisze:Są, są, trzeba zrobić rysunki, wysłać i przypominać się telefonicznie o wycenie.
3 razy podwójnie musiałem jechać wiele kilometrów bo od leżenia niestety rdzewiały.
Więc trzeba było od nowa je czyścić i polerować.Za trzecim razem gość spier.........

6 razy przyjazd i przywiezienie elementów które od leżenia rdzewiały + kilka może 8 przyjazdów ( nawet więcej ) żeby dowiedzieć się że jest nie zrobione, ponieważ telefonów oczywiście nikt nie odbiera.
JEDYNY DOBRY SPAWACZ którego znałem i był chętny do każdej pracy ( wyliczał wszystko z wzorów przed spawaniem ) i zawsze praca była wzorcowo wykonana niestety wyjechał za granicę i spawa w fabryce łopatki do turbin AIR BASE
Na telefon to można PIZZE zamówić

Klient jak chce musi przyjechać do firmy, przedstawić co ma do zrobienia czego oczekuje i dopiero wtedy się dowie co i jak.
Na telefon są 2 odpowiedzi nie robimy lub robimy wszystko a na miejscu dowiadujemy się smutnej prawdy.
Najlepiej sypnąć z 2 tysiaki za gotowość zastanowienia się czy podejmą się zleconej pracy

Jakość kosztuję tylko nikt nawet jak chcesz zapłacić nie zagwarantuje Ci 100% jakości i rozsądnego terminu bez odwlekania.
Takim sposobem wolę konstrukcję wykonać z aluminium bo będzie szybciej.Konstrukcja będzie dokładniejsza i sam zrobię jaka mi się podoba bez JAŚNIE WIELMOŻNYCH PANÓW FACHOWCÓW.
Ramę już sobie sam pospawałem spawarką kupioną w Castoramie i nawet jestem pod wrażeniem dokładności ale wolę zrobić z aluminium.
Rama stalowa niech leży i się sezonuję .
[ Dodano: 2016-12-08, 10:10 ]
A można wiedzieć co co to co to za firmy jeżeli to to nie tajemnica ?maglo18 pisze:Co do pierwszych trzech linijek to słabo kolega szukał. Obecnie jestem w trakcie składania frezarki gdzie rama była spawana wyżarzana ora
z jest na etapie obrabiania płaszczyzn. Nie było łatwo ale da się znaleźć takie firmy.
Bo narazie tylko słyszę ze jak na fuchę to niestety za duże bo do kieszeni się nie zmieści

A oficjalnie pojedynczych zleceń nie wykonują bo nie ma czasu td.
2 firmy dały cenę zaporowe na odpierniczyć się i czas wykonania jak bedą mieć czas i chęć
Ale jakoś się nie doczekałem.
Ile taka operacja odpuszczania ramy 100 x 50 x 20 cm może kosztować po normalnych cenach
Wszyscy tylko mówią ze to jednorazowy załadunek do pieca i to musi kosztować - może może racja.
Ale jakby to był jeden załadunek to by zrobili i już.
Ile czasu trzeba poświęcić na tą operacje odpuszczanie i wyżarzania ?