Historia obrabiarek CNC (wraz ze zdjęciami)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Historia obrabiarek CNC (wraz ze zdjęciami)
witam, od dłuższego czasu poszukuje pilnie do pracy dyplomowej historii obrabiarek CNC, niestety nie mogę nigdzie tego znaleść na necie. jeśli ktoś miałby linka z ciekawym opracowaniem (mile widziane zdjęcia) to bardzo prosze o zamieszczenie linka. z gór dzięki,
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Niewiele jest książek, w których znajdziesz potrzebne materiały ale trochę jest w:
„Podstawy Obróbki CNC” – Wydawnictwo REA www.rea-sj.pl tłumaczenie z niemieckiego. Jest w niej „Historyczny rozwój CNC”. Książka do dostania.
„Operator obrabiarek sterowanych numerycznie” – Autor: Witold Habrat, Wydawnictwo „KaBe”, www.kabekrosno.com Trochę historii we wstępie.
Warto poznać aczkolwiek już bez historii: „Podstawy programowania obrabiarek sterowanych numerycznie” – Autor: Bronisław Stach, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne
Trzeba tez przejrzeć roczniki miesięcznika „Mechanik”. W nim były artykuły, które traktowały o rozwoju CNC.
abel
„Podstawy Obróbki CNC” – Wydawnictwo REA www.rea-sj.pl tłumaczenie z niemieckiego. Jest w niej „Historyczny rozwój CNC”. Książka do dostania.
„Operator obrabiarek sterowanych numerycznie” – Autor: Witold Habrat, Wydawnictwo „KaBe”, www.kabekrosno.com Trochę historii we wstępie.
Warto poznać aczkolwiek już bez historii: „Podstawy programowania obrabiarek sterowanych numerycznie” – Autor: Bronisław Stach, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne
Trzeba tez przejrzeć roczniki miesięcznika „Mechanik”. W nim były artykuły, które traktowały o rozwoju CNC.
abel
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Mam taką książkę w PDF. Ktoś chce???abel pisze:Warto poznać aczkolwiek już bez historii: „Podstawy programowania obrabiarek sterowanych numerycznie” – Autor: Bronisław Stach, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne
Jeśli tak to jest mały problem, ale do rozwiązania. Plik PDF ma prawie 100MB. Ja się nie znam na udostępnianiu w sieci (i mam do niej ograniczony dostęp), więc mogę to wysłać pocztą na płycie CD (oczywiście gratis) dla jakiegoś bardziej obytego z internetem forumowicza, który będzie wiedział jak to się robi.
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wejdź np: na stronę http://www.rapidshare.com/
Otworzy Ci się okienko, gdzie od razu możesz załączyć swój plik. Wyszukaj go w swoich folderach i kliknij ENTER. Zacznie się wysyłanie pliku na serwer. Na koniec zostanie podany link do miejsca gdzie ten plik został zapisany na serwerze. Ten link podajesz tu na Naszym forum a my sobie ściągamy.
Podczas ściągania występują takie przypadki:
- ukazuje się okno w którym wybieramy zakładkę FREE
- jeśli już ktoś ściąga w tym czasie to my nie możemy i trzeba czekać. Jeśli jest już blisko końca ściągania przez tego kogoś to informuje nas za ile minut będzie można ponowić ściąganie.
- jesli nikt nie ściąga pliku, który chcemy ściągnąć to zaczyna się odliczanie ok 1 minuty
- po zakończeniu odliczania klikamy przycisk i pojawi się okienko zapisywania pliku na naszym dysku. Jeśli ktoś gdzieś klinie od nas szybciej to ściąga plik ten ktoś, a my musimy czekać.
Generalnie, gdy jest duży ruch wymaga to cierpliwości, ale udaje się ściągać bez większych problemów.
Otworzy Ci się okienko, gdzie od razu możesz załączyć swój plik. Wyszukaj go w swoich folderach i kliknij ENTER. Zacznie się wysyłanie pliku na serwer. Na koniec zostanie podany link do miejsca gdzie ten plik został zapisany na serwerze. Ten link podajesz tu na Naszym forum a my sobie ściągamy.
Podczas ściągania występują takie przypadki:
- ukazuje się okno w którym wybieramy zakładkę FREE
- jeśli już ktoś ściąga w tym czasie to my nie możemy i trzeba czekać. Jeśli jest już blisko końca ściągania przez tego kogoś to informuje nas za ile minut będzie można ponowić ściąganie.
- jesli nikt nie ściąga pliku, który chcemy ściągnąć to zaczyna się odliczanie ok 1 minuty
- po zakończeniu odliczania klikamy przycisk i pojawi się okienko zapisywania pliku na naszym dysku. Jeśli ktoś gdzieś klinie od nas szybciej to ściąga plik ten ktoś, a my musimy czekać.
Generalnie, gdy jest duży ruch wymaga to cierpliwości, ale udaje się ściągać bez większych problemów.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Witam.
Dzięki Bydgost za info. Już wiem, jak to się robi. Poniżej link...
Miłej lektury...
http://rapidshare.com/files/223489735/P ... c.pdf.html
Dajcie ktoś znać, czy to się ściąga...
Dzięki Bydgost za info. Już wiem, jak to się robi. Poniżej link...
Miłej lektury...
http://rapidshare.com/files/223489735/P ... c.pdf.html
Dajcie ktoś znać, czy to się ściąga...
Pozdrawiam
Grzesiek
Grzesiek