Wyżarzanie bramy w przydomowym ogródku

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: oprawcafotografii » 17 kwie 2016, 11:31

Blady pisze:...Zamierzam zrobić to w ten sposób że, wykopię dołek mniej więcej 80x80 gł z 40cm. Na dole ułoże z cegieł tak jskby ruszta. Podkopie jakieś podejście dla rury którą podam za pomocą łazienkowego wiatraka powietrze...
Jak juz szkonczysz marnowac czas i materialy pewnie wyjdzie ze TANIEJ i LEPIEJ
byloby po prostu to zlecic i zaplacic.

q

„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

Tagi:

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ma555rek » 17 kwie 2016, 12:08

Moze i taniej albo lepiej, ale fajnie jest gonić króliczka. Frezarkę też buduje nie dlatego że potrzebna tylko że skoro tylu zbudowało...
Ja proponuje inaczej.
Ryż lub kaszę można gotować tak że zagotowuje się garnek z tym specjałem i nastepnie zawija się w koc aby w temperaturze pozostał i dojrzał.
Z gazem lub węglem jest tak że cały czas pompujesz ciepło a detal leży w przeciągu temperatury - musisz pilnować i ciagle dokładac.
Wykorzystaj spiralki elektryczne - 5 szt po 1kW w koralikach którymi owiniesz detal, całość w kocyk (cegły, wata, inne takie) i masz spokojną robotę z pełna kontrolą bez zbędnych wyziewów z temperaturą.
Kup miernik za 30zł z pomiarem temperatury - wprawdzie sonda straci izolację ale gdy włożysz ją do ceramicznej rurki to bedziesz wiedział jaka temp bo utrata izolacji nie przerywa działania sondy.
Tylko nie dotykaj czegokolwiek gdy już włączysz bo może się jakaś spiralka rozciągnąć i zrobić zwarcie do miernika - pstryk pod ręką pozwoli bezpiecznie sprawdzać jak się nagrzało.
Czysto, bez brudu, bez komina, pełna regulacja i kontrola.
Pasjonat

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: upanie » 17 kwie 2016, 15:31

Wykorzystaj spiralki elektryczne - 5 szt po 1kW w koralikach którymi owiniesz detal, całość w kocyk
Tylko, że ten detal to pewnie cała rama a to już trzeba pewnie trochę więcej niż 5 grzałek. No i jak to wszystko włączy to bezpieczniki się zbuntują.
czilałt...

Autor tematu
Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Blady » 17 kwie 2016, 15:56

Pozostanę przy pierwotnych założeniach czyli węgiel i ceglana zabudowa z nakryciem. Nie wyjdzie, trudno. Co do mojego czasu, jestem akurat z tych którzy go posiadają i cieszę się że moge go poświęcić na swoje widzimisie... I żeby nie było że jestem z tych którzy szkłem du** podcierają... Po prostu chcę to zrobić sam a temat założyłem żeby wysłuchać waszych opinii. Jak widać są za i przeciw są też różne opcje...

Na forum jest sporo maszynek które nie były poddane żadnej obróbce i chodzą. Jak to już sprawa drugorzędna ;)
Maszynka którą buduje jak będzie miała dokładność 0.1 na polu 400x400mm będzie to dla mnie wystarczające.

Jutro jadę zaopatrzyć się w stal i po woli coś zaczne klecić

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 17 kwie 2016, 16:13

No to w takim razie ja zadam pytanie nieco związane z tym wątkiem.
Na pewno zaraz większość będzie drzeć łacha ze mnie jaki to mało precyzyjny jestem (sam bym darł :D ) ale...
Jak bardzo całe to wyżarzanie jest niezbędne. Powiedzmy taka maszynka z profili stalowych o polu roboczym jakieś 500x500x150 (dla przykładu). Co się stanie i ew. w jakim czasie jeśli nie będzie wyżarzona? Czy będzie się odkształcać w takim stopniu, że po jakimś czasie wózki nie będą chciały jeździć czy tylko nieznacznie.
Wiem, że samo spawanie mocno "ciągnie" ale po spawaniu już pociągnęło i teraz co?
Jak się wyżarza potężne konstrukcje i czy w ogóle?
czilałt...

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ma555rek » 17 kwie 2016, 18:14

upanie pisze:ale po spawaniu już pociągnęło i teraz co?
i nic, zależy od rodzaju materiału. Czasem pozosteje a innym razem masz rano +0,1mm a wieczorem -0,1mm ( tzw stal nieuspokojona - a wiesz z czego jest zrobione???)
Ale podczas obróbki zdjęcie frezem każdej warstwy ( szczególnie gdy jest o dużej powierzchni) powoduje że naprężenia przenosi inny przekrój więc się ponownie deformuje w nowym układzie sił.
I tak za każdym przejściem więc można długo frezować. Wprawdzie wraz z coraz cieńszą warstwą będzie coraz mniej ale jednak. Dlatego wyżarzanie.
Dla większych obciążeń przekroju dochodzi jeszcze zmniejszenie sztywności elementu choć to przypadek specyficzny
Wyobraź sobie dwie sprężyny naciągowe i napięte. Jeżeli złapiesz za połaczenie i trochę je naciagniesz to jedna się rozciągnie a druga będzie pomagać w tym naciąganiu. ( bo cały czas ciagnie zgodnie choć coraz mniej wraz z wielkością przesunięcia.
Czy relatywnie łatwo wykonać deformację
Teraz weź dwa pręty i pospawaj je na końcu. I ponownie poddaj te końce przesunięciu
Musisz odkształcić jeden pręt - rozciagnąć ale również i drugi - ścisnąć.
Czyli oba pręty będą przeszkadzać w powstaniu deformacji
Jak wyżarzysz to zamiast układu sprężystego masz nienaprężone elementy.
Korzyść bezpośrednia - zmniejszenie podatności na drgania własne - gdy pukniesz w korpus to zamiast dzwonić to jest głuchy plastyczny dźwięk
Pasjonat

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 18 kwie 2016, 06:28

Czyli jednak potrzebne :mrgreen:
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”