Witam!
Może zacznę od tego że na co dzień pracuję na CTX510eco z oprogramowaniem Siemensa 840D z SHOPTURN.
Od niedawna zaczynam pisać własne programy, doszkalam się i douczam, w pracy programy piszą u nas technolodzy.
Fakt który mnie zdziwił to taki że na programach jakich ja pracuję występuje parametr obrotów wrzeciona "V"
np F0.22
V 180
przy pisaniu programów lub w innych maszynach zauważyłem że parametr obrotów wrzeciona jest "S" i zazwyczaj wygląda, że obroty na tym drugim parametrze są owiele wyższe np S1500, S2200.
I moje pytanie jak sobie ów obroty przelicać z V na S i z S na V, i jak dobierać parametry posuwów do poszczególnych opcji?
o ile się nie mylę S to są obroty na mm, a V to obroty na m.
Wiem że dobór parametrów skrawania teraz wybiera się niby z danych katologowych, ale wiem że rzeczywistość bywa nie raz okrutna i czy ktoś by przy okazji miał jakiegoś linka albo wiedzę którą się chciał podzielić na temat dobierania optymalnych (wypośrodkowanych) parametrów obróbki? dziękuję za odpowiedzi
Przeliczanie obrotów i posówów
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Vc-to jest prędkość skrawania wyrażona w [m/min]
S-obroty wrzeciona, wyrażone w [obr/min]
Vc jest dosyć złożonym parametrem, zależy od rodzaju materiały obrabianego przedmiotu, typu narzędzia.
Wzór zapewne znasz...Vc=Pi(3.14)*D*N/1000
Jak widzisz aby obliczyć Vc musisz znać obroty wrzeciona w przypadku frezarki bądź przedmiotu obrabianego w przypadku tokarki. Chcąc obliczyć sobie na szybko jaka nam wyjdzie prędkość skrawania, można w pamięci sobie przyjąć że na maszynie mamy 1000 obr/min wówczas 1000 z licznika i mianownika się skróca i pozostaje na placu boju jedynie Pi*D
czyli w przypadku np freza fi 16mm*3.14=50[m/min] tak więc frezując alu można podkręcić obroty do tych 2000[obr/min] pod warunkiem że zamocowanie i inne warunki na to pozwolą;)
Natomiast chcąc wyliczyć obroty jakie mamy zadać naszej maszynie musimy znać prędkość skrawania dla danego typu narzędzia(węglik, węglik pokrywany, stal szybkotnąca HSS) oraz rodzaj materiału obrabianego
Wzór: n=Vc*100/Pi*D [obr/min]
Ja go zawsze sobie skracam do postaci: n=Vc*318/D co również przy średnich zdolnościach analitycznych można policzyć na szybko w głowie:D
Tak więc frezyjąc w stali(powiedzmy 18G2A-teraz to S355 wg PN-EN) frezem fi 10 z HSS zakładam Vc 20-30[m/min] z czego wynika n=25*318/10=795[obr/min]
Prędkości skrawania dla różnych materiałów i narzędzi tak jak wspomniałem w katalogach producentów narzędzi ale i doświadczenie;) np dla nierdzewki zazwyczaj odejmuję jeszcze te 30% od sugerowanych katalogowych.
Posuw w toczeniu określa się w[mm/obr] ważna jest również głębokość skrawnia ap
Czyli np dla toczenia zrubnego po zewnątrz płytką WNMG bądź CNMG zadaję F(ang. feed)=0.3mm/obr z czego znając obroty maszyny można wyliczyć posuw minutowy: Vf=0.3[mm/obr]*1000[obr/min]=300[mm/min]
Stała prędkośc skrawania na tokarce w kodzie ISO to G96 i podajemy ją zazwyczaj Literą S, ograniczenie obrotów wrzeciona to zazwyczaj G97 i również S.
Dla wykańczaka np płytki V i promieniu R0.2/0.1 dałbym dla alu posuw F0.05-0.2[mm/obr]
Z czasem napewno poczujesz o co w tym wszystkim chodzi i będziesz liczył w głowie;)
Pozdrówka Krzysiek
S-obroty wrzeciona, wyrażone w [obr/min]
Vc jest dosyć złożonym parametrem, zależy od rodzaju materiały obrabianego przedmiotu, typu narzędzia.
Wzór zapewne znasz...Vc=Pi(3.14)*D*N/1000
Jak widzisz aby obliczyć Vc musisz znać obroty wrzeciona w przypadku frezarki bądź przedmiotu obrabianego w przypadku tokarki. Chcąc obliczyć sobie na szybko jaka nam wyjdzie prędkość skrawania, można w pamięci sobie przyjąć że na maszynie mamy 1000 obr/min wówczas 1000 z licznika i mianownika się skróca i pozostaje na placu boju jedynie Pi*D

Natomiast chcąc wyliczyć obroty jakie mamy zadać naszej maszynie musimy znać prędkość skrawania dla danego typu narzędzia(węglik, węglik pokrywany, stal szybkotnąca HSS) oraz rodzaj materiału obrabianego
Wzór: n=Vc*100/Pi*D [obr/min]
Ja go zawsze sobie skracam do postaci: n=Vc*318/D co również przy średnich zdolnościach analitycznych można policzyć na szybko w głowie:D
Tak więc frezyjąc w stali(powiedzmy 18G2A-teraz to S355 wg PN-EN) frezem fi 10 z HSS zakładam Vc 20-30[m/min] z czego wynika n=25*318/10=795[obr/min]
Prędkości skrawania dla różnych materiałów i narzędzi tak jak wspomniałem w katalogach producentów narzędzi ale i doświadczenie;) np dla nierdzewki zazwyczaj odejmuję jeszcze te 30% od sugerowanych katalogowych.
Posuw w toczeniu określa się w[mm/obr] ważna jest również głębokość skrawnia ap
Czyli np dla toczenia zrubnego po zewnątrz płytką WNMG bądź CNMG zadaję F(ang. feed)=0.3mm/obr z czego znając obroty maszyny można wyliczyć posuw minutowy: Vf=0.3[mm/obr]*1000[obr/min]=300[mm/min]
Stała prędkośc skrawania na tokarce w kodzie ISO to G96 i podajemy ją zazwyczaj Literą S, ograniczenie obrotów wrzeciona to zazwyczaj G97 i również S.
Dla wykańczaka np płytki V i promieniu R0.2/0.1 dałbym dla alu posuw F0.05-0.2[mm/obr]
Z czasem napewno poczujesz o co w tym wszystkim chodzi i będziesz liczył w głowie;)
Pozdrówka Krzysiek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
G97 raczej stala predkosc obrotowa,a nie ograniczenie obrotow. w Sinumeriku ograniczenie obrotow to funkcja LIMS, jak dobrze pamietam. Ale w tym szopturnie podaje sie to w ktoryms okienku.
ps Zamulua ten CTX jak klikniesz za szybko?
ps Zamulua ten CTX jak klikniesz za szybko?

byl Spnner PD, CTX 310 eco (sinumerik 840D, 810, autoturn, shopmil)
jest Mazak integrex 400 (mazak matrix) Anayak HVM3800 (Heidenhein 426), gibbscam
jest Mazak integrex 400 (mazak matrix) Anayak HVM3800 (Heidenhein 426), gibbscam