Strona 1 z 3

Wyrównarka śmietany na torcie

: 22 sie 2016, 21:51
autor: Rayban
Witajcie,

Chciałbym wykonać do mojej firmy proste urządzenie do równomiernego, najlepiej w poziomie zgarniania nadmiaru śmietany z górnej warstwy tortu, wyrównywania jego powierzchni. Potrzebuję regulacji góra/ dół oraz posuwu przód/tył. Wydaję mi się, że trzeba zastosować posuw liniowy. W jednej pozycji poziomo zamocowany były "ala nóż" który zgarniałby śmietanę z tortu.

Proszę o podpowiedź jakie elementy składowe zastosować do takiego projektu. Może ma ktoś jakis dobry pomysł, urządzenie ma być proste. Zależy mi na poziomym posuwie. Regulacja i praca ręczna. Konstrukcja lekka.

Czy może wykorzystać jakieś urządzenie, ploter ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

: 23 sie 2016, 06:21
autor: avatar
A nie stół obrotowy i jedna oś Z ?

od 4:00 minut

: 23 sie 2016, 08:29
autor: nutrash
A tak całkiem prosto i topornie typu obrotowa deska (na wzór takiej z ikei ale pod wymiar) + stojak z regulowaną wysokością na zbierak? Przy odrobinie wprawy efekt będzie ok, a koszty nieporównywalnie mniejsze.

: 24 sie 2016, 22:48
autor: InzSpawalnik
Zrob podstawke oparta na srubie kora wyregulujesz wysokosc na jakiej tort bedzie wchodzil pod ten noz.

Ja bym sie nie bawil w zadne mechanizmy, tylko proste dwie podpory z nierdzewki - na sztorc I po nich przesuwa sie ( tak przesuwa ) poprzeczny element z zamocowanym nozem. To wszystko . calosc przesuwana recznie.

Wkladasz tort ustawiasz wysokosc sruba od dolu. Przesuwasz nad nim elementem poprzecznym ktory slizga sie poprostu po prostych prowadnicach I cala filozofia.

: 13 wrz 2016, 20:15
autor: Rayban
InzSpawalnik czy mógłbyś mi wykonać jakiś prosty rysunek w paintcie ? Do końca nie rozumiem jak to ma wyglądać, ale coś czuję, że byłoby to dobre :)

: 14 wrz 2016, 16:13
autor: jasiu...
myślę, że nie tak trzeba do tego podejść. Czemu? A bo nie o to chodzi, żeby śmietanę zepchnąć z tortu, ale by na torcie uzyskać jednakową warstwę śmietany.

Przemysłowo ja bym to widział w ten sposób, że nad obracającym się tortem przesuwa się dysza, z której jest podawana śmietana. Trzeba tak dobrać prędkość podawania śmietany (stała) i prędkość obrotu tortu (zmienna, żeby prędkość układania była stała), żeby warstwa była równa.

Nie wymyśliłem prochu. W mikroskali w ten sposób działają drukarki 3d. tylko tu dysza se śmietaną jest dużo większa. Można za dyszą dodać małą zgarniającą i wyrównującą płytkę.

Na marginesie - jak myślicie, czy dało by się drukować (podobna zasada jak w drukarkach) marcepanem? Ewentualnie jakąś masą termoplastyczną, na bazie cukru?

: 14 wrz 2016, 16:26
autor: koala.g
Emm przecież to na filmie jest pokazane.

Stół obrotowy i podajnik śmietany. Pewnie w podajniku po prostu silnik uruchamia się tylko na określony czas. Dostosowany do obrotów stołu.

: 15 wrz 2016, 19:34
autor: InzSpawalnik
Rayban, napisz na mailu to ci cos naszkicuje.

Drukarka 3d do smietany na tort to juz troche przesada :)

: 15 wrz 2016, 21:29
autor: koala.g
[youtube][/youtube]

: 15 wrz 2016, 21:55
autor: jasiu...
inżynierze, jeśli firma produkuje kilkaset tortów na godzinę, tak jak firmy produkujące torty mrożone, to musi być specjalne urządzenie. W ostateczności robota przemysłowego można zaprogramować, żeby smarował, ale tak wydajny, jak nastrzykiwarka śmietany nie będzie.